LÁJFHEKK

Botrányt kavart Zaha Hadid tervezői díja

2014. július 4., péntek 20:18

A napokban hetedik alkalommal adták át a londoni Design Múzeum által szervezett Design of the Year díját a St.Martins Lane Hotelben. A 2014-es díjazottak közül építészet kategóriában Zaha Hadid 100.000 négyzetméteres Heydar Aliyev néven futó kulturális központja került ki győztesen, melyet az azerbajdzsáni Bakuba tervezett a Pritzker-díjas építész. – írja a dezeen.com az eseményről, ahol idén elsőként díjaztak női építészt a zsűritagok.

„El vagyok ragadtatva, hogy megkaptuk ezt a díjat. A Heydar Aliyev Központ számos rendezvény helyszínéül szolgál majd, ahol a látogatókat barátságos, átlátható terek fogadják. Ez egy teljesen új típusú, polgári része a városnak, az üvegszálerősítésű betonpanelekből készült épületet úgy terveztük, hogy befogadóhelye lehessen kiállításoknak, koncerteknek és egyéb kulturális programoknak is a jövőben.” – mondja a futurisztikusan hullámos formát kapott épületről a 63 éves Hadid, akinek hatalmas központja öt év alatt épült meg a Kaszpi-tenger parti városban.

Íme a díjazott épület
Íme a díjazott épület
Fotó: Iwan Baan

„ Ez egy nagyon szép és gondolatébresztő munka, egy egyedülálló zseni világos jövőképe, így nem véletlen, hogy figyelemre méltónak ítéltük” – mondta a zsűri elnöke, az íróként és újságíróként ismert ghánai származású Ekow Eshun.

A versenyben egyébként több kategóriában is díjaztak tervezőket, a kiválasztott hetven alkotás többek között az építészet, divat, bútor illetve grafika témakörből került ki, melyen belül egyaránt elismerték Konstantin Grcic székeit, vagy a Prada 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját is. A versenybe került munkákat augusztus 25-ig lehet megtekinteni a Design Múzeumban.

Nem mindenki volt elragadtatva a zsűri döntésétől
Nem mindenki volt elragadtatva a zsűri döntésétől
Fotó: Iwan Baan

„ A Design of the Year díj az építészetről és annak kiváló minőségéről szól, nem pedig a politikáról. A zsűri kizárólag arról döntött, hogy melyik projektet gondolja a legjobbnak. Én támogatom a döntésüket, ebben semmi más nem játszott szerepet.” – védte meg a Design Múzeum döntését az épület igazgatója, Deyan Sudjic, akit többen is azzal vádoltak, hogy elfogultságból ítélték oda az első díjat Zaha Hadidnak. De többeknek az is bökte a szemét, hogy az idei az ötödik egymást követő év, amikor londoni székhelyű dizájner nyeri el a díjat.

Az ügyet felkapta a nemzetközi média és a közösségi oldalak is, ahol már egyes emberi jogi csoportok azt állították, hogy a Heydar Aliyev Központ építésekor erőszakkal lakoltattak ki helyi lakosokat a környékről, valamint felhívták az emberek figyelmét az Azerbajdzsánban folyó kínzásokra is.

Zaha Hadid legújabb kultúrális központja Azerbajdzsánban
Zaha Hadid legújabb kultúrális központja Azerbajdzsánban
Fotó: Iwan Baan

„Az erőszakos kilakoltatásokat, illegális lebontást és a rabszolgamunkát támogató Zaha Hadid nyerte a díjat. Jó munkát végzett a @DesignMuseum” – olvasható a Guardian építészeti kritikusának Oliver Wainwrightnak a véleménye a Twitteren.

A Guardian véleményét osztja a The Culture újságírója és kritikusa is, aki szerint szintén érthetetlen, hogy senki nem veszi észre, hogy a tervező építeszete eredendően politikai beállítottságú. Owen Hatherley teljes mértékben megérti, hogy az emberek dühösek az építészre, aki rabszolgamunkával vagy emberi jogokkal mit sem törődve húzza fel épületeit.

„ A helyzet nem jobb, hanem egyre rosszabb az országban. Az lenne igazán hasznos, ha Zaha Hadid tisztában lenne ezekkel a problémákkal miközben ebben az országban dolgozik.” – mondta az egyik emberi jogi aktivista a The Independentnek.

„Valószínűleg mindig is hatalmas viták lesznek majd az ilyen etikai vonatkozású nagyszabású építészeti projektek körül. Az Év Tervezője mindig is erős reakciókat váltott ki másokból. Nem kétséges, hogy Zaha Hadid egy rendkívül tehetséges építész és ez az, amit a Design of the Year elismert” – reagált a kialakult holtjátékra a Design Múzeum vezetősége.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta