LÁJFHEKK

Se víz, se tartósítószer nincs a tejben

2013. szeptember 21., szombat 14:31

Nem baj, ha elvész a tejek csomagolása és tartósságuk közti összefüggésekben, mert segítünk megérteni a csomagoláson melyik kifejezés mit jelent. Annyi biztos, hogy a tej mindenhol tejből készül, és tartósítószert nem tartalmaz, nem is vizezik, és szimplán az eljárás miatt más a lejárati ideje. Fontos tudni, hogy néhány tévhittel ellentétben a tej nem hizlal (rettentően), megelőzi a csontritkulást és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, a tejüzemek pedig olyan előírásokkal és berendezésekkel dolgoznak, hogy kijelenthető: nincs olyan, hogy egy tej szennyezett.

Termelői tejek

Itt van a legkevesebb magyaráznivalónk, de nagyon fontos hogy termelői tej esetében mindig forralja fel mielőtt elfogyasztja, és hűtve tárolja. Szavatossági idejük sem túl hosszú, ezért minél hamarabb fogyassza el. A termelői tejek zsíros tejnek minősülnek, zsírtartalmuk 3-5 % között mozog. Az üzemekbe kerülő tej zsírtartalmát a feldolgozás során állítják be, ez ízben is különbséget jelent.

Homogénezés

A homogenizálási eljárás során a tejzsír összetörik, így nem jön fel a tej tetejére 3-4 nap után, és forralás közben sem válik ki a tejszín. A tejzsír ugyan benne marad, de a felmérések szerint könyebben emészthetővé válik.

Pasztörizálás

Olyan hőkezelés, ami 100°C fok alatt történik, így a tejben lévő mikroorganizmusok nem pusztulnak mind el, ellenben annyira megfogyatkoznak, hogy a fertőzés veszélye nem áll fenn. Két módszer is van, az egyik magasabb hőmérsékleten, rövidebb ideig  történik (legalább 75°C fok felett 15 másodpercig), vagy alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig (legalább 63°C fokon 30 másodpercig). A pasztőrözött tejek hűtőben 3-5 napig állnak el.

ESL (Extend Shelf Life) hőkezelés

A pasztőrözés és az UHT-kezelés közötti megoldás, amivel az eltarthatóság ideje meghosszabbodik (hűtőben tárolva akár 21 napig is eláll), de még nincs meg az a jellegzetes mellékíz, ami az UHT-tejek esetében előfordulhat. Ennél a tejet csak pár pillanatig tartják 100°C-135°C között, aztán gyorsan lehűtik.

UHT hőkezelés

Ultramagas hőmérsékletre, nagyjából 135°C fokra melegítik a tejet, és rövid ideig ilyen hőmérsékleten is tartják (gyakran nevezik ultrapasztőrözésnek is). Ennek köszönhetően minden baktérium, mikroorganizmus és spóra meghal, így gyakorlatilag semmi sem marad a tejben, ami szobahőmérsékleten szaporodni kezdhetene, a tej megromlásához vezetve. Ennek, és a tetra pak dobozos csomagolásnak köszönhetően lehet az ilyen tejet hosszú ideig, szobahőmérsékleten tárolni, tehát - a közhiedelemmel ellentétben - nem azért, mert ezekben tartósítószer volna. Sőt, a vitamin- vagy a tápanyagtartalom is megegyezik a más módon kezelt tejekével, csak ízben van érezhető különbség. Ez az eljárásnak köszönhető, mivel ezen a magas hőmérsékleten a tejcukor karamellizáción mehet keresztül. Ez adhatja azt az enyhe mellékízt, ami az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt tejek esetében nincs.

Laktózmentes tej

A tejcukrot, más néven a laktózt vonják ki a tejből, melyet így az arra érzékenyek is fogyaszthatnak. A laktózérzékenység egyébként gyakorlatilag bármikor kialakulhat, mert a tejcukor lebontását végző enzim sok ember esetében elkezd csökkenni a korral.

Tejtermék fogyasztásban le vagyunk maradva

Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója is segített eloszlatni néhány tévhitet, és megerősítette, hogy az Interneten is terjedő pletykákkal ellentétben a Magyarországon forgalomba kerülő tejek biztonságosak. Mint mondta, a tejfeldolgozó üzemekben a technikai rendszer ma már automatikus tisztító programokkal dolgozik, hiszen ha a gépeket nem tisztítanák rendesen és megfelelően, az hatalmas gondokat okozna a következő gyártás során. Rámutatott, hogy semmilyen adalékanyag nem kerülhet feldolgozás közben a tejhez, tehát sem víz, sem tartósítószer, egész egyszerűen, mert azt már nem lehetne tejként forgalomba hozni. Ezt egyébként gyakran ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és nem szokott gond lenni a gyártókkal, vagy a forgalmazókkal.  A Tej Terméktanács mindenkinek saját döntésére bízza, hogy annak az oldalnak hisz, akik a tejivás káros hatásairól, vagy annak aki az egészségmegőrző vonatkozásairól beszél, ugyanakkor hisznek abban, hogy a tej mint alapanyag is rengeteg finom étel kelléke volt mindig is.  Megkérdeztük azt is, hogy a statisztikák szerint mennyire vagyunk elmaradva a tejfogyasztással, nos, vegyes az eredményünk. Tejivásban jól állunk európai szinten is, 65 liter / fő / év az átlagunk, viszont tejtermékek fogyasztásában már nem szereplünk olyan fényesen. Az egészséges, tápanyagokban gazdag étrendhez 220-240 kg/ fő/ év tejterméket kellene fogyasztanunk, ehelyett 160 kg/ fő/ év az átlagunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta