LÁJFHEKK

Magyarok menetelnek a világsiker felé

2014. május 15., csütörtök 16:22

Két magyar versenyző is bekerült az idei Electrolux Design Lab nemzetközi dizájnpályázat második fordulójába, és ha úgy haladnak, mint eddig, akkor jó eséllyel a harmadik fordulóban is ott lesz a helyük. Kovács Apor és Koczka Kristóf is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója, összesen 43 ország 1700 pályázójából választották be őket a legjobb 100 közé, írja honlapján az Electrolux.

A versenyre bárki nevezhetett, több kategória van, légtisztítás, textilápolás, kulináris élvezetek közül lehetett idén választani.

 

Kovács Apor a textilápolás kategóriában indult. Terve egy olyan háztartási gép, amely PET palackokból készít ruhákat. PET palackokat már régóta hasznosítanak ruhaként, ehhez viszont először Kínába viszik a feldolgozandó palackokat, majd azokat visszahozzák Európába kész ruhaként. Háztartási felhasználása viszont nem ismert, így ha egyszer megvalósul, sok lehetőséget rejthet magában.

Koczka Kristóf a kulináris élvezetek kategóriában pályázott SPIC= nevű koncepciójával, ami egy intelligens bioszférát hoz létre az otthonunkban. És hogy ez mit jelent? A gyakorlatban elvileg azt, hogy ha folyamatosan idegeskedünk, akkor citromfüvet növeszt, ha pedig pizzát ennénk, akkor bazsalikommező lóg majd a konyhában.

A pályaművekre május 16-ig lehet szavazni itt, ha úgy érzi, tetszik valamelyik magyar tervező munkája. A fődíj nem kevés, 5000 euro (kb. 1,1 millió forint), plusz egy hat hónapos gyakorlat az Electrolux globális tervezőközpontjában, fizetett gyakornokként.

Tavaly egy kolumbiai fiatal, Adrian Perez Zapata terve nyert, ő intelligens takarítórobotokat tervezett, amik repkedve tisztítják meg a lakást. A Mab felméri a lakást, megnézni, hol van szükség takarításra, majd kizavarja a robotokat dolgozni.

2014. május 20. és június 27. között szabadtéri kiállításon bárki megnézni a Millenárison a versenyben részt vevő fiatal formatervezők legjobb ötleteit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta