Külföldről is netezhet és telefonálhat olcsón

Az Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint 2014. júliusától olcsóbban telefonálhatnak haza az előfizetők, és a jelenlegi díjak feléért használhatják a mobilinternetet külföldön, ami egyrészt klassz, másrészt sajna még így sem kevés.

Az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal, az SMS-küldéseké 23 százalékkal csökken. A legnagyobb mértékben a külföldről bonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban (Norvégia, Lichtenstein, Izland): egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken. Július 1-től újdonságként az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak szolgáltatásait is adatroaming céljából (bár erről bővebben még egyik szolgáltatónál sem találtunk infót), sőt beállíthatnak egy limitet is, amivel akkor sem fizetnek többet, ha elfelejtik kikapcsolni az okoskészülékek külföldi adatforgalmát, és véletlenül feltévedenek a világhálóra. De nézzük mivel csökkentheti még a díjait akár már itthonról.

Ha telefonja kártyafüggetlen akkor érdemes elgondolkoznia azon, hogy adatforgalom szempontjából esetleg jobban jár-e egy külföldi feltöltőkártyás csomaggal, amit az első benzinkúton, vagy az első nagyobb városban megvehet. Sok esetben már kártyás csomagban is talál olyat, amiben elég magas adatforgalom is van a díjban, ráadásul semmifajta kötöttséggel nem jár, hiszen egyszerűen lejár a rendelkezésre álló idő és kész. A legtöbb szolgáltatónál mind a feltöltőkártyás, mind az előfizetéses ügyfelek válogathatnak a kedvezmények közül, sőt például a Tesco Mobile esetében nem is kell kedvezményre jelentkezni, hiszen bizonyos országokba pontosan ugyanannyiért telefonálhat haza, mint amennyi egyébként is a percdíjja. 

Telenor

Szintén heti- vagy napijegyekkel tudja csökkenteni az alapdíjat, ezért a Telenor előfizetőknek is érdemes szétnézniük a szolgáltatójuknál mielőtt elindulnak nyaralni. Ráadásul azt is előre be tudja állítani, hogy mi az az összeg, amitől még nem kapna szívrohamot ha kifejezett akarata ellenére véletlenül mégiscsak feljelentkezne valamelyik okoskütyüje az internetre.  Ha egy hétre megy nyaralni, akkor választhat EU DUO hetijegyet vagy napijegyet  4990, illetve 1790 forintért. A hetivel ingyenes hívásfogadást, 100 MB internetet és 100 perc beszélgetést kap, a napival 50 MB adatforgalmat és 30 perc hívást bíztosít, míg a hívásfogadás itt is ingyenes. Akit a hívás nem izgat, csak netezgetni szeretne, annak a Netroaming hetijegy és napijegy közül lehet választani, ekkor 100 MB-ot használhat egy hétig 1990 forintért, vagy 50 MB-ot egy napig 990 forintért. Aki viszont inkább telefonálgatós típus, az szintén hetijegyes verzióban  kaphat 1990 forintért 60 perc indított és fogadott hívást, valamint 990 forintért napi  30 perc indított vagy fogadott hívást.

2014-06-10T222458Z 550411957 GM1EA6B0HOD01 RTRMADP 3 VIDEOGAMING
Jonathan Alcorn

Telekom

Szintén napi- és hetidíjas csomagok közül tudnak válogatni a Telekom előfizetői aszerint, hogy melyik országba mennek nyaralni - igaz, nem éppen a legkedvezőbb áron. Akik adatforgalmat szeretnének, azok háromfajta napi és egy heti csomag közül választhatnak a Travel & Surf roaming  adatdíjcsomagok közül. 690 forintért 10 MB adat jár naponta, 790 forintért 30 MB, 1490 forintért már 50 MB. Egy hétre pedig 6990 forintért kap 250 MB adatforgalmat, igaz ebben már kedvezményes percdíjak is szerepelnek: ekkor az EU-ban 40 forint a hívásindítás, 20 forint pedig a hívásfogadás percdíja.

Vodafone

A Vodafone esetében mind a külföldi telefonálásra, mind az adatforgalomra vannak olyan opciók, hogy jobban járjon, mintha csak úgy netezgetne vagy telefonálgatna bele a nagyvilágba. A legjobb ajánlat a 990 forintos Európa napijegy, amivel havidíjas előfizetők hazai perc- és SMS-díjon használhatják a telefont, és az otthoni adatkeret, valamint a hívásfogadás is ingyenes. Ha pedig lejár, akkor lehet hozzá vásárolni, szintén hazai áron. A kártyás előfizetők ugyanilyen összegért 100 MB internetet kapnak, és szintén a hazai percdíjakat, valamint az ingyenes hívásfogadást; és a Netinfón is beállítható, hogy maximum hány forintot költhet internetezésre.  Ha nincs szüksége ekkora adatforgalomra, mert csak egy-két fotót szeretne feltölteni, akkor 690 forintért választhatja a MobilWeb Napijegyet, amihez 25 MB Internetet kap, míg 78,3 forintot kell egyébként fizetnie teljes áron 1 MB-ért. Ha Európán kívülre utazik, akkor pedig tájékozódjon utazás előtt, milyen árakon tud hazatelefonálni. 

   Napijegy (Adat) Hetijegy (Adat) Napijegy (Telefonálás) Hetijegy (Telefonás)  Napijegy (Adat + Telefon) Hetijegy (Adat + Telefon)
Telenor 990 forint (50 MB) 1990 forint (100MB) 990 forint (30 perc) 1990 forint (60 perc) 1790 forint (50 MB + 30 perc + hívásfogadás ingyen) 4990 forint (100 MB + 100 perc + hívásfogadás ingyen)
Telekom 690 forint (10 MB, nem csak EU országok) vagy 790 forint (30 MB) 1490 forint (50 MB)   6990 forint (250 MB + kedvezményes percdíjak)   -   -   -   -
Vodafone  690 forint (25 MB)    -   -   -   990 forint (hazai percdíjak + adatforgalom + ingyenes hívásfogadás)   -
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek