Akár tízezer forintot is spórolhat, ha jól vált bankot

A Citibank pár hónapja elkezdte kirugdosni azon ügyfeleit, akik túl jól jártak a 0 forintos csomagjukkal, és az MKB is bejelentette, hogy megszünteti régi csomagjaik forgalmazását és szeptembertől áremelésre lehet számítani.

Az egy dolog, hogy az embert miért is rúgja ki a bankja, ám nem egyszerű kiválasztani, melyik legyen a következő bank, ahová átviszi spórolt vagyonát. Mi alapján lehet választani? Az érzelmi döntésen túl ("OTP soha!", "a Raiffeisen borzalmas!", "never again Erste!") érdemes átgondolni, mik is pontosan a bankolási szokásaink, szükségünk van-e nyomtatott számlakivonatra, vagy mennyire használnánk külföldön a kártyánkat.

Megnéztük az online kalkulátorokat, melyek elvileg az általunk megadott adatok alapján a számunkra legmegfelelőbb bankszámlát keresik meg. A BankRáció.hu szakértője, Gergely Péter sorolta fel, hogy az ő kalkulátorukat felkereső ügyfelek milyen adatokat adtak meg. Ezt vettük alapnak, és ez alapján vizsgáltuk meg a kalkulátorokat.

Az esetünkben átlagosnak vett bankszámlatulajdonos havi 150.000 forintot ír jóvá a számláján. Mindössze egy eseti átutalást indít bankon kívülre 10.000 Ft értékben, és 3-4 csoportos beszedése van 30.000 Ft értékben. Kétszer vesz ki pénzt ATM-ből, és mindkétszer 30.000 forintot. Bankkártyájával 10 alkalommal fizet, 50.000 forint értékben.

A vásárlóknak elég az elektronikus bankkártya (80 százalékuk ezt választja), aki viszont internetbankol, az többnyire szereti tudni, mi történik a pénzével, ezért kér SMS szolgáltatást is mellé. Gergely Péter véleménye szerint egy rossz bankszámlaválasztással akár 20.000 Ft-nál is többet fizethetünk évente a számlavezetőnknek, ugyanakkor simán előfordulhat, hogy ezt az összeget akár csak egy sima csomagváltással is drasztikusan lefaraghatjuk.

Ugyanis a banki rendszerek megvizsgálják az ügyfeleket, és a különböző élethelyzetekben élőknek készítenek számlákat. Egy egyetemista, vagy egy nyugdíjas teljesen más banki magatartással rendelkezik, mint egy aktívan dolgozó. „Itt jön a gond - nagyon passzívak vagyunk és ha anno még ennek megfelelően is választottunk bankszámlát , akkor is előfordulhat, hogy az évek alatt jelentősen megváltoztak a szokásaink, jövedelmünk, és a régi számlacsomag már szinte biztos nem illeszkedik olyan jól a megváltozott körülményeinkhez. Ha hozzávesszük, hogy a legtöbb ügyfélnek olyan régi számlája van, amit már nem is lehet igényelni (csak éppen a bank nem szól, hogy van azóta olcsóbb!), akkor látszik, hogy ha rászánnánk pár órát, akkor az egész bankváltást-kalkulálást meg lehetne oldani. A régi számlák akár sokkal drágábbak is lehetnek, mint a fenti értékek!" - figyelmeztet Gergely.

Ha valaki nem mozdulna meg évi 10-15.000 forint miatt, annak is érdemes utánaszámolnia, hogy ha csak öt éve van a rossz csomagban, mennyit bukhatott azon, hogy nem váltott. Azt is érdemes tudni bankváltás előtt, hogy többszáz fajta számlacsomag létezik, és akkor még nem beszéltünk a takarékszövetkezetekről. Egy számlához akár 120 féle költség is tartozhat, és akár 15 féle bankkártyát társíthatunk egy számlához, így a számlavezetési díjon felül egy csomó más tétel is rakódik a számlára. Nézzük mit mutatnak a kalkulátorok.  

Biztositas.hu

A kalkulátor szerint a megadott adatok alapján a legolcsóbb a Gránit Bank, az éves költség 8248,- forint lenne. Sajnos a banknak mindössze egy fiókja van, így nehéz velük a kapcsolattartás, ha személyes ügyintézésre lenne szükség. A következő számla az OTP Simple csomagja, csekély 14212,- forintos díjával.  Harmadik helyre futott be az FHB Aktív, a maga 15446,- forintos csomagajánlatával.

Screenshot 2014-06-26 15.52.12.png

Bankráció

Itt is a Gránit Bank győzött, viszont a bankszámla becsült éves költsége ennél a kalkulátornál 4560,- Ft-ra jön ki. Ezt követi az OTP Simple díjcsomagja, 4812,- forintért. Harmadik helyre ismét a Gránit Bank futott be, ezúttal az Ász díjcsomagjával, amelynek 4908,- forint az éves költsége.

 
Screenshot 2014-06-26 15.31.51.png

Bankmonitor

A Bankmonitornál az első az OTP Simple, ami első évre 4812,- forintot ad ki. Ezt követi a Gránit Bank Ász konstrukciója 4908,- forinttal, majd a Magnet Bank 5520,- forinttal.

Screenshot 2014-06-27 10.37.45.png

Magyar Nemzeti Bank

Az ország bankja is odafigyel polgárai szokásaira, ezért náluk is van bankszámlaválasztó program, ám ez finoman szólva kezdetleges, konkrétabban fogalmazva használhatatlan. Ha valaki a takarékszervezetek ajánlatai közt keresgélne, akkor itt nézzen körül, de a döntést nem könnyíti meg a kalkulátor.

Screenshot 2014-06-26 15.33.50.png

Netrisk

 A biztosítási piacon taroló cég valójában nem is kalkulátort ad, hanem bannereket. Attól függően, mit akar, böködheti az ajánlatokat, melyek átterelik a bank oldalára. Ha nulla forintos bankszámlák érdeklik, tallózhat az ajánlatok közt, de ha a videó bank érdekli, arra is kap találatot. Valljuk be, ez a döntésben semmilyen segítséget sem ad, maximum annyi a könnyítés, hogy össze vannak gyűjtve a számlák, de az OTP Simple számlája itt például sehol nincs, pedig a többi cég mindenhol dobogós helyre hozta ki a számlacsomagot.

Screenshot 2014-06-26 15.45.16.png

Táblázatunk szerint a Bankráció és a Bankmonitor hasonló eredményeket adott ki, a Biztositas.hu viszont vagy nem az első évben fizetendő összegeket veszi alapul, vagy valahol valamit nagyon elszúrtak a számolásnál.

   Biztositas.hu összeg Bankracio.hu összeg Bankmonitor.hu   összeg
1. Gránit bank Bajnok 8248.- Gránit bank Bajnok 4560.- OTP Simple 4812.-
2 OTP Simple 14212.- OTP Simple 4812.- Gránit bank Ász 4908.-
3 FHB Aktív 15446.- Gránit bank Ász 4908.- Magnet Bank Diamond  5520.-

Persze, mindez csak előzetes tájékozódásra alkalmas, ha biztosra akar menni, menjen be a kiválasztott bankfiókba, ahol az ügyintézők a pontos részletek ismeretében tudnak személyre szóló ajánlatot készjteni önnek, vagy nézze meg a kiválasztott bankszámla Általános Szerződési Feltételeit. Ha a havi költségek alapján szeretne bankot választani, dobja sutba az előítéleteit, és egyszerűen csak döntsön a legjobb ajánlat mellett. A három kalkulátor alapján azt lehet leszűrni, hogy az OTP Bank és Gránit Bank a két nyerő, utóbbit viszont inkább csak IX. kerületieknek ajánljuk, ha a Lechner Ödön fasor közelében laknak, mert ez az egyetlen hely, ahol készpénzt fizethet be hozzájuk. A Magnetet pedig azoknak érdemes választani, akiknek fontos a társadalmi felelősségvállalás.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek