LÁJFHEKK

Bécsben meleg párok engedik át a zebrán

2015. május 12., kedd 15:45

Arról már írtunk, hogy a bécsi Life Ballt idén milyen gyönyörű Klimt-parafrázis fotókkal promózzák, viszont most egy újabb, hasonlóan menő lépésről számolhatunk be: a már említett esemény, illetve az Eurovíziós Dalfesztivál és a Szivárványarádé alkalmából június végéig az egyszemélyes kis gyalogos figurája helyett azonos nemű párok is láthatóak majd a közlekedési lámpákon az osztrák fővárosban – tudtuk meg Bécs Város Képviseleti Irodájától.

A különleges lámpákkal 49 kereszteződésben (120 védett útvonalon) találkozhat, és több céljuk is van: egyrészt a toleranciát és a nyitottságot szeretnék hirdetni, valamint nagyobb figyelemre kívánják ösztönözni a gyalogosokat. Két zöld nőalak vigyázó szemei alatt lehet átkelni például az Universitätsringen a Schottentor magasságában (ezt láthatja képünkön is), de hamarosan Bécs-szerte találkozhat majd a szabad áthaladást jelző párokkal.

Jelzolampa Foto Compress Brkic
Fotó: Verena Brkic / ComPRess

Érdekesség: a projektet tudományos kutatás is kíséri - azt vizsgálják ugyanis, hogy a rendhagyó motívumokkal növelhető-e a közlekedésbiztonság. Az új jelzések telepítése előtt megszámolták, hányan mennek át a tilos jelzés ellenére az úttesten, majd felmérik, hogy változtattak-e valamit a gyalogosok magatartásán a motívumpárok. Kíváncsiak vagyunk!

Ha kíváncsi a többi jelre is, ide kattintson!

Máshol is láttunk már ilyet

Svédország hatodik legnagyobb városában, a Stockholmtól alig több, mint 100 km-re nyugatra fekvő Västeråsban állandó ilyen fícsört tartalmaz az egyik híd. A híd korlátját stilizált emberi figurák díszítik, általában párban.

Nem túl feltűnő, de ha az ember odafigyel, észreveszi, hogy van egy leszbikus pár és egy melegpár is a hídkorlátban – ez utóbbi látható a fotón.

Külön érdekesség, hogy a jelek szerint a helyiek eléggé szeretik ezt a hidat, a figurákat ugyanis horgolt ruhákba öltözteti időnként egy ismeretlen.

Hogy az egésznek van-e valami olyan konkrét üzenete, mint a bécsi jelzőlámpáknak, azt nem tudjuk, mindenesetre szimpatikus lehet, hogy egyáltalán nincsenek kiemelve az egynemű párok, egyszerűen csak ott vannak a többi szerelmes között.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta