Amikor az építész távvezérléssel épít fel egy egész falut

A dizájnerek és különleges épületek tervezői többnyire nem azért dolgoznak, hogy valami extravagánsat hozzanak létre. A céljuk sokkal inkább az, hogy olyan eszközöket, lehetőségeket adjanak az emberek kezébe, amivel azután az életük jobb lehet, a külcsín csak plusz. Erre tökéletes példa Mora Alvarado építész, aki Ecuadorban, Santiago de Guayaquile városában él. Innen 7 órányira található egy nehéz sorsú falu, Convento, ahol az ott élőknek nagy kihívást jelent megfelelően építkezni az esős évszakban gyakori árvizek miatt. A szakember ezért kidolgozott egy olyan, speciálisan rájuk szabott építészeti tervet, amit könnyen meg tud tanítani a falubelieknek, amikor hetente-kéthetente találkozik velük – derül ki a dezeen.com oldalról.

A cél az, hogy az épülő házak modernebbek legyenek: ezzel javulnak a helyiek életkörülményei, másrészt a technikának köszönhetően biztonságosabban élhetnek, és így már az árvizektől sem kell annyira tartaniuk.

a434ec ca0f0af4ff4640f6bc1e64c9ab4234f3.jpg srz 7968 495 75 22 0
Mora Alvarado

A terv egyik alappillére, hogy helyben megtalálható anyagokat használ, így a bambusz képezi a házak legnagyobb felületeit. Ez az anyag nem csak nagy mennyiségben áll rendelkezésre, hanem kitűnő építéshez is. Bár a bambusz faját tekintve fűféle, a nagyobb növésű fajták szára olyan kemény lesz, hogy tökéletesen alkalmazhatóak házakhoz, de akár padlót is lehet belőlük készíteni. Ráadásul igen gyorsan nő, így az ebből építkezés környezetre gyakorolt hatása is messze kedvezőbb, mint a lassan növő fafajok felhasználásakor.

A házak alapját beton adja, hogy ellen tudjanak állni a heves esőknek. Az építkezés során a padlót is megemelik kissé, egyrészt hogy jobban szellőzzön, másrészt hogy a víz elfolyhasson alatta. A padló burkolata babérfából készült, a tetőt pedig acéllemez tartja, minden más esetben az alapanyag a bambusz, hiszen nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre a környéken.

Az igazi kihívást ebben az esetben – a tervező elmondása szerint – az jelentette, hogy az építési folyamat nagyban eltér a megszokottól. Az építész nem követheti le, hogy minden rendben megy-e, és nem is szakemberek, hanem a tulajdonosok és szomszédiak építik a házakat. Mivel a szakember ennyire kikerül a folyamatból, így a terveket úgy kellett elkészíteni, hogy azok nagyon egyszerűek, laikusok számára is könnyen értelmezhetőek és megvalósíthatóak legyenek, de mégis megfeleljenek a modern kor épületkialakítási elvárásainak, vagyis legyenek bennük külön szobák, közös terek, és minden, ami egy modern háznak sajátja.

Természetesen a költségek is fontos részét képezték a tervnek, egészen pontosan azok minimálisra szorítása. Ez pedig egészen jól sikerült, mivel egy négy szobás, fürdőszobás, többteraszos ház 15000 dollárból, vagyis durván 4 millió forintból kijön.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek