LÁJFHEKK

Minek az esküvő, ha válni drágább?

2012. július 18., szerda 12:17

Nagyon sokan élnek rossz házasságban: vagy azért, mert úgy gondolják így jobb a gyereknek, vagy azért, mert borzasztóan kényelmes, ugyanis nem kis procedúra elválni. Előfordul az is, hogy egy házasság azért nem bomlik fel, mert a felek nincsenek tisztában a válás jogi hátterével: ki-ki mennyit vitt be a közös tulajdonba, és – ami ilyenkor nyilván a legfontosabb –, hogy ki mennyit kap vissza.
 
stockfresh 735822 young-couple-in-separation sizeM

 
Pedig nem ez az egyetlen anyagi vonzata egy válópernek: már az első lépésnél harmincezer forintot kell fizetni eljárási illetékként, csak azért, hogy elindulhasson a folyamat. És ez még csak a kezdet…

Ezekre lesz szüksége az első körben

Ahhoz, hogy be tudja adni a válókeresetet, szüksége lesz egy rakás papírra, egy rakás pénzre, és nem kevés időre, illetve nyugtatóra.

„A házasság felbontása történhet egyező akaratnyilvánítással, vagy a házasság megromlásához vezető okok feltárásával. Mindkét esetben keresetet kell előterjeszteni a bíróságnál, harmincezer forint eljárási illeték fejében. A keresetlevélhez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonat és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát.” – világosít fel dr. Vogel Barbara ügyvéd arról, hogyan kezdjünk a válóperhez.

Ezeken fog átesni

Ha a családban kiskorú gyermek van, sajnos nem ússza meg a békéltető tárgyalást, melyet követően kérnie kell önnek és még hitvesének az eljárás folytatását. Ez azért fontos, mert ha ennek nem tesz eleget, a bíróság az eljárást megszünteti. Ezután kell megállapodniuk a járulékos kérdésekben, a gyermek elhelyezésében, a gyermekkel való kapcsolattartásban, a gyermek- és házastársi tartás mértékében, a közös lakás használatában, valamint vagyonjogi kérdésekben (az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével). Ha itt minden simán zajlik, és minden megfelel a jogszabályi előírásoknak, boldog lehet: a bíróság végzésében jóváhagyja és legkorábban a második tárgyaláson felbontja a házasságot. Dr. Vogel itt még megemlíti, hogy „a felek között létrejött egyezség megváltoztatását annak jóváhagyását követő két éven belül csak abban az esetben lehet kérni a bíróságtól, ha az a kiskorú gyermek érdekét szolgálja, illetve ha a körülmények változása folytán az az egyik fél érdekeit súlyosan sérti.”

Erika és Béla válása simán zajlott: a férfi felajánlotta vagyonának a felét, és megígérte, hogy havi százezer forinttal támogatja a két gyermeküket, akik az anyjuknál maradtak. A láthatásban is roppant egyszerűen megegyeztek, akkor viszi-hozza őket, amikor csak kedve tartja, vagy természetesen akkor, amikor a gyerekek is akarják.

„Nagyon nehéz volt otthagyni a gyerekeimet, ezért is állapodtunk meg úgy Erikával, hogy bármikor láthatom őket. Szerencsére jóban maradtunk az exnejemmel, nagyon ritkán fordul elő, hogy veszekszünk. Így az ünnepeket mindig közösen töltjük a gyerekek miatt, és évente egyszer mindig elviszem őket nyaralni. Szerencsére az új párom ezt megérti, és a gyerekeim is elfogadták őt. Sokszor alszanak nálunk hétköznap is."

A svédek csinálják jól!

Svédországban teljesen bevett szokás a válás. Ami nem feltétlenül jó, viszont ahogyan csinálják az zseniális! Megtartják azt a lakást, ahol közösen éltek és nevelték gyerekeiket; ez lesz az állandó bázis, és e mellé, vesznek/bérelnek még kettőt. Leosztják maguk között az időt, hogy ki mennyit van a gyerekkel (általában ez két-két hét) és mindig az a szülő költözik be a bázislakásba, amelyiknek épp a láthatósága van. Így a gyerek kevésbé sínyli meg a szülők kettéválását, és nincsen álladóan rángatva és kiszakítva régi, biztonságos környezetéből. Kár, hogy Magyarországon még sokan azt sem engedhetik meg maguknak, hogy külön lakásba költözzenek a válás után, mert a hitel és az albérlet már nem férne meg egymás mellett…

De mi van, ha nem ilyen egyszerű?

További pénzeket kell befizetni az államkasszába, ugyanis, ha a felek között vita alakul ki bármivel kapcsolatban (gyermek, vagyonjogi stb.), a bíróság az eljárásokat rendszerint elkülöníti egymástól. Ez nemcsak plusz pénzbefizetést von maga után, de rengeteg időt is. Ugyan a bíróság a házasságot felbontja, ám a többi dolgot, külön eljárásban bírálja el. Ez további illetékfizetési kötelezettséget vonhat maga után.

Kinél legyen a gyerek?

Az egyik legnehezebb kérdés, hogy melyik szülőnél maradjon a gyerek. Ilyen esetekben a bíróság körültekintően – szakértők bevonásával – megvizsgálja, hogy melyik szülő alkalmasabb a gyerek nevelésére, a gyerek egészséges fejlődése melyik szülőnél biztosított inkább. A bíróság mindenek előtt a gyerek érdekét tartja szem előtt.

Láthatás? De mégis mikor?

Amíg a tárgyalás véget nem ér, a különélő szülő a gyermekével általában a bírói gyakorlatnak megfelelő mértékben tarthat kapcsolatot: tehát alig láthatja a saját gyerekét. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden második héten hétvégén, az iskolai szünetek fele részében, páros ünnepek egyik napján, illetve a nyári szünetben négy hét időtartamban nevelheti csemetéjét. A kapcsolattartás mértékét ugyanakkor befolyásolja a gyermek életkora és egyéb szükséglete is.

Csekély az "alap" gyermektartásdíj, de ezt lehet növelni

A különélő szülőnek gyermektartásdíjat kell fizetnie, ami a Családjogi törvény szerint a jövedelmének tizenöt-huszonöt százaléka közötti összeg. Ami viszont nagyon fontos, hogy nem csak a jövedelmet vizsgálja a bíróság, hanem a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyait is, és döntését ez alapján hozza meg a gyermekkel kapcsolatban felmerülő szükséges kiadások figyelembe vételével,

Így volt ez Vikinél és Ákosnál is. Kilenc évig éltek házasságban, és született egy kisfiuk, aki most hat éves. Hosszas veszekedések követték a válókereset benyújtását, majd a papa, mint aki jól végezte dolgát, lelépett a gyerek bébiszitterével. A házasságba közel azonos anyagiakkal szálltak be, és közösen építgették a jövőjüket. Lett nagy ház Budán, kocsik és nyaraló. Természetesen a szülők nem tudtak megegyezni sem a láthatás, sem az anyagiak terén, ezért a bírósághoz fordultak. A férj az évek alatt saját céget hozott létre, ami nagyon jó jövedelemforrás, viszont a nőnek papíron nincsen beleszólása semmibe: hiába biztosította az egész hátterét, nem cégtulajdonos. A férj ezáltal minden anyagi forrást meg tudott vonni a nőtől, és csak annyi pénzt utal át havonta a számlájára, amennyit a bíróság ideiglenesen meghatározott.

„Már hat hónapja folyik a vita, de még mindig nem sikerült megállapodnunk. Persze, a volt férjemnek ez most nagyon könnyű, mert semmi dolga nincsen, csak a csaját kényeztetni: ilyen wellness hétvége, olyan párizsi kiruccanás. A gyerek nálam van, és látom, hogy nagyon megviseli a dolog. Nem érti, hogy hol van az apja, és miért nem alszik itthon. Nehéz így itthon lenni a közös házban, és költeni sem tudok annyit, amennyit előtte. Most nincs pénz bébiszitterre (bár soha ne lett volna!), programokra járni a gyerekkel, és néha még a bevásárlást is nehezen oldom meg. Remélem hamarosan véget ér ez a rémálom, és az exem megkapja ami jár neki!” – mesélte Viki.

Meddig tart a per? Csak tippelni lehet...

„Vagyonjogi vita esetén elhúzódó eljárásra lehet számítani” – mondja az ügyvédnő. A per során a bíróság a felek által előterjesztett vagyonmérleg alapján számba veszi a megosztást igénylő vagyont, és dönt annak megosztásáról. Főszabály szerint minden, a házasság alatt közösen vagy külön-külön szerzett vagyontárgy a házastársak osztatlan közös tulajdonát képezi, de a felek ettől eltérően is rendezhetik vagyonjogi viszonyaikat akár a házasságkötés előtt vagy azt követően létrejött szerződésben (közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges). Ha az egyik fél valamely vagyontárgy külön vagyoni jellegére hivatkozik, ezt a perben neki kell bizonyítania. Külön vagyonnak minősül például a házasság fennállása előtt szerzett vagyontárgy, az örökség, a személyre szóló ajándék. A perek során leginkább az egyes vagyontárgyak közös vagy külön vagyonba tartozásának bizonyítása a felek legfőbb célja.

Az adósság is közös

Nem árt azonban azt sem elfelejteni, hogy ha az egyik félnek van tartozása, az automatikusan a másik felet is érinti! Tehát nem csak az egyes vagyontárgyak, hanem a tartozások is közösek lehetnek.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta