Szerzői jogok miatt verik az asztalt a brit tervezők

Összefogtak a dizájner márkák az Egyesült Királyságban, mellyel céljuk, hogy közös erővel bírják rá a kormányt arra, hogy minél előbb léptesse hatályba azt a szerzői jogra vonatkozó törvényt, amely az általuk készített bútorokat és egyéb világítástechnikai termékeket védi a hamisítóktól. A törvényt egyébként már tavaly elfogadták, de sajnos csak 2018-ban lép hatályba. – számol be a lobbiról a dezeen.com

„Az Egyesült Királyságban sosem kezelték úgy a szellemi tulajdon védelmét, mint a többi európai országban. A legtöbb európai országban a termék a tervező halála után még hetven évig védve van, míg ez az élettartam Angliában a jelenlegi törvények szerint mindössze 25 év.Tehát még mindig hátrányban vagyunk.Mára a szigetország lett az Európába áramló hamisítványok trójai falova. Emiatt elveszíthetjük az üzletet, a tervezők pedig a jogdíjakat” – mondta az ügyről a Vitra ügyvezetője, Tony Ash,akinek Egyesült Királyságon kívül az Egyesült Államokban, Indiában, a Közel-Keleten és a Távol Keleten is vannak üzletei.

0c9e1e643e245e1ea734ef7291ba8168
artek.fi

A koalícióba egyébként olyan ismert márkák léptek be, mint például a Vitra, az Artek, a Flos, a Thonet, a Republic of Fritz Hansen, a Technolumen, az Artemide, a Cassina valamint az Ed Barber & Jay Osgerby, amelyek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy a törvény késedelme tönkreteszi a brit design ipart, illegitimmé teszi a piacot,arról nem is beszélve, hogy a gyenge minőségű külföldi replikák viszonylag kevés hasznot jelentenek a brit gazdaságnak.

A törvényt hivatalosan 2013 tavaszán fogadták el és a tervek szerint jövő év áprilisában lépett volna hatályba. Azonban a kormány nemrég bejelentette, hogy az új törvényhez hozzákapcsoltak egy három éves konzultációs szakaszt, amitől azt remélik, hogy ez az átmeneti idő lehetővé teszi majd az érintett vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodjanak az új törvényhez. Arról, hogy a tagoknak időre van szükségük, hogy felkészüljenek a változásokra, állítólag a márkás dizájner cuccok importálásával foglalkozó Expired Copyright Homeware Organisation győzte meg a kormányt.

Milano-2014-Vitra-Artek 7 web
vitra.com

„Több, mint egy évvel a törvény megváltoztatása után a tervezők még mindig ki vannak téve olyan szerzői jogi szabályozásoknak, amely lehetővé teszi, hogy gyengébb minőségű, hamisított termékekkel jogszerűen lehessen kereskedni a piacon. Félreértés ne essék, ezek az ikonikus védjegyeinkkel ellátott gyenge hamisítványok ugyanabba a kategóriába esnek, mintha egy hamis táskát vagy DVD-t vennénk” – mondja Ash, aki szerint a kamucuccokat 99.9 százalékban Kínából terjednek el világszerte. Állítólag a Charles és Ray Eames valamint a Verner Panton-féle Vitra székek különösen népszerűek a másolók körében.

„Ebben az esetben az utánzás nem éppen a legjobb formája a hízelgésnek. A hamisított példányok gyengébb minőségűek, arról nem is beszélve, hogy meg kell védeni a tolvajoktól a tervezők kemény munkával és kreativitással előállított termékeit. Az új szerzői jogi szabályozást azonnal hatályba kell léptetni és szigorúan betartatni" – támogatja a koalíció erőfeszítéseit Edward Barber és Jay Osgerby, akiknek szintén nem tetszik, hogy kevesebb védelemben részesülnek a formatervezett iparcikkek, mint például a műalkotások.

A törvényt és azt, hogy az ipari tervezők más művészekkel azonos elismerésben részesüljenek teljes mellszélességgel támogatja az Elle Decoration szerkesztője, Michelle Ogundehun is,aki 2011-ben indította el kampányhadjáratát, miután megtudta, hogy David Cameron miniszterelnök felesége replikákat vásárolt a Castiglioni testvérek 1962-ben, a Flos megrendelésére tervezett Arco állólámpáiból.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek