LÁJFHEKK

Lehet izgalmas egy adatbázis? Nagyon is!

2015. január 31., szombat 18:16

Persze csak azoknak izgalmas, akik folyamatosan mintákat, inspirációkat keresnek, legyen szó grafikusról, ruhatervezőről, vagy épp csomagolástervezőről. A net egyik eldugott sarkában találtuk egy amerikai múzeum adatbázisát, melyben tapétamintákat lehet feltúrni. A Nem England History névre hallgató múzeum összegyűjtött 4200 darabot, és a neten publikálta az 1750-2015 közti gyűjteményét. A projekt elindítása óta a kollekció 6000 darabosra bővült, a tapétákat restaurálják is. Az adatbázisban többek közt William Morris tapétái is megtalálhatóak, melyek igazi mestermunkák. Néhány szinte újkori állapotában őrződött meg, másokból csak darabok maradtak meg.  Nézze meg válogatásunkat, majd szörfözzön a több ezer többi minta közt! 

A tapéta az 1700-as évek elején terjedt el Új-Angliában, ahol könyvkereskedésekben és importált luxuscikkekre szakosodott speciális üzletekben árulták a tekercseket. A tapéta ebben az időben igen drága volt, gyakran bőrből és selyemből készült, de létezett gyapjú és bársony is, és még így is megfizethető dekorációnak számított a többi lehetőséghez képest. A 18. század közepére a virágminta megtalálta az utat a világsiker felé: a brokát, a nyomott pamutszövetek és a tapéták mind a virágminták diadalát éltették. És míg a francia tapétagyártók kifejlesztették a 19. századra a nyomtatás egy egyszerűbb formáját, az angolok a hengernyomás felé fordultak,  japánok pedig a dombornyomott bőrrel kísérleteztek. Ha a fenti galéria felkeltette az érdeklődését, ezen a linken tud elmerülni a tapétatörténelemben.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta