Szelfizzen és fotózzon telefonnal

Mióta egyre jobb kamerákkal látják el a telefongyártók az okostelefonokat, sokakban felmerül a kérdés, hogy nyaraláshoz, fesztiválokhoz, bulikba érdemes-e kis fényképezőgépet vinnie magával, vagy bőven elég a telefon. Mi most kipróbáltunk annyi telefont amennyit csak tudtunk, hogy kiderítsük milyet érdemes vennie annak, aki nem akar plusz egy fényképezőgépet magával cipelni, hanem kimondottan a telefonjára szeretne hagyatkozni. Szerencsére nem csalódtunk, az Asus például simán több kütyüt is kivált nem is akárhogy, az LG pedig életünk fotóját csinálta meg. 

Az érvek

A legtöbb átlagfelhasználó valóban jövet.menet használja a telefonját, viszont ha valami olyan helyre megy, amit tényleg meg szeretne örökíteni rendes minőségben az utókornak, akkor előkerülnek a fényképezőgépek még akkor is, ha esetleg jobb felbontású képet csinál a telefon.

Mellette

  • Elég egy kütyüt magával vinni, vigyázni rá, feltölteni és mindig magánál tartani.
  • Azonnal meg tudja osztani a nagyvilággal merre jár, mit csinál.
  • A legújabb okostelefonok felbontása már vetekszik a kis kompakt gépek felbontásával.
  • Számtalan alkalmazást tölthet le a telefonjára, amivel javíthatja a fotók minőségét, a színeket és szerkesztheti azokat.
  • Nem kell több kütyüre költenie.

Ellene

  • Nincs rajtuk rendes optikai zoom, csak digitális. Minél jobban zoomol, annál rosszabb lesz a kép minősége.
  • Aki ért hozzá és saját maga szereti beállítani a fényképek paramétereit, nem tehetik meg olyan alapossággal a telefonon, mint a fényképezőgépen.
  • Ha sokat fotózik, gyorsabban merül a telefon.
  • A telefon tárhelyét is hamar megtöltheti egy jól dokumentált bulival.
  • A kis vaku és az automata beállítások miatt nem mindig lesz olyan a végeredmény, mint ahogy azt elképzelte.

Asus Padfone Infinity

Az új Padfone a teszt legérdekesebb darabjának bizonyult. Ez az a telefon ugyanis, ami egyszerre tablet. Nem azért mert olyan hatalmas, hanem mert jár hozzá egy ház, aminek a hátába kell illetszteni a készüléket és máris tableten folytathatja tovább. Gyakorlatilag olyan, mintha kapna a telefonjához egy nagyobb kijelzőt és nem mellesleg egy plusz akkumulátort. A háznak külön aksija van, így nem merül gyorsabban a telefon ha tabletként használja, vészhelyzet esetén pedig tudja róla tölteni a telefonját, de persze akkor sincs gond ha annak az aksija van lemerülve. Nyaraláshoz és utazáshoz az egyik legideálisabb telefon amit el tud képzelni, hiszen ha éppen filmet akar nézni, olvasni szeretne vagy a GPS-t szeretné nagyban látni, mindhez elég ez az egy készülék. Ráadásul a 16 vagy 32 GB-os telefon memóriája még tovább növelhető, sőt jár hozzá egy 50 GB-os felhő is, amit két évig ingyenesen lehet használni, így már tényleg az egész digitális könyvtárát vagy fimljeit magával tudja vinni a nyaralásra. Maga a telefon egyébként nagyon jól néz ki a szálcsiszolt fém hátlappal és a letisztultságával. A kamerák tekintetében az elülső kamerája 2 MP-es képeket készít, ez a közeli, főleg hogy elég sok program közül lehet választani, és manuálisan is lehet állítani a felvételek minőségén (fehéregyensúlyt, zárkésleltetést, ISO-t). Videót HD-ban vesz fel és összességében ez egy szuper telefon és tablet egyben, főleg ár / érték arányban, hiszen nagyjából 150 ezer forint körül be lehet szerezni újonnan kártyafüggetlenül.

Concorde

Két Concorde telefont is teszteltünk miután olvasói ajánlásra felkeltette érdeklődésünket az olcsó okostelefon. Két dual SIM-es  telefont néztünk meg, amiből az egyik ráadásul NFC képes is. Mindkettő megjelenésével messzemenőkig meg voltunk elégedve, vékony, kézreálló, könnyű és szép telefonokat kaptunk, amik fekete és fehér színben is elérhetőek. 16 GB a memóriájuk, ami 32GB-ig bővíthető memóriakártyával, így minden nyaralásos fotó elfér rajtuk. Az NFC képes telefon, ami vezeték nélkül is össze tud kapcsolódni más készülékekkel (például nyomtatóval, hogy a képeket azon nyomban ki tudja nyomtatni) még Andoid Jelly Bean 4.2.2-vel fut, viszont a másik változatot már Andoid 4.4 KitKat, vagyis az elérhető legfrissebb rendszerrel kaptuk és jól futott rajta minden, csak néha éreztük, hogy forrósodik a háta vagy hogy kicsit szaggat a videó. A kamerákra sem lehet panaszunk, az NFC-s elülső kamerája 8 MP, a hátulsó pedig 18 MP-re képes, a szupervékony 5500-as 2 és 5 MP-es képek készítésére alkalmas. Ennek ellenére nem állítjuk, hogy leverik a csúcskategóriás telefonokat, viszont ha valaki olcsón szeretne okostelefont venni, akkor a Concorde nem rossz választás. Nem ismernek annyi részletet, és nincsenek is tele olyan finomságokkal mint a csúcskategóriás társaik, de pozitívan csalódtunk a készülékekben a tesztidőszak alatt. Az NFC képes 5005 64.900 forintért szerezhető be, míg a szupervékony 5500-as 49.900 forint.

Huawei Ascend P7

Kezdjük a lényegnél: aki szelfi-mániás az most dőljön hátra, ez lesz neki a tökéletes telefon. Ez a készülék ugyanis olyanra képes, amitől sírógörcsöt fog kapni örömében: panoráma szelfie. Eddig ugye egy hagyományos szelfiebe belefért a saját buliarca, maximum egy plusz emberé, de akkor valamelyikük fél feje már lemaradt. Na ennek mostantól vége. Ez a telefonon ugyanis az 8 MP-es elülső kamerájával is képes panoráma képet készíteni, azaz nagyjából olyan mintha megháromszorozná a kép terjedelmét. Ha eddig idegesítette, hogy el kellett dönteni, hogy vagy az arca legyen a képen vagy az hogy hol is van tulajdonképpen, akkor ezt a telefont önnek találták ki, arról nem is beszélve, hogy ezzel legalább négyen - öten tudnak közös képet készíteni. Mivel ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen három képet készít a telefon és ezeket összefűzi, előfordulhat tömegben például, hogy akik a háttérben nem maradnak nyugton megynúlnak vagy éppen lemaradnak testrészeik, de úgysem ők a lényegesek a képen ugyebár. Alapesetben viszont nagyon jó képet készít a készülék nem csak az elülső, de a hátsó kamerája is. Az akkumulátora nem olyan erős mint mondjuk az Asus vagy az LG esetleg a Samsung telefonoké, de tény hogy erre a panoráma szelfie dologra nagyon hamar rá lehet kattanni és eléggé meríti a telefont. Ez a telefon is meglepően vékony és kézreálló és az ára sem vészes, nagyjából 115 ezer forint körül lehet hozzájutni kártyafüggetlenül.

HTC Desire 816

A HTC telefonokat általában szeretni szoktuk, most kettőt is kipróbáltunk és meg kell hagyni ezúttal sem csalódtunk. A Desire 816 azoknak való, akik szeretik a nagyobb telefonokat, és szeretnek két kézzel pötyögni, viszont vékony ami miatt mégsem tűnik az egész gigantikusan nagynak és mégiscsak kézreálló lesz attól függetlenül is, hogy 5,5 hüvelykes a kijelzője, ráadásul nagyon könnyűre is sikeredett. A memóriája 8 GB, de 128 GB-ig bővíthető memóriakártyával, így nyugodtan fényképezhet, főleg hogy ez a telefon is olyan felszereltséggel rendelkezik, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy kiváltson egy kisebb kompakt gépet. Elülső kamerája ugyanis 5 MP felbontású, a hátsó pedig 13 MP-es és mindkettő képes HD felvételek készítésére is ha videózni szeretne. Az ára is baráti, nagyjából 120 ezer forintért már be lehet szerezni a kártyafüggetlen változatot, de ha a szolgáltatójánál veszi akkor olcsóbban is hazaviheti.

HTC One Mini2

A HTC másik telefonja a One Mini 2  igazi csajos telefon. A sokak által kedvelt és egyik csúcsnak számító HTC One kisebb változata pont akkora, amekkora kényelmesen elfér egy női kézben és táskában is. A kialakítására jellemző fémes borítás miatt az az érzésünk volt végig, hogy ez a telefon masszív. Persze nem úgy masszív, hogy nehéz, bumszli és olyan mint egy féltégla, hanem hogy annyira össze van rakva, hogy nem kell azon aggódni, hogyha esetleg erélyesebben teszi le az asztalra, mert semmi baja nem lesz. Persze dobálni ezt sem lehet mégis valahogy végig az az érzés volt bennünk, hogy ez a telefon fogja bírni a strapát, ezzel lehet bulizni, ugrálni mert a fémváz megvédi. Az elülső kamerája 5 MP felbontású és a beépített retusáló programmal nem lehet nagyon rossz szelfit készíteni, csak ha belepislog esetleg, ráadásul a visszaszámláló miatt lesz ideje arra is, hogy rákészüljön az egészre és felvegye a megfelelő arckifejezést. A hátsó kamerája 13 MP felbontásra képes és tényleg jó képeket is készít. Árban olyan 135 ezer forintot kell rászánni, ez a kártyafüggetlen ára és nem is kell hűségnyilatkozatot aláírni ehhez.

LG G3

A G3 az LG legújabb okostelefonja és azt kell hogy mondjuk, hogy az egyik legjobb választás ha éppen telefonvásárláson gondolkozik. Maga a telefon nagy, hasonlóan a HTC Desire 816-hoz ennek is 5,5-ös a kijelzője, de itt sem zavaró az egész, igaz kis zsebekbe nem fog beleférni. Megjelenésére nem lehet panasz, főleg hogy a hátlapja is hiába műanag, inkább fémes hatást kelt és ezáltal sokkal inkább néz ki prémium telefonnak, mint a Samsung készüléke. A telefonnak már a QHD kijelzője olyan, hogy a képe annyira éles és szép, hogy a videók egy részénél nem is nagyon lehet eldönteni, hogy most ez valóság vagy valamilyen grafika. Rengeteg mindent tud, a kamrának például lézeres távolságmérője van, és olyan képeket is tud készíteni, amiken később tudja állítani a fókuszt. A hátsó gombokhoz amik a képernyőt zárják le és a hangot lehet bellítani nagyon hamar hozzá lehet szokni. A kamerája nagyon jó és gyors. Kettős vakuval élesek a színek, a 13 MP-es hátulsó kamera kimondottan jó és szép képeket készít. A szelfie kedvelők pedig imádni fogják a mozdulattal irányítható elülső kamerát, aminél elég csak ökölbe szorítani a kezét és azonnal készül is a kép, az egyetlen baja, hogy mindezt csak 2,1 MP-es felbontásban lehet élvezni, pedig valahogyan életünk szelfijét sikerült ezzel elkészíteni. Az ára hasonló a többiekéhez, nagyjából 150 ezer forintért lehet beszerezni, de ha szolgáltatójánál keresi, akkor sokkal olcsóbban is hozzájuthat.

Samsung Galaxy S5

A Samsung legújabb okostelefonja azért lehet ideális társ a nyaraláshoz, mert esőben és porban sem lesz baja, ugyanis jól bírja a fröccsenést, de azért víz alatti felvételekhez nem használható. Az akkumulátorát pedig át lehet állítani extra energiatakarékos módba, így ha kezd merülni a telefon de hosszú a sor a feltöltőpontoknál vagy éppen sehol egy konnektor, akkor sem kell kétségbe esni, mert az éjszakát még simán kibírja és telefonálhat vele nyugodtan, hiszen a telefon átvált fekete-fehérbe, kikapcsolja az összes felesleges programot és ezáltal még simán bír néhány órát. Aki az egészségére szeretne figyelni az a beépített pulzusmérőt is használhatja, de foglalkozzunk a lényeggel vagyis hogy kiváltja-e a kamerát. Ebben a készülékben az a jó, hogy rengeteg előre beépített programot talál így akár előre retusált képet szeretne készíteni, akár a sötétben fényképez vagy éppen nagyon mozgó dolgokat szeretne megörökíteni a 16 MP-es kamerával, mindezt nagyon egyszerűen megteheti. A megjelenésében egy hiba van, nagyon jó lenne ha a Samsung nem erőltetné ezt a bőr hatású műanyag dolgot, mert az egyébként nagyon szuper telefonjuk ettől kelt mégiscsak olcsó hatást. Hiába a sok szín, ha a bőrszerű műanyag elront mindent. Az ára pedig nagyjából 200 ezer forint körül mozog. Samsung készülékek esetén figyeljen oda arra, hogy gyári garanciás készüléket vegyen, hiszen mindenfajta „olcsóbb” megoldásokat persze talál, viszont a Samsungnak tényleg olyan jó konstrukciókat tud a gyári garanciája, hogy arról kár lenne lemondani.

+1

Samsung NX Mini

Ha már ennyire rákattantunk a szelfizésre, akkor nem hagyhattuk ki a kimondottan szelfi gépet sem. Ráadásul mivel wifi kompatibilis így szintén át tudja küldeni a telefonjára, vagy meg tudja osztani Facebookon a képeket. Ennyire csajos kamerát őszintén bevalljuk, hogy még nem láttunk. Kicsi is, vékony is, mégis olyan képeket csinál mint a profik, vagy legalábbis fényévekkel jobb képeket készítettünk miközben 30 Seconds To Mars koncerten unatkoztunk, mint eddig valaha bármilyen kisgéppel. Kijelzője kihajtható, így azonnal látni fogja milyen képet készít és elég csak kacsintani és mosolyogni a kép már készül is. Aki nem kacsingatós típus, az hagyomásonyan használhatja a felvétel gombot is, a lényeg csak annyi, hogy ne a kijelzőt nézze közben, mert akkor felakadt tekintette lesz, az meg nem az igazi még kacsintva sem. A cserélhető objektíves kamera egyébként tényleg jó képeket csinál, kis helyen elfér, könnyű és még jól is néz ki, ráadásul a mozgásban lévő témákat is jól fotózza. Irányítható okostelefonról is, így nem kell az időzítőt használni a csoportképekhez és bármikor megváltoztathatja a képbeállításokat is, sőt használhatja rejtett kamerának is, ugyanis a telefonján is látja azt, amit a fényképezőgépen ha otthagyja az egyik szobában. Nagyjából 90 ezer forintért veheti meg, több színben és vehet hozzá NX objektívet is. Mi a 9 mm és a 9-27 mm-es objektíveket próbáltuk. A 9 mm-esnek túl sok értelme nincs, hiszen ezzel a távolság nem szabályozható, nagyon alap így azt a változatot ajánljuk, ami a 9-27 mm-es objektívet is tartalmazza.

+2

LG Pocket Photo

Ha a képeit azonnal kézbe szeretné venni, akkor kaphat már kicsit nagyobb zsebben is elférő fotónyomtatót. Ezt csak összepárosítja NFC képes telefonjával, a gép pedig nyomtat is. Patron sem kell bele, hanem egy speciális tintalap, amit a 10-es fotópapírcsomagok tartalmaznak. Nem állítjuk, hogy úgy nyomtat mint a rendes profi nyomtatók, de panasz sem lehet rá, bulikba nagyon jó kis kiegészítő. Vagy gondoljon bele, hogy találkozik a fesztiválon egy sztárral, csinál egy képet az okos szelfi funkcióval, kinyomtatja és alá is íratja. Ugye, hogy így lesz teljes az élmény. Az ára egyébként nagyjából 30 ezer forint körül mozog és egy töltéssel úgy egy csomagnyi képet tud kinyomtatni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek