A tökéletes lakberendezési magazin nyomában

A lakberendezési magazinok aranykora már rég véget ért, ehhez képest még mindig meglehetősen sok versenyző próbálja elnyerni az olvasók bizalmát. Megnéztünk 6 hazai kiadványt és a francia Art & Décorationt, melyiket kinek érdemes vennie, és melyik az, amelyiket senkinek, mert csak lakberendezésnek álcázott reklámprospektus.

Blikk Nők: Otthon és Kert

A legolcsóbb termék volt a piacon a maga 335 forintjával. Mindössze fél oldal hirdetés van benne, úgyhogy nem kell a pénzünkért a téglagyártók akciós ajánlatait bámulni. Saját bevallásuk szerint "A Blikk Nők Otthon & Kert lakberendezési magazin az otthonteremtéshez és otthonszépítéshez ad praktikus tanácsokat mindenkinek, aki az új és elérhető lehetőségeket keresi, az egyszerű, könnyen megvalósítható megoldásoktól egészen a felújításig."

A lap ezt be is tartja, semmi elérhetetlen luxus, többtízezres tapéta, csilivili rózsadombi ábrándozás. Pont olyan, amit az irodista nők vásárolnak, ha már unják a panelt, és feldobnák valamivel a nagyitól örökölt előszobaszekrényt. Ide nem kerül Phillip Starck kád, jöhetnek az elérhető darabok. Ötletelni ezért teljesen jó az Otthon & Kert, fogyasztására a vasárnapi ebéd utáni sziesztát ajánlom.

Otthon

98 oldalt kapunk közepes áron, azaz 555 forintért. Nagyjából ennyit is lehet róla elmondani, annyira jellegtelen szegény. Pedig rendesen össze van rakva, cikkek is vannak benne. Statisztikailag van benne négy lakás, ebből egy kolumbiai ház. Van benne nagyon klasszikus, és modern is, néha úgy éreztem az idősebb korosztályt szólítja meg, máskor, hogy a 30-asokat. Mintha nem tudná eldönteni, kiknek is készül.

Otthonok és Kertek

Hah, 82 oldal, alig 595 forintért - kiálthat fel az ember, aztán rájön, hogy ennyiért 35 oldalt reklámot is vásárolt. Ezúton is gratulálunk az újság sales osztályának, ezzel megnyerték a legtöbb hirdetést tartalmazó újság címet. A lapot ne az vegye, aki a magyar lakásokból merítene ihletet, itt ugyanis csupa külföldi lakással és házzal lehet találkozni. De ha Santorini hangulatára vágyna, vagy zokogna egy kicsit a kanapén azon, miért is nem Dél-Afrikába ment férjhez egy milliomoshoz, akkor ezt a lapot önnek találták ki. Szerencsére van benne kertekről is szó, néhány gyakorlati tanáccsal megtoldva, de a koncepció a sok kép, kevés szöveg. Ezért meg nem érdemes pénzt adni, a Pinteresten is találni szép és elérhetetlen otthonokat. Itt feltűnik egy gasztrorovat is, füge, eper, csipkebogyó alkotja a június-júliusi szám törzsét. Személy szerint szeretek olyan alapanyagokról olvasni, melyek adott időszakban elérhetőek. A füge nem terem júniusban, és a csipkebogyó sem nyári növény, bár kétségkívül elő lehet szedni a kamrából a maradékot.

Szép Lak

Vannak helyek ahol a "modern nagypolgári" jelzős szerkezet még létezik, sőt merik is használni. Sőt, dícsérő jelleggel teszik. És ahol a lakberendező képes piros szatén ágyneművel bemutatni egy lakást. A Szép Lakban mindezt meg lehet találni, szerencsére a 82 oldalas magazin azért tartogat meglepetéseket. Ami értékelendő, hogy ez az egyetlen lap, mely a kis lakásban élőkre is gondol, ráadásul az oldalukon tematizálva lehet keresni, a lakás méretének megfelelően. Vannak azonban benne furcsaságok: a két mondatos szakértő válaszol rovatnak például nem sok értelmét érzem, viszont jó pont, hogy alaprajzok is felkerültek a honlapjukra. Ez tényleg a középosztálynak szól, aki kicsit felújítana, bővítene és szeretne ötleteket kapni, merre tovább.

Polgári Otthon

Mindössze 65 oldal, ebből 24 hirdetés - nem is biztos, hogy jó választás az ára alapján az olcsóbbik szegmensben elhelyezkedő lap. Már a címe is érdekes, a megszűnőben lévő polgári réteg lapja lehet ez, talán ezért sincsenek benne lakások. Egy biztos, nem a mai magyar lakásviszonyoknak megfelelő enteriőröket mutatja be. Külön szórakoztató a csináld magadnak álcázott reklám, aminek csak a végeredménye nem derül ki, azaz, hogy mit hoz létre a delikvens. Egyetlen igazán izgalmas otthont mutat be a nyári lapszám, Richard Adamsét, aki állítólag sztárlakberendező, és egy ideje nálunk él. Érdekes stílusú lakása minden bizonnyal megdobogtatja azok szívét, akik szeretik a biedermeyert, az aranyat és a márványt. Az előző lakásáról itt láthat képeket, a stílus nem sokat változott.

Lakáskultúra

Nehéz objektíven írni a Lakáskultúráról, hisz együtt nőttem fel vele, akárcsak a Nők Lapjával és a Népszabival. Az egykor szebb napokat látott lap már olyan, mint egy lakás, amiből lassacskán mindent elhordtak, de az ott élő idős hölgy még igyekszik őrizni a látszatot. A szerkesztőség láthatóan küzd, kijárnak fotózni, vannak benne teljesen vállalható lakások, interjúk, sok saját anyag, ugyanakkor egyre több az ajánlatnak álcázott promóció, a színes-szagos, sehova nem vivő képanyag. Ha valaki ettől eltekint, vagy korábban nem kötődött a laphoz, akkor simán talál benne jótanácsokat, ötleteket, vagy csak szép enteriőrfotókat.

Art & Décoration

218 oldalával impozáns darab, és a divatmagazinokhoz képest meglepő, hogy alig 26 oldal reklám került bele. Ha valaki nem tud franciául, akkor értelemszerűen csak arra tudja használni a lapot, hogy megnézze, milyen ma a francia vidék. Főleg ilyen anyagokat találni ugyanis a lapban, ezt azok fogják értékelni, akikhez közel áll a country stílus. Szerencsére azok az összeállítások, melyek rejtett reklámként funkcionálnak, nem többezer eurós tárgyakra próbálnak rábeszélni, teljesen vállalható árfekvést mutatnak be. Kertből is van jó pár oldalnyi a lapban, igaz ezek nem a tipikus konyhakertek, ahogy a házak sem a '60-as évek jellemző kockaházai. Ezért inkább álmodozásra jó az Art & Décoration, mint valós problémamegoldásra.

újság ingatlan kert gasztro dekor/DIY reklám ár
Blikk -Otthon 24 14 0 4 1/2 335
Otthon 52 4 3 0 14 555
Otthon és Kert 31 20 4 7 35 595
Szép Lak 38 0 0 3 7 495
Polgári Otthon 23 0 2 9 24 490
Lakáskuktúra 30 10 2 13 9 490
Art   130   40   10   0   26 1420
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek