LÁJFHEKK

Megtaláltuk a legjobb karácsonyi vásárt Bécsben!

2013. december 3., kedd 19:15

Úgy döntöttünk, idén a szokásos  bécsi karácsonyi vásár-háromszögünk  helyett új vásárokat fedezünk fel, ahol jókat lehet enni, inni és szintén nincsenek bóvli „kézműves” ajándékok. Bécsben élőket kérdeztünk, melyeket ajánlják, ezekbe látogattunk el.

Az általunk megkérdezettek szerint Spittelberg a legjobb. Sokan szavaztak még a Mária Terézia téren lévőre, és persze, a Városháza tér sem maradhatott ki a felsorolásból, de utóbbinál a legtöbben megjegyezték: bár a tér valóban gyönyörűen van feldíszítve, az árusok portékája viszont nagyon bóvli. Sajnos teljesen igazuk volt.

Minden vásárban kóstoltunk forralt bort, gyerekpuncsot és különböző ételeket. Volt, ahol majdnem kidobtuk a taccsot, de ezt leszámítva pozitív élményeink vannak. Szerencsére.

Wiener Christkindlmarkt - Rathausplatz

Idén is gyönyörűen díszítették fel a fákat; világító szívek, állatfigurák és ajándékdobozok lógnak róluk, és fura, de mégsem giccsesek. A faházakban kapható vásárfiáról sajnos ez már nem mondható el: bóvlibbnál bóvlibb karácsonyfadíszek, füstölőtartók, üvegfigurák, mézeskalácsok, bögrék és még sok minden, ami nem maradhat ki a kommersz karácsonyi készletből. Persze, az elmúlt pár évben ezt már megszokhattuk, ezért annyira nem csapott arcon minket a kínálat. Inkább már unalmas, mintsem kedvszegő.

Feltérképeztük az étel-ital szekciókat is. Túl sok jót nem tapasztaltunk: a kinderpunsch például annyira el volt fűszerezve, hogy egyikünk kolbászszagúnak vélte, míg másikunk csak simán szappanra asszociált a kóstolásakor. Tele volt szegfűszeggel és fahéjjal; csípett is, miközben túl édes is volt, szóval, gyomorforgató élményt jelentett, komolyan. Semmi esetre se próbálja ki, és a gyerekét se sokkolja vele, legalábbis ott, ahol mi pórul jártunk: a templomhoz közel eső részen, az első étel-ital bodegában kóstoltuk (a galériában van róla fotó is). A forralt borral különösebb gond nem volt, leszámítva, hogy ez is borzasztóan édesre sikerült. Kajában még mindig a würst a menő, abból is a sajtos (ebben az egyben nem lehet csalódni: konzekvensen azt az ízélményt adja vissza, amit várunk tőle), de rengeteg édesség is van, na meg olajban tocsogó tócsni. Nézze meg a fotókat a galériában!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Wiener Christkindlmarkt Rathausplatz, 1010 Bécs  2013. 11. 16 - 12. 24. / naponta 10-21.30 óráig, P & Szo 22 óráig 12. 24-én 17 óráig  

Mariahilfer straße 

Mariahilfer Straße Bécs egyik leghosszabb és legismertebb bevásárlóútja. A karácsonyi időszak alatt teljesen lezárják a forgalom elől, így csak gyalogosan lehet végigjárni. Mi legalább negyed órát bolyongtunk az autóval, mire találtunk egy parkolóházat, ahol lerakhattuk a kocsit, mert természetesen esélytelen parkolóhelyre bukkanni. Ha nincs a kisujjában egy „ünnepi” Bécs-térkép, akkor a GPS sem segít, hogy a lezárt utcákat is betervezve szépen és akadálytalanul repítse el a célpontig. Szóval ha ön sem egy „mit fahrer”, parkoláshoz kerülje el a Mariahilfer Straßét és egyenesen a Múzeumi negyed (MuseumsQuartier, MQ) felé vegye az irányt, ahol van egy hatalmas parkolóház. Óránként három eurót (906 forintot) kell kiperkálni, de legalább közel van a vásár, és biztonságban tudhatja a kocsit. A jegyet semmiképpen se hagyja az autóban, mert csak azzal tud majd bejutni a parkolóházba a kirándulás végén!

De a vásár: ez egy egészen aprócska kis tér – pár árussal. Nagyon családias hangulata van, nincsen akkora tömeg, és szerencsére a silány kajától is megkímélik az arra járót. Nem olcsóbb, mint a többi, de itt láttunk először többféle forralt bort, puncsot és a kulináris felhozatal is abszolút különbözött a megszokottól. Az árakat és a kajákat is megnézheti a galériában. Ha vásárlással is egybekötné a vásározást, ezt ajánljuk, mert a Mariahilfer Straße tele van jobbnál jobb üzletekkel, egyszóval a shoppingolás után mehet is forralt borozni. Egy dolgot azonban ne felejtsen el: szombaton délután 6-kor zárnak a boltok, és vasárnap nincsenek nyitva

Spittelberg karácsonyi vásár

Ha ebbe a vásárba készül, akkor is a Múzeumi negyedben parkoljon, hiszen ez a legközelebb eső parkolóház. Persze, ha van idege helyben körözni addig, amíg felszabadul egy utcai parkolóhely, hajrá! Nekünk nem volt.

Ez az a vásár, amit mindenkinek látnia kell, ha bécsi kiruccanást tervez az ünnepek alatt. Ez már abban is eltér a többitől, hogy nem egy téren van, hanem egy kis szűk, kacskaringós utcán lehet bolyongani az árusok rengetegében. Itt sem kommersz cuccokkal bombázzák az embert: leginkább kézműves dolgokat lehet kapni, de azokból is az ötletesebbeket, színesebbeket. Nekünk nagyon tetszett. Bírtuk az ételeket is, nem láttunk cukortól roskadozó édességeket (a fánkon kívül), viszont kóstoltuk a Raclette brotot (fotó a galériában!!), ami ugyan rohadt drága – egy szeletke szendvicsért 4,5 eurót kérnek el (1400 forint) –, de elképesztően finom. A hamburger szintén ehető, a húskenyér látványa azonban elriasztotta lelkes csapatunkat, senki sem merte megkóstolni (ha ön esetleg már megtette, ossza meg velünk a tapasztalatait a Facebook-oldalunkon!). Vannak finom sonkák és sajtok, természetesen őstermelőktől (legalábbis ezt mondták magukról). Klikkeljen a fotóra, ha kíváncsi a legjobb vásárra!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Spittelberg karácsonyi vásár Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs 2013. 11. 15. - 12. 23. / H-Cs 14-21, P 14-21.30 óráig / Szo 10-21.30, V & ünnepnap 10-21 óráig

Ön melyik vásárba látogat el idén?

 • 427
  Rathausplatz
 • 181
  Mariahilfer straße
 • 270
  Spittelberg karácsonyi vásár
 • 96
  Mária Terézia térre
 • 662
  Vörösmarty tér
 • 384
  Mindegy, csak legyen forralt bor!

Karácsonyi falu a Mária Terézia téren -  Maria-Theresien-Platz

Közvetlenül a Múzeumi negyeddel szemben, a Mária Terézia téren található ez a karácsonyi falu. Mivel az előbb említett két vásár nagyon közel van ehhez, ha van ideje, ezt is nézze meg. Itt leginkább ajándékokat tud beszerezni (találni egészen hasznos dolgokat is a porfogók között), miközben kívülről nézegetheti a Kunsthistorisches Museumot (Művészettörténeti Múzeum), vagy a Naturhistorisches Museumot (Természettudományi Múzeum) és persze a tér közepén lévő húsz méteres Mária Terézia-szobrot is megcsodálhatja. A legjobb, amit itt kóstoltunk, a sült gesztenye volt, abból azonnal be is vágtunk 4 zacskónyit (1 zacskó 2,5 euró, 755 forint). Az ételkínálat hasonló mint a spittelbergin, úgyhogy azt kihagytuk, de kóstoltunk különleges puncsokat – a kedvencünk a málnás és a sárgabarackos volt, ön se hagyja ki!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon Maria Theresien-Platz, 1010 Bécs 2013. 11. 20 - 12. 26. / naponta 11-22 / 12. 24. 11-16 óráig / december 25-26. 11-19 óráig.

Ha további kérdése merül fel a vásárokkal kapcsolatban, írjon nekünk levelet, vagy kommenteljen a Facebook oldalunkon!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta