LÁJFHEKK

Ezekre figyeljen, ha vetőmagot vagy palántát vesz

2015. március 28., szombat 13:01

Egyre többen próbálkoznak a kertjükben azzal, hogy kifejlett növények ültetése helyett magról vagy paláról neveljenek sajátokat. Főleg akkor, ha nem csak virágos-, hanem konyhakertjük is van.

Vetőmagok, hagymák

A vetőmagok kiválasztása csak első blikkre egyszerű feladat. Az ember csak megnézi a képeket, amiket a zacskókra nyomtatnak, és máris összefut a nyál a szájában. Ugyanakkor azzal nem árt tisztában lenni, hogy itt is csak illusztrációról van szó, és vetőmagban is mellé lehet nyúlni.

„Akárcsak az élelmiszereknél, a virághagymáknál-vetőmagoknál kerüljük a gyanúsan olcsó termékeket. Az egyik minőségi - és az árban is megjelenő - mutató a fajta, egyes nemesített (nagyobb, zamatosabb termésű, hosszabban termő, stb.) fajták akár két-háromszoros áron kaphatók. Azért ne gondoljunk nagy dologra, mondjuk 150-200 Ft helyett 3-400 Ft-ba kerül egy tasak. Hogy lássuk a számokat például a sárgarépa vetőmagjának "ezermagtömege" (g/1000 db mag) ~2 g, azaz egy 5 g-os tasakban ~2500 db mag van. A nemesített fajták tehát jobb tulajdonságúak, a válogatott ellenőrzött magok pedig jobb arányban hajtanak ki. Sajnos a régi csomagolású és/vagy alacsonyabb minőségű (ez előfordul például diszkont üzletekben) magoknak alig 10-20% hajt csak ki. A kertészetek, szakboltok eleve nagyobb választékúak, kedvünkre válogathatunk akár 2-300 féle zöldség- és fűszermagból, illetve ezek minősége is megbízhatóbb.

A magok jellemzően 1-2 évig vannak csúcsformájukban, de egyes fajták 4-5 évig is megőrzik csírázóképességüket. Mivel a csomagolást kötelező ráírni a magokra, ne legyünk restek azt ellenőrizni, ha az több, mint egy éves, akkor lapozzunk!” – mondja Boross Dávid az Oázis kertészet munkatársa.

Ha virágoskertet tervez, akkor magok helyett valószínűleg inkább hagymákkal lesz dolga. Ebben az esetben valamivel egyszerűbb a helyzete, mivel ezeket általában úgy csomagolják, hogy szabad szemmel könnyen meg tudja vizsgálni a tartalmat.

„A virág- és dughagymák a magokhoz hasonló minőségi ismérvekkel rendelkeznek. Fajtafüggő, de egy-egy csomagban 1-20 db van: a nagyobbakból (pl. amarillisz) kevesebb, a kisebbekből (pl. krókusz) több. A csomagokat érdemes megtapogatni, a száraz, kemény hagymákat keressük, hiszen ezek a jobb minőségűek. A nem megfelelően, vagy túl sokáig tárolt hagymák megrothadnak, ha csak 1-2 ilyen darab is van a csomagban, akkor már ne vegyük meg. A kertészetekben ősszel és tavasszal is hatalmas virághagyma választékot találunk, több száz fajta is lehet a polcokon, áruk 3-400 Ft-tól indul, de a különlegességek 1500 feletti áron kaphatók. A gyűjtők, virág-ínyencek akár 4-5 ezer Ft-os darabárata is megadnak egy-eyg ritkaságért, de aki már látott ilyet nyílni, hamar megérti."

Palánták

Palántázni nem éppen egyszerű feladat. Nem csak pepecs munka, de a növények számára olyan körülményeket kell biztosítani, amik folyamatos odafigyelést igényelnek, hiszen nem mindegy sem a páratartalom, sem a fénymennyiség. Ha nem akar a palántázással szöszölni, akkor meg is veheti a szükséges apróságokat.

„A virág-és zöldségpalánták közül a szemmel láthatóan erősebbeket válasszuk. A nagyobb cserépben szebben fejlődnek a növények, ezt a termelők is tudják, de a nagyobb cserép drágább is. Egy zöldségpalántának legalább 10-12 cm-es cserép kell, egy jobb fajta így 5-600 Ft-ba is kerülhet. Nem érdemes spórolni, hiszen a döntés arról szól: hazaviszünk-e egy 300 Ft-os halálra ítélt növénykét, vagy rászánunk kicsivel többet, de néhány hét múlva szüretelünk. A kertészetekben a palántákat a tűző naptól, esőtől védő tető alatt, de nem légkondicionált helyen, vízzel árasztható növényasztalon tárolják. Amikor tehát hazavisszük, akkor érdemes egyből kiültetni, és az első pár héten óvni az időjárás viszontagságaitól” – ajánlja a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta