Idén is sztárépítész dolgozott Európa kulturális fővárosán

A napokban nyitotta meg kapuit a monsi Kongresszusi Központ, melyet a belga királyi pár jelentében adták át az Európa kulturális fővárosa 2015 elnevezésű program keretében. Idén ugyanis a Brüsszeltől délre, a francia határ közelében található város valamint a csehországi Plzen lesznek Európa kulturális fővárosai –írja a dezeen.com. Monsban várhatóan több mint 300 kulturális eseményt rendeznek majd, így nem csoda, hogy a kongresszusi központon kívül öt múzeumot valamint két előadótermet is átadnak még az idei évben.

A majdnem százezer fős kisváros legújabb,12.500 négyzetméteres, elliptikus szerkezetű épületegyüttesét az ismert New York-i építész, Daniel Libeskind tervezte a városnak, aki elmondása szerint egyszerű, de mégis drámai formákban gondolkodott a tervezés során. Az akácfa lécekkel és eloxált alumíniummal bevont új központ tervezése során Libeskind egy helyi céggel, a H2a Architects munkatársaival működött együtt, akik egy kilátót terveztek az épülethez. Innen olyan nevezetességeket lehet megcsodálni, mint például a La Haine folyó, egy 17.századi harangtorony vagy az új vasútállomás, amit a balhés sztárépítész, Santiago Calatrava tervezett a városnak.

Libeskind legújabb épületének egyes külső és belső részei a szakemberek szerint az építész korábbi munkáival, a drezdai Hadtörténeti Múzeummal illetve azzal a médiaközponttal mutatnak hasonlóságot,amit a hongkongi egyetemnek tervezett 2011-ben. A monsi épületben egyébként három előadóterem, egy 500, egy 200, valamint egy 100 ülőhelyes terem kapott helyet, de található benne többek között egy 380 négyzetméteres rendezvényterem, 16 konferenciaterem, és egy étterem is, amelyek berendezéseiért olyan neves designerek feleltek, mint a Tangram vagy a Poltrona Frau.

A wikipedia.org információi szerint az Európa kulturális városa programot a görög kulturális miniszter, Melina Mercouri javaslatára indította útnak az Európai Unió Tanácsa 1985-ben. A címet egy évre ítélik oda, ez idő alatt pedig a város lehetőséget kap kulturális életének bemutatására. A kezdeményezés azóta több változáson esett át, és még több botrány kísérte. Az elmúlt években például olyan városok büszkélkedhettek a címmel, mint Isztambul, Essen, vagy éppen Pécs. Nézze meg a galériában, hogy mivel tette színesebbé a monsi kulturális életet Libeskind!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek