LÁJFHEKK

Róma koszos és drága, de egyszer meg kell nézni!

2012. március 20., kedd 11:17

Ha pár napra Rómába utazik, nem árt, ha előre leszervezi programjait. Persze, ez nem azt jelenti, hogy percre pontosan ossza be idejét, hiszen ahhoz úgysem tudná tartani magát. Ne hallgasson senkire, ha arra buzdítják, hogy vegyen Róma pass-t vagy hasonló jellegű városkártyát, ugyanis amellett, hogy drága, túl sok értelme nincsen. Viszont készüljön fel a koszos vécékre, és hogy az olasz konyha jó pillanatait kifogni csak nagy szerencsével lehet.

A kiállítások általában 8-14 euróba kerülnek, ami Roma pass-szal maximum 25 százalékkal olcsóbb. Ez ugyebár 2-4 eurót jelent, ami „csak” 600-1200 forint. Akkor éri meg a kártya, ha naponta többször is használja a tömegközlekedési eszközöket, és felváltva látogatja a múzeumokat, de erre nagyon kicsi az esély, még ha úgy is tervezné… Ami viszont hasznos, hogy a Colosseumba soron kívül be lehet vele menni, ami mindig jókor jön, kiváltképp a nagy nyári hőségben. Csak hát, a helyzet az, hogy a neten körülbelül 13,5 euróért (3905 forintért) be lehet szerezni a kombinált belépőt a Colosseumba, Fórumba és a Palatinus múzeumba…

tk3s 5998

Már napokkal azelőtt, hogy Rómába értem volna, a Morcheeba számát, a „Rome Wasn't Built in a Day” (Róma sem egy nap alatt épült fel) című dalt dúdolgattam. Kíváncsian vártam, ismerőseim áradozásai beigazolódnak-e az olasz fővárossal kapcsolatban. Mivel utoljára gyerekként voltam Rómában, barátaimat kérdeztem arról, hogy hol érdemes lakni, enni, vásárolni, és hogy létezik-e olyan kártya, mint Londonban a TravelCard vagy az Oyster, ugyanis ezek költséghatékony megoldások, ha az ember naphosszat várost néz. Szerencsére (a későbbiekben rájöttem, hogy szerencsétlenségemre) elképesztő mennyiségű információt kaptam, és eszetlenül előre – már itthon – beleugrottam a jegyvásárlásba. Először megvettem a Colosseumba, Forumba és a Palatinus múzeumba szóló kombinált jegyet 13,50 euróért (3905 forint), majd a vatikáni belépőt 43 euróért (12 439 forint). Aztán, hogy teljes legyen a kép, elgurultam egy pesti irodába, ahol Róma városkártyát vásároltam 10 230 forintért. Tehát a repülőjegy megvétele után még elköltöttem majdnem 30 000 forintot, de arra sohasem gondoltam volna, hogy a pénz fele a kukában landol.

Repülés Rómába

Most, hogy a Malév gépei már nem repülnek, hihetetlen mennyiségű utast szállít a Wizzair és a Ryanair, és szerencsére nagyon kedvező áron. Mindkét társaságnál körülbelül már 15 000 forintért is meg lehet venni a repülőjegyet oda-vissza. Az időpont az, amivel kicsit sakkozni kell, de megéri.

Reptérről a belvárosba

A Wizzair gépei Fiumicino reptérre érkeznek. Innen a belvárosig a Leonardo express (a Termini állomásig) 12 euró (körülbelül 3400 forint); helyi vonat a Piramide állomásról 5,5 euró (körülbelül 1500 forint), a busz a Cornélia állomásról pedig 4,5 euró (körülbelül 1350 forint). Aki nem akar várakozni, esetleg átszállni, mehet taxival (ami egyébként nem olyan vészesen drága Rómában), vagy a reptéren toborzott csoportokat szállító tranzittal, 10-15 euróért (3000-4500 forint).

Szállás a központban

A belvárosi szállodák hihetetlenül drágák, és nem árt tudni, hogy többnyire nagyon koszosak is. Mivel a fővárosban lakni akár csak egy hétvégére is nagyon húzós, kevesen vannak, akik a négy-öt csillagos hoteleket meg tudják fizetni. Az olcsóbb szállások három éjszakára körülbelül 30 000 forintba kerülnek személyenként, amiért túl sok jó nem várható, de legalább közel vannak a központhoz.

Ételt és italt a hátizsákba!

Az éttermekhez szerencse kell, nekem nem volt. Az egyik kedvenc konyhám az olasz, már az út előtt csorgó nyállal epekedtem egy jó tésztáért, vagy vékony tésztás pizzáért. Aztán, miután már az ötödik „kockás abroszos” római étteremmel sem voltam megelégedve, feladtam. Mindegyik drága volt, hányingert keltő mosdóval, és még a kaja is ehetetlen. Egy pizza és üdítő körülbelül 15 euró (4400 forint). Óriásit csalódtam, mert egyáltalán nem ezt vártam az olasz fővárostól. Szerencsére elég sok helyen van Spar és Carrefour, ahol rendes kajákat lehet kapni, és még ha unalmasak is, de megfizethető áron.

tk3s trfgcl00214

Városnézés fillérekből

Először is szerezzen be egy Róma térképet, és jelölje be rajta úticéljait. Szerencsére Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcső 2,5 kilométer, a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Tehát felejtse el, hogy buszozni vagy villamosozni fog, főleg akkor, ha ragyogóan süt a Nap. A tömegközlekedés és az ezzel járó költségek így kilőve, viszont vizet és ennivalót vigyen magával, mert az utcai árusoknál nagyon drága! Ha mégis elfáradna, buszozzon: a tömegközlekedési jegyek mindenhol egy euróba (300 forint) kerülnek. Lehet váltani egy, három és hét napos jegyet is 4-16 euróért (1200-4600 forint).

Főbb látnivalók

Colosseum, kombinált belépő 13,50 euró (3905 forint)

A római Colosseumot Kr. u. 80-ban avatta fel Titus császár. Az ötvenezer férőhelyes arénában gladiátorok vívtak egymással és vadállatokkal élet-halál harcot. Sokan kíváncsiak a megmaradt romokra, ezért hosszú kígyózó sorokban állnak az emberek akár órákon át is a pénztárak előtt, hogy bejuthassanak. Úgyhogy ezt tényleg érdemes előre lefoglalni az interneten!

Forum Romanum, kombinált belépő 13,50 euró (3905 forint)

Az ókori Róma ítélkezésének, politikai életének és kereskedelmének a központja. Több istennek szentelt templom állt itt, és a szenátus helye is volt. Kivégző tér, bazilikák, palotamaradványok, és négy diadalív romja is megtekinthető a Forum Romanum maradványainál.

tk3s 111683

Trevi-kút, ingyenes

Egy gyönyörű kút – rengeteg turistával és két-három rendőrrel körítve. Ülő- és állóhelyet is nehéz találni a kút közelében, viszont apró bedobása kötelező: legalábbis, még az is érez késztetést rá, aki nem tervezett hasonló akciót. A hiedelem szerint ugyanis, aki pénzt dob a kútba, visszatér Rómába (én a biztonság kedvéért kívántam is valamit hozzá). A Trevi-kút 26 méter magas, és 20 méter széles, Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-ben készült el. A pénzérmékből naponta körülbelül 3000 euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén a takarító cég begyűjti, és a fele jótékonykodásra megy. Talán a Trevi-kútnak van a legjobb hangulata Rómában, közvetlenül a Fiori piac előtt. Nyüzsgés és történelem együtt, na meg Fellini.

Spanyol lépcső, ingyenes

Ez olyan találkahely a rómaiaknak, mint nekünk a Moszkva téren vagy a Nyugatinál „az óra alatt”. Hétköznap kicsit nyugisabb, de péntek délutántól megtelik nézelődővel és pénzt kicsaló kóklerekkel. Itt fokozottan vigyázzon az értékeire, és ha nem akar költeni, ne álljon szóba a virágot „ajándékozó” vagy bohócnak öltözött népekkel. Hétvégén egyébként is jobb elkerülni a Piazza di Spagnát, mert a hosszú lépcsőkön ülő emberektől mozdulni sem lehet. Ez Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője; 138 lépcsőfokból áll. A lépcső tetején az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templom és egy egyiptomi obeliszk található, a lábánál pedig egy barokk szökőkút látható.

tk3s 495mas00035

Lateráni Szent János bazilika, ingyenes – adomány 2 euró (körülbelül 600 forint)

A legkedveltebb zarándokhely a magyarok körében: az egyik oszlopon emléktábla áll annak tiszteletére, hogy 1000-ben II. Szilveszter pápa koronát küldött Szent István királynak. Emellett a római püspökség katedrálisa, a pápa címtemploma és Róma legrégebbi, illetve legnagyobb bazilikája. Ezt a bazilikát tartják a templomok „szülőanyjának”. A IV. században Nagy Konstantin alapította, majd miután többször leégett, újjáépítették és átépítették, de az alaprajza változatlan. Homlokzatát Alessandro Galilei tervei alapján építették. Számos értékes része van: természetesen a pápai trón, római időkből származó bronzajtó és szobrok.

Santa Maria Maggiore bazilika, ingyenes – adomány 4 euró (körülbelül 1200 forint)

Még azoknak is lenyűgöző látványt nyújt a templom, akik nem vallásosak. Az V. század közepén épült, az Esquilinus-dombnak azon részén, amelyet a legenda szerint Szűz Mária a nyár közepén hóeséssel jelölt meg. Számos magas művészeti értéket képviselő freskó található benne.

Trastevere

Ez Róma 13. kerülete, és nagyon jó hangulata van. A szűk kis utcácskákban helyiek üldögélnek és pletykálkodnak. A ruhák az ablakban szárítókötélen száradnak, és kedves éttermek és pub-ok teszik hangulatosabbá.

Piazza Venezia

Itt minden megtalálható – a zöld esernyős kínai csoporton át a lovashintóig. A térrel szemben fagyizók (ahol egy gombóc fagyi 5 euróba, kb. 1500 forintba kerül) és bárok találhatók. A „buzgón” dolgozó rómaiak sziesztaidőben itt pihenik ki fáradalmaikat, és közben felhúzott szemöldökkel figyelik a turistákat. Valóban, ez Róma legforgalmasabb tere, középpontjában a Viktor Emánuel-emlékmű áll, itt futnak össze és innen ágaznak szerte a város legfontosabb útjai: a Via del Corso, a Via Quattro Novembre, a Via del Plebiscito, amely keresztezi a Corso Vittorio Emanuele-t, és elvezet a Szent Péter bazilikáig, a Forum Romanumig és a Colosseumig.

Pantheon, ingyenes

Egy kedves kis téren található, éppen olyan, ahol a sok séta után már kedve van az embernek megpihenni. Na, nem a kávézóban, ahol 3 euró (1200 forint) egy presszó kávé… Azt mondják, a Pantheon esőben még szebb látvány (hát ha még villámlik is!), szóval nem is tudom, hogy szerencsénk volt-e, hogy hét ágra sütött a nap, amikor ott voltunk. Ez az egyik legjobb állapotban megmaradt ókori római műemlék, keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál, pl.: Raffaello, Itália első királya, I. Viktor Emmanuel.

Angyalvár, 10 euró (3000 forint)

Végre egy hely, ahol lehetett használni a Róma városkártyát! A „pass” ára tartalmazta a Mauzóleumba való belépést, de még mindig nem éreztem úgy, hogy ettől megérte volna ennyit kiadni érte. A teraszáról csodálatos a panoráma, és este gyönyörűen van megvilágítva. A temetkezési helynek gigantikusak a méretei, éppen ezért erődítményként és várként is működött. Itt található az építtető, Hadrian sírja. Várként és menedékhelyként is szolgált a 13. század elejétől.

Campo di Fiori

Az egyik legkedvesebb hely Rómában. Amikor már úgy érzi, hogy elege van a szobrokból és az ókori romokból, feltétlenül látogasson el ide. A tér közepén fekszik a piac, ahol egyébként roppant elcsépelt dolgokat lehet kapni, mégis megvan a sajátos varázsa. A piacot körben éttermek veszik körül, ahol hemzsegnek a turisták.

Az ellentétek városa

Rómában bármerre is megy az ember, több ezer éves kultúrába, ókori és középkori műemlékekbe botlik. Mindezek mellett a világhírű dizájner boltok, exkluzív éttermek és a gesztenyeárusok ugyanannyira beleillenek a város képébe. Az örök város szinte ugyanazt a képet adja vissza ma is, mint az elmúlt évtizedekben, de legalábbis nagyon hasonlít a híres Fellini film, az Édes élet képsoraihoz, csak éppen színesben. És akkor még a Vatikánról nem is beszéltünk! Nagy vonalakban csak annyit, hogy a belépőjegy 9500 forint és a neten a múzeumokba és galériákba szintén lehet kombinált jegyet vásárolni 15 euróért (4400 forint).

Róma tehát drága: egy hosszú hétvége alatt simán el lehet költeni alsó hangon (étkezés nélkül) 60 000 forintot. A repülőjegy 16 000, a szállás 30 000, belépők körülbelül 10 000 + a Vatikán és akinek szükséges a tömegközlekedés, az még számoljon rá nagyjából 2000 forintot. A legjobb városnéző időszak szeptembertől áprilisig tart, ilyenkor ugyanis még nem köszönt be a mediterrán nyár. Két és fél napba most ennyi fért bele, de minek is több dolgot belesűríteni: az csak kapkodás lett volna, és hát „Róma sem egy nap alatt épült fel”.Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.20 14:23:38Inquisitor

  Kedves Judit, szerintem mielőtt ilyen sommás véleményt írnál egy (minden szempontból)ennyire összetett városról, inkább menj el még egyszer, majd még egyszer. Próbálj lazulni egy kicsit, sodródj el néha a mainstreamtől, és kicsit okosabban keresd a jó dolgokat. A cikk szigorúan a Te szempontodból, az Általad megéltekből kiindulva nyilván igaz, és helytálló, de azt kell hogy mondjam, nem voltál ügyes turista. Róma nem az a város, amit egy ilyen "pipáljuk ki a kötelezőt" típusú városlátogatással meg lehet ismerni. Neked nem is sikerült. Ismételten csak azt tudom ajánlani, hogy próbáld ki még párszor, ha teheted menj olyannal, aki ismeri, neadjisten kedveli az olasz fővárost.

 • 2012.03.20 14:25:06kisvakondcica

  Arra mindenki figyeljen, hogy a metromegallokban levo automata max 4 eurot tud visszaadni !!!! hiaba fogad el 5,10,20,50 euros cimletet. En egy 4 euros napijegset vettem, betoltam egy huszast.
  Aztan vartam.... Jegy kijott es mas semmi....Valamint a felirat, hogy max 4 eurot ad vissza. De nekem meg azt sem sikerult.
  Szoval mindenki szerelkezzen fel aproval

 • 2012.03.20 14:28:17nyanyus

  Róma drága,Toscana, Umbria, az Amalfi part, de egész Olaszország drága.Anglia is drága. Svédországról meg már nem is beszélek. Drága. Nekünk. Mert szar a forintunk.

 • 2012.03.20 14:30:22szgy

  az igaz hogy egy útikönyveket meg sem közelítő írás megalapozottság és tartalom tekintetében, viszont nem is útleírás csak egy vélemény arról hogy 3 nap alatt mire jutott az egyszeri kevésbé tájékozott és kevésbé szerencsés írója.

  mondjuk nem tudom hogy ennyi idő alatt hogy tud ilyen sommás szövegeket kinyilatkoztatni mint pl. az olasz konyha nagy pillanatairól.

 • 2012.03.20 14:33:38Inquisitor

  Hmm. Azért az a 43 eurós Vatikán belépő érdekelne. azt hogy sikerült, és mi volt benne?

 • 2012.03.20 14:34:00Bambulka

  Most voltunk nyáron, nekem is kicsit vadnyugatnak tünt Róma. A szállodák egy jó része tényleg elég gáz, zajos, kicsi szobák stb.

  De ami a legnagyobb horror azok a lakásárak, 4-5 ezer eurótól fölfelé. A kaja az viszont isteni.

 • 2012.03.20 14:34:54Bambulka

  4-5 százezer, akarom mondani :-)

 • 2012.03.20 14:36:17jonnglenn

  Velem nem járna jól mert fingom sincs hol van careflour meg teszkó és mint írtam a közterületi budikból is hiányos a tudásom, tapasztalatom.
  Viszont a Castel Fusano melletti zoomarineben már jóban vagyok a fókákkal és aludtam a Piazza del Popolón részegen, mert ott hagytak.

  mainstreamtúrista- ezt rögzítettem!

 • 2012.03.20 14:49:38bokor.istvan

  Róma lenyűgöző kihagyhatatlan és fantasztikus.
  Nem értem miért íródott ez a pársoros cikk egy olyan városról ahol tíz évre való látnivaló van.
  Legutóbb 3 nap alatt a teljesség igénye nélkül ezt láttuk..
  [link]

  Hihetetlenül felületes és semmitmondó írás, senki kedvét ne vegye el Rómától.

  Ha infókra van szüksége
  [link]

 • 2012.03.20 14:51:20jonnglenn

  És még a tengerparti kis nádtetős bár-étkezde-kocsma izékről még nem is írtam. Öltönyös nyakkendős motoros managerek brókerek nyomják a blattot, nézik a meccset (meccs az mindig van) délben,meg a szieszta után mint az állat. Esznek isznak, jól el vannak a kisgyermekes anyukák között.
  Hmmm. Hideg rizses antipasti kagylóval, meg polipszemmel.
  Életem legjobb kávéját is a Trasteverén ittam egy 'presszóban. Valamelyik Santo Domingó volt. Senki nem főz olyan kávét mint az olaszok.

 • 2012.03.20 14:54:27Che_007

  Háát elég 'érdekes' ez a cikk :-)
  Ellentmondó sokmindenben. Én tavaly voltam 8 napot Rómában. Az biztos hoyg megelpően nem anynira kedves és menő mint aminek gondolják sokan. Eleve nem szabad csak rohanva 2 napra bármitiylen várost is megnézni ezért énb folyotn min. 5-6 napra megyek el egy nagy európai városba és környékére (Rómánál pl Tivoli). Így sokkal inkább észrevehetőek a hétköznapi és jó dolgok. Pl: Giancolo dombról a kilátás Rómára egy Chiantival paradicsomos, parmezános, fokhagymás pizza-ávalé amit egy sarki fűszértben lejmoltam ahol hentes is volt és kibontotta az üveg bort irigykedve hoyg nbekem miylne jó lesz :-)) Ugyanakkro emg rettentő lehúzós a város! 90%-ban becsapnak (rosszúl adnak vissza) mindenért külön felszámolnak (ha a pultnál iszopd a kávét akkor 1.50-2 eur ha nem akkro már 4 Eur :-) De ezeket nagyjából tudtam mikor kimenetem mert jól körbeérdeklődtem!Én a Trastevere neyedben laktam egy Hostel/Panzió-ban. Költségcsökkentés gyanánt az első 3 éjszakát csak panzióban aztán jött a hostel rész ahol férfiként 4 spanyol egyetemista kislánnyla zártak össze ;-) :-))) Sokat nevettünk :-)
  Trastevere nagyon hangulatos de drága ahhoz képesz hoyg ez a 'népi' Róma ... A tömegközlekedés eghy vicc még Budapesthez képest is. Csak azért nem érdemes Róma Pass-t váltan i de nagyon sok helyre discon áron mész be vele ráadásul nekem ott ment a vilalmos is amire tudtam használni :-P Továbbá in gyenesen jutzs be vele a Forum Romanum-ra!

 • 2012.03.20 15:03:28monyesz1

  A cikk legfôbb érdeme, hogy elindította a jobbnál-jobb kommentek áradatát, tele hasznos információval: öltözködés a templomokban, látnivalók, hol célszerü enni, stb. stb. Szerintem a cikkíró nagyon sokat fog ezekbôl profitálni, ha legközelebb arra jár :-D

  Én csak pár apróságot teszek hozzá a speciális helyzetembôl adódóan - mi ugyanis legutóbb a négy gyerekkel inkább egy külvárosi kempingben laktunk 2010 nyarán. Innen vonattal nagyon gyorsan be lehetett jutni a Vatikán melletti megállóba, de kocsival ingázva is lehet találni parkolóhelyet. Kivéve persze az igazi régi városmagban, oda be kell gyalogolni :-)
  A Vatikáni Múzeumnál elôrementünk a többszáz méretes sor mellett, megkérdezni, mikor van esélyünk ennél kisebb sort itt találni - mire ez ôrök azonnal betuszkoltak minket a négy gyerekkel :-)
  Az Angyalvárnál jobbnak találtuk a Szent Péter székesegyház kupolájának legtetejét, a cikk elsô illusztrációja innen készült (vigyázat, többszáz lépcsô a liftes verzió is, mert csak félútig visz!). Igaz is, ez a "lényegtelen" templom kimaradt a cikkbôl valahogy :-(
  Kicsit kevésnek találtam a kulturális látnivalókat a cikkben, pedig ha valaki elmegy Trasteverébe, igazán beugorhat tíz percre a Santa Maria in Trastevere templom mozaikjait megcsodálni. Másvalaki említette a Bocca della Veritát, itt az olaszok csak a Santa Maria in Cosmedin templomon keresztül engedik ki a turistákat, nagyon helyesen. Hátha valaki felfedezi például a római fürdôbôl származó kádból készült oltárt :-)

 • 2012.03.20 15:04:33Che_007

  Nekem a Carracas fürdő romjai tetszettek leginkább (ingyenbes a
  belépő csak ha idegenvezető magnetogfont kérsz akkor kell fizetni)) a katakombák mentén. Eszement óóóóóriási nagy lehetett! Sok festő megfestette már a romjait és tényleg gyönyörű! Nekem Róma az Carracas fürdő, Giancolo domb (itt vanank garibaldi tábornokainak, szabadságharcosainak szobra i köztük Türr István szobra is akit külön lefotóztam és nem kicsit voltam büszke :-) )

  A Circo Maximo-t háát egyszer nézze meg az emebre de most épp vmi kis építkezés megy ott..

  Egyébként a 8 napom 120-130.000 ből jött ki! :-) Pedig éttermekbe jártam fagyikat ettem (jó nem túristás helyeken kerültem a lehúzós éttermeket (megjegyzem igen nehéz mert 90%-az..de elötte tájélkozódtam :-) ) Ha vkit érdekel tudok küldeni előre megtervezett beosztást (életemben előszőr tettem ezt mert anyni a lárnivaló és anynira bonyolult ott A-B be eljutni ...sok az infó és sok félrevezető... és nagyon sokat lehet spórolni ha az ember tájékozott!!!

 • 2012.03.20 15:11:34Che_007

  Isteni pizzát ettem! Viszont nem a nálunk szokásos Nápolyi félét hanem tepsis vastagot ! Még színben is pompázatosak voltak! Trastevere-ében a szállás mellett volt egy kis kifőzde féle... :-) Rómában oylan a pizza! És ittteni! :-) Az is tud ropogós lenni! Ami tapasztalatm étkekkel kapcsolatosan az az, hogy semmi különös csa az van bemnük aminek kell lenniük! Azaz valódiak! Semmi E meg térgfogatnövelő A paradicsom nagyon paradicsom ízű. Menüket érdemes fogyasztani 12-13 EUR ért kapsz egy kis előételt (bruschetta-ák) egy közepes főételt (tésztaféle) és mellé 2,5 dl vörös bort. Mindezt a Történelmi városnegyedben. Perzs enormálisan ez 20-25 Eur máshol ha meg nem menüben veszed akkor egy egytált se kapsz érte szinte :-)) A CArfour és SPAR jó alternatíva rud lenni napközben! A legjobb ebből (egyfolytában nyitva ünnepnapokon is) a Pantheon közelében lévő SPAR. Vigyetek magatokkal vizet, és persze 1 üveg Chianti-t mindne nap. Nem érdemes hazakóbászolni napközben. Inkább egy parkban piknikelljen az ember. KV ált. 1,5 EUR csak piltnál igyatok ne kérjétek azstalhoz mert akkor 3-4 EUR!!! :-) Invitálós helyekre ne menjetek és főleg ne terazstra mert azért felszámítanak 2x annyit úgy hoyg nem jelzik! így lehet egy 10-15 EUR menüből 25-30 EUR!!! Nagyon sok az átverés Rómában! Meg lehet szokni egy idő után hoyg amikor választasz, vagy fizetsz akkor észnél légy :-) De kiábrándító persze!

 • 2012.03.20 15:18:40Che_007

  A legjobb Kávézó szerintem a Vatikánban van (Angyal vár felöl a Bazilika felé sétálva, a tér felé nézve a bal oldalon közvetelen a tér árkádai elött. egy szimpla alagsori pultos hely. ! Semmmi extra ! Viszont 0.8 eur a citromos Briosche meg a sima (ami az ottani croissan ) és capucchino is csak 2 EUR !!! Még a policia is oda jár!!! Reggeli indítónak tökéletes és ezsemnet olcsó a többi helyhez képest!!! Az íze aKV-nak meg egy manna! Pont oylan aminek lennie kell! A brioche is isteni de semmi extra (töltelé!Csupán csak jól csinálják

  Igazából az ízekre igaz hoyg isteniek de semmi extra dolgot nem tartalmaznak csak valezseg jól csinálták és nem csaltak ki belőle semmit nem puffasztották fel a liszt az liszt a tojás az tojás a citrom az nem lé .. :-) Iylesmik a tapasztalataim étkek terén! És ez még a bolti kajákra is igaz nagyrészt! Olyna őrületesen rosszat nem tudsz venni amire azt mondanád, hoyg ehhhh ... megeszem mert éhes vagyok de azért ez túlzás menynire mű :-) Ez átjön aton is hoyg még az iylen üzeletekben is vanank frissen sültek és HENTES!!! Eszement kínálatokkal! Még egy mini SPAR-ban is dukál ez ott!

 • 2012.03.20 15:28:20Che_007

  Amit ki ne hagyjatok az az esti spanyol lépcső! Róma legjobb bulija! egymást váltják az utcazenészek teli van fiatlokkal és koccanak a poharak vagy legurul egy sörösüveg és eltörik erer az egész tér felnevet és megtapsolja...az ügyetlen delikvens meg feláll és meghajol ... :-) Itt volt az hoyg együtt énekeltünk Green Days-t (Time of your Life) vagy RHCP-t (Under the btridge) és baromi jól adta elő a srác... Ha nem akarod a gatyádat is 12 EUR-os (ez diszkont ér volt mert 22h után vettük elötte 15 EUR-volt műanyag pohárba egy max Dreher sziuntű) !!!!! EUR-os korsó sörökre költeni egy bárban, szórakozóhelyen, akkor veszel egy jó Chianti-t vagy Bardolino-t (mindenhol kapni e 2 fajtát) ezért a pénzért egy sarki fűszeresnél/SPAR/Carfour és kiülsz a spanyol lépcsőre ide este, járkálsz a városban haverkodsz és megnézed a Trastevere szigetet! :-) Szóval összességében jó volt, de lehúúúzós nagyon és nagyon észnél kell lenned...előre tervezd meg és költségvess ... Íróma pass akkro jó ha mind megnézed azt a múzeumot amire jó és továbbá, ha 4 napra mész minimum (közlekedés). A közlekedés vicc...semmi tájékoztató mi merre megy 1 metrovonal ami működik a 2-ből helyettesítő jérat meg egy kis bustz 15 percenként :-DD 2 vilalmos volknal ami csak e1 megy a belváros környékén a Trastevere-éből. Szóval amikor hazajöttem a BKV elelnőrnek kezet csókoltam!! :-)))

  Szálláskét a Trastever negyedet tudom ajánlani emrt olcsóbb és ez anépi róma telis tele jobbnál jobb kis üzletekkel ..kevésbbé túristás...bár ezt Rómára mondani .. :-)))

  Ha kell valamkinek konkrét infó (mi mennyi merre, mit kell megnézni..mennyibe kerül) az ide írjon: chehulallunk@gmail.com

  Adio, Ciao!

 • 2012.03.20 15:30:05dryka

  Most írtam 1 csomót, rányomtam a hozzászólásra, és eltűnt... :(((

 • 2012.03.20 15:32:38dryka

  Szóval akkor röviden:
  Roma Pass +éri, ha messzebb van a szállásod is.
  Kút mindenhol van, így könnyen fel tudod tölteni az üvegedet, ami tök jó!
  Eldugott utcákban kockás terítős éttermek nagyon jók! Az Angyalvárral szemközti drága helyeken ne egyetek, nagyon nem éri meg: nem vmi finom & udvariatlan a kiszolgálás. Mi 1x futottunk bele, pedig mindig a kicsi, tipikusan olasz kajáldákat keressük.

 • 2012.03.20 15:36:28dryka

  Mi a szállásunkkal kicsit megszívtuk, mert nem azt kaptuk, amiért fizettünk, de ettől függetlenül nagyon szupi 4 napot töltöttünk Rómában! És ebből 1 napot a tengerpartra szenteltünk, ahova menet még el is tévedtünk, így a buszról olyan oldalát is láttuk Rómának, amit különben nem. De mindent meg tudtunk nézni, amit akartunk, az alatt az idő alatt, viszont 90%-át még biztos nem láttuk, úgyhogy előbb-utóbb biztosan visszatérünk. :)
  A trattoriákban a limonádé nagyon finom! Ajánlom kipróbálásra! ,)

 • 2012.03.20 16:29:27Che_007

  Jah....
  Még egy dühítő dolog azért Rómáról ...
  Ne vásároljatok utcai árustól, mert téged is megbüntethetnek 200 EUR-ra per fő ha oylna kereskedőtől vásárolsz akinek nincsen engedélye árusítani az utcán!! Amikor kint voltma éppa z újságban volt hogy egy spanyol párt büntettek meg az Angyal Várnál így.

  A Tiberis érdekes tud lenni (nagy melvéfd fal..szinte nem is látszik ..lent kerékpárút megy..néhol koszos..)de ne várjatok egy Duna szépsáégű folyót. Én kerestem a "Római vakáció" helyszíneit :-) A hajókikötő a z meg is volt de bárok,pub-ok nincsenek a folyón! :-)

  Ha szuép részét akarjátok megnéznia folyónak akkor azt a Trastever szigetén megtehetitek. Ott még zúgók is vannak és kis aranyos épületek, több 1000 éves híd maradvány. ÉS a kilátás is eléggé szép a domboldalakra.

 • 2012.03.20 16:36:52monyesz1

  dryka, indás hozzászólások elôtt kivétel nélkül:
  kijelölni, Ctrl+C, elküldeni!
  Aztán ha eltünt, Ctrl+V, és újra próbálni :-(

  Amit mondani szerettem volna: mindenki nézze meg bokor.istvan fotóit, aki látni szeretné, mit is érdemes megnézni. Ámbár ô szezonon kívül lézengett a Szent Péter székesegyházban, mi meg éppen Péter-Pálkor értünk oda, az horror volt. Még szerencse, hogy nem elôször jártunk ott, de most a gyerekeknek is meg akartuk kicsit mutatni. Én azért linkelem be a képeim egy részét, hogy bárki láthassa: két és fél nap alatt négy gyerekkel is nagyon sokat meg lehet nézni :-D
  [link]
  (Sajnos sehol sem találom, hogyan lehet olyan szép, rövid "[link]" linket berakni ill. szerkeszteni.)

 • 2012.03.20 16:37:45monyesz1

  Jé, magától az jött! :-)

 • 2012.03.20 17:01:36kismorgó

  "Szerencsére Róma történelmi városközpontja nem túl nagy"
  Ezt meg ki írta? És melyik városról? 3 évig dolgoztam Rómában idegenvezetőként... Tehát nem csak úgy egy hosszú hétvégét töltöttem ott...
  Jót nevettem a "cikken" de senki ne vegye komolyan!

 • 2012.03.20 17:07:36Ann1294

  En csak egyet mondok. Ne augusztusban menjetek. Tapasztalt. Es fagyit minden mennyisegben!!!! Isteni finom es hatalmas adagok.

 • 2012.03.20 17:28:58Che_007

  Azért a cikkírót megvédeném 1-2 dologban!

  A cikk nem a túristáknak íródott akika nevezetességeket sorolják fel hanem az alternatív túristáknak akik kevés pénzből élvezni szsretenék az ott eltöltöt időt! A nevezetességeket szinte bárki tudja! Azt nem nehéz ismertetni az nem hordoz információkat Rómába igyekvőknek! Így ha elmondod mindazt amit érdemes megnézni, vagy láttál si arra sokra nem emgy más... :-) Inkább abenyomásokat hasznos nem köztudott információkat kell megosztani amit részben meg is tett a blogger. Viszont igen kissé rophanós, felszínes lett kevesebb személyes (ami csak a kosz, piszokra szorítkozik) hangvétellel. Én egy turista kalaúztól elsősorban helyi infókat várok amit nem tudjatok meg mástól.

 • 2012.03.20 17:35:41Che_007

  A nevezetességek már akönyökömön jönnek ki és nem is biztos hoyg a tönbbi túrista lehellete annyira érdekelne mindinkább a valódi felfedezni való apróságok mint a Trastevere templomai amit egyik hozzászóló említette is és nekem épp a virrasztáskor nagypénteken volt szerencsém hajnali 1 kor szemlélnem :-)) Vagy kevésbbé közkedvelt (méltatlanúl..de nekem ez nem baj..)mint pl. a Caracas fürdők, Plusz a kis apró fáklyás ünnepségek a negyedben sok sok oylan dolgo ami egyetlen egy utikalaúzban nincsne benne szinte! Ha valaki a monumentekre kíváncsi az vegyen egy könyvet és nézze meg abban metrt anbabn jobban le van írva mindne mint amennyire te valaha is utána tudsz járni! Viszont ha nem csak amúzeumok neonjában akjarsz barnulni akkro járni kell a várost és ismerkedni, beülni tavernákba , csatangolnia semmibe!

 • 2012.03.20 17:36:24Che_007

  Vagy ha már annyira kiszámított az idő akkor itthon tervezz m,eg cstalngolós útvonalakat de legalább bejárandó negyedeket jelölj ki! Azon kívűl szerintem a nagy nevezetességeket perzse meg kell nézni de sok időt ne vesztegess rájuk mert egy két személyes dolog (mint pl az általkámos isk. művészettörtének könyv borítója ami Augusztus császár szobrát ábrázolja a vatikánban...remekmű! ) megcsodálása és láblegyökerezés az kell. de inkább akkro időzz el iylen helyen ha személyes dolog fűz oda téged vmihez. Idióta túristáskodás miatt, hoyg elmondhasd "jaaaj azt én már láttam kedvesem ...". Az iylenektől mindig kirázott ahideg. Attól si amikor hazajöttem és kérdezték ezt meg ezt nem nézted meg? Én meg simán vágtam rá hoyg nem emrt nem érdekelt! :-) Vagy amikro odaértem és megláttam a sort akkor sarkon fordultam mert egy jó bor jó helyen jó emberekkel egy jó étellel többet ér ennél! :-)) Élni tudni kell és nem másoknak megfelelni! Nso Rómában élj úgy mint a rómaiak szerintem (én ezt mindnehol betartom ezért több az élényem mert helyinek néznek :-))) ! Ha kimarad 1-2 dolog tenni kell rá és igyál egy jó pohár vöröset, csevegj valakivel és egyél vmi fnomat! :-))

 • 2012.03.20 17:48:33Che_007

  kismorgó:

  Azért az hoyg nem túl nagy az részben igaz hiszen sokminden egy helyen koncentrálódik (Palatino és környéke). Így gyalog is bejárhatók a nagy nevezetességek. Perzse ha Többmindet látni akarunk (Carrakas, Giancolo domb, kertek akkor máár lejárjuk a lábunkat)

 • 2012.03.20 19:33:08Tökibá

  A szerző egy idióta.

 • 2012.03.21 02:27:22Közbiztonság Szilárd

  Az írás meg bonyolult és nehéz, de egyszer meg kéne tanulni..

  Á, vicceltem.
  Az ilyen Tuna Judit-féléknek inkább abba kéne hagyni.
  A köz érdekére való tekintettel.

  Ha állatokkal teszi valaki ugyanezt, amit ez a szerencsétlen liba az olvasókkal, börtönbe csukják.

 • 2012.03.21 02:38:18Közbiztonság Szilárd

  "3 euró (1200 forint) egy presszó kávé…"

  Mondjuk egy egész presszónyi kávé igazán nem drága 3 euróért, de azt hiszem, azt a részt átaludtam, amikor 400 Ft volt az euró.
  Mit mondott előtte Kósa vagy Matolcsy?

  Hadrian magyarul Hadrianus.

  A műveletlen, sötét, írástudatlan idióta, aki valamiért mégis íráskényszert érez, és ahelyett, hogy kezeltetné magát, az olvasókat kínozza a hülyeségeivel.

  Ráadásul az a tipikus idióta, aki mindent azonnal átszámol hazai árakra.
  De azért eldicsekszik, hogy "voltam a hétvégén Rómában!".
  Ki nem szarja le?

 • 2012.03.21 03:36:12Közbiztonság Szilárd

  "3 euró (1200 forint) egy presszó kávé…"

  Mondjuk egy egész presszónyi kávé igazán nem drága 3 euróért, de azt hiszem, azt a részt átaludtam, amikor 400 Ft volt az euró.
  Mit mondott előtte Kósa vagy Matolcsy?

  Hadrian magyarul Hadrianus.

  A műveletlen, sötét, írástudatlan idióta, aki valamiért mégis íráskényszert érez, és ahelyett, hogy kezeltetné magát, az olvasókat kínozza a hülyeségeivel.

  Ráadásul az a tipikus idióta, aki mindent azonnal átszámol hazai árakra.
  De azért eldicsekszik, hogy "voltam a hétvégén Rómában!".
  Ki nem szarja le?

 • 2012.03.21 03:36:45Közbiztonság Szilárd

  kerdesek05:
  Ez az írás nem megosztó, mindenki egységesen hülyézi ezt a libát.

  lomex
  "Rómát látni kell, pont."
  Lófaszt, pont.
  (Bár én is láttam, de nincs az első 15 kedvenc városomban sem, és nem érzem úgy, hogy sokat vesztettem volna, ha kihagyom. Igaz, már régen volt, de valahogy nem fogott meg, pedig semmi rossz nem történt ott velem, és még jól is éreztem magam. Kicsit északabb Olaszországot (Torinó - Milánó - Verona és környéke, meg le a tengerpart mellett San Remóig) valahogy jobban szeretem. Az embereket is.)

  jonnglenn:
  Na igen, azt mondjuk nem is értem, hogy hogy lehet úgy elmenni BÁRHOVÁ, hogy az ember végigrohan a turistalátványosságokon, amit egyébként megnézhet egymillió útikönyvben közel hasonló - vagy néha jobb - minőségben (mert helyben nem engedik elég közel hozzá), de kihagyja az éjszakai életet, amiről esetleg írnak valamennyit a könyvek, de kb. akkora a különbség, mint amikor a piacon az úrkisasszonyt félrelöki a mogorva, 80 kg-t cipelő izzadt, kétméteres hordár egy kiadós anyázás kíséretében, otthon meg a kisasszony leírja, hogy Kedves naplóm! Ma a piacon megszólított egy igazi tagbaszakadt Lohengrin, jaj, de izgalmas volt!

 • 2012.03.21 03:37:50Közbiztonság Szilárd

  Pécsi bölcsész:
  Még mindig vannak nyilvános keresztrefeszítések az Appián?

  Che_007:
  "én ezt mindnehol betartom ezért több az élényem mert helyinek néznek"
  Ezt hadd ne higgyem el, mondjuk pécsiként Győrben vagy nyíregyháziként Budapesten (vagy viszont) se néznek helyinek, pedig még a nyelvet is egész tűrhetően beszéled.
  Nem lehet, hogy kicsit túl sok vöröset töltöttél rá az írás előtt is?
  (Mondom ezt annak ellenére, hogy nagyrészt igazat adok neked.)

 • 2012.03.21 12:37:26Che_007

  Közbiztonság Szilárd:

  Nos :-) Szerintem akkro te nem sokat járhatsz a világba vagy leríí rólad, hoyg túrista vagy! :-)) Gondolom hátiszákkal meg fotóaparate a nyakadban :-)

  Tavaly Istanbulban Fekete Tengeri töröknek néztek (azok ot bolgárok leszármazottai...és világos barna bőrüek ...háát úgy is öltözködtem kicsit mint a helyi törökök és az ottnai divatos szakálam is volt...) Mosolyogtam bólogattam egy két tőszavat amit eltanultam mielött kiemnetem (ez fonto, hoyg meg tudj szóülalni) motyogtam a bácsinak (metróban volt jegyautomata használkat köben) ...aztán vagy 1 perc után rájött vmi nem stimm :-)) Jót nevettünk. NA és emgértettem, hoyg mit akart mondani nekem angol-törökül (hogy úgy nézek ki tisztára mint egy török a fekete tenger partjáról).

  Dél dalmáciában 2 hét után totál úgy mozogtam mint ahelyiek és mindneki ismert a városban kis túlzással ..sok barátom si lett...ennek már 12 éve és azóta is visszajárok...Több olasz és német túrista leszólitott, mert helyinek néztek ..)


  BArcelooonában úgyszintén ez történt velem tavaly. Ott egy lakásban béreltem ki egy szobát és helyi piacra jártam és fgfőztem :-)


  Magyarként (mivel nem szőke, kékszemek 2m benga állatok vagyunk) ha laza vagy , alkalmazkodzs a helyi viszonyokhoz, nem túristáskodsz, akkor bárhol lehetsz helyi máár ha ott élnek fehérek nagy számban :-) A léyneg, hoyg élj úgy mint a helyiek! Azaz bérelj szobát/lakést sose menj hotelbe!pölö! Legyn koynhád! Járj piacra! Csináld azt amit ahelyiek mindne nap. Mindemeleltt persze ismerd meg a várost és élvezd, ne csak fotózd és lerohand!  Idő és hozzáállás kérdése az egész, meg hoyg ne egy idiótának öltözködj és ismerkedj, továbáb hpoyg otthonossan mozogj ne folyton csak tájékozódj térképepl/GPS-el a akezedben hanem engedd el magad kicsit! :-)

 • 2012.03.21 12:50:35Che_007

  NA szóval...A kárpát medencében mindenki mindenféle mert anyni háború volt. Keverdtünk, mert muszály volt. Így ahoyg egy átlag magyar kinéz az bárhgol lehet és élhet. Ezt nagyon sok helyről hallottam már! Továbbá (lezsámítva amagyarkodó 56 és elötti kivándorlókat) nem egy külföldi haverom később tudta meg rajtam keresztűl (hopyg találkozott velem ...pl tavaly BArcelonában egy amcsi 'Julia Robertset játszom és bejárom eu-t majd megyek Balira tovább: Eat , Pray,Love ugye... 45-ös válságkorát érő pénzes nőci aki felszedett az apartmanban :-))) ) rajtam keresztűl tudta meg hoyg az egyik Caboo-i (mert ott élt medencés házban a bálnák vonulását nézve..:-)) évtizedes otthoni barátnője magyar, miután elujságolt engem neki!

  Nos...ez anynit jelent, hoyg nem csak akinézetünk, hanem az alkalmazkodásunk révén is könnyen helyinek nézhetnek minket. Továbbá nem csak mostanság hanem korábban is ciki volt felválalni hoyg magyar vagy a nagyvilágban...

  (nekem nem az ...nekem ez egy küldetés hoyg mindne külfölsdi haveromnak elmondjam mkik mik vagyunk...a történelmünket..idegenvezetést is csináltam ...)

 • 2012.03.21 12:58:48Che_007

  Amikor Londonban éltem A helyiek csak abból tudták hoyg létezik Budapest, hoyg a Wizzair volt az egyetlen aki hírdette azt a metróban! Mindenhol Budapest long weekend party & SPA szlogenek mentek. A nagy országimázs meg a drága heathrow-ra nyomta ki a Polgár Juditékat (ahonnét a kuyta sem utazik Budapestre) :-) Malév is a GATWICK-ről repült!!! :-))) Na meg perzse Polgár Judit nemtomm menynire jó reklám egy ország meghatározásához egy sakkozó. Mindenesetre a Wizzair-nek köszönhetően BP-et elárasztották az angol túristák...is meg a spanyolok! Elöttük ezen nnépek sehol sem voltak! Tehát az a sok milliárd forint ország image-ra inkább ezt a vcéget illetnbé mint mutyiland muytiminisztereinek haverjait.

  BAromira hülyeség kérkedni hoyg amahgyarok okosak ls feltalálók, mert az már nem igaz és az embereket nem is érdekli! Ezen országimázs inkább az itthoniaknak szól! :-) (hoyg légy büszke üres gyomorra, ha már ebédre nincsne pénzed mert folyton elb*-ák a politikusaink a gazdaságot... legalább ez legyen , ennek örülj... szomorú...és sokan fel is ülnek ennek :-)) )
  Ami érdekli az a programok, a táj, az emebrek (miylenek nem az hopyg csak okosak...amit leginkább csak mi gondolunk így...szerintem inkább jobban érvényesülők..főleg külföldön ...sok MÁS ok miatt ...)

 • 2012.03.21 13:11:34Che_007

  Nah kimaradt egy rész...nem sikerült a hozzászólás..

  Nos a ciki magyarnak lenni dologhoz még ennyit:

  Miért?

  Mert folyton magyraázkodnod kell! Azt sem tudja senki sme hoyg mia ...Angolul uyge az sem derül ki hoyg az egy ország ... Néznek bambán miről beszélsz! :-)) Ha napjában 1 órád megy el ezzel akkro egy idő után ha tartósan kint lsz feladod és vagy hazudsz valamit (lengyel vagy, vagy cseh, vagy netááán Román) vagy anynira jól beszélsz már a helyi nyelven és anynira klimatizálódzs, integrálódzs hoyg nem si kérdeznek anynira iylet vagy ha igen ajkkor a választ elfogadják és ha nem is tudnak róla nem is érdekli őket annyira mert téged inkább helyiként fogadnak el mint nem helyiként...

  A durva az hoyg az országunknak annyira de anynira nincsen híre már, hogy még eg yüygvéd de még egy orvos sem tudja mi ez fogalmi szinten sem Londonban! Még akkro is hitetlenkednek amikro előveszem az egyetlen vaélóban EU kompatibilis iratunkat a vezetői engedélyt (mert az totál oylan mint bármelyik az EU-ban...nem úhy mint az ID card .... vagy pláne a viccs TB kártya ... ami akkro még egy magyar szövegű saláta volt rajta angolul hoyg ez bííz egy internééésönek temporally TB kártya A4-es oldalon .... :-DDDDD ... Nos és akkor csodálkozunk hopyg nem tudják kik vagyunk és kiröhögnek minket iylen idióta bürokratikus nevetséges papírokkal? Amikor kihozták az első ideiglenes (magyraoknak csak fél évre adják oda más EU-s tagországban élőknek 2 évre szól min....ennyit az EU-s egyenlő bánásmódról...) EU-s TB kártyát én voltam az első szerintem aki kiváltotta! :-)))
  Az idióta bürokratáink, politikusaink akik ki sem teték a lábukat sosem az országból hoyg boldoguljanak valamiben el sem tudják képzelni mit jelentenek ezek a dolgok!! Na és hopyg ezek alakítják az ország imázst valójában nem aPolgár Juditok, hazug óriáslakátok!!! :-)))

 • 2012.03.21 14:08:54caltabellotta

  A Rómában (több ízben) eltöltött időm minden percét élveztem. Egy ilyen elfogult cikket nem lenne szabad leközölni. Vajon mit írna a szerző Budapestről, ha olyan finnyás? Spar nélkül éhen halna, az eszem megáll...Egyáltalán volt Rómában???

 • 2012.03.21 20:59:27Közbiztonság Szilárd

  Che_007:
  Te, ez a szöveg csajoknál biztos nagyon bejön, de ha nagyon etetni akarsz, akkor vegyél egy pár galambot.

  Én azért eléggé bejártam a világot ahhoz, hogy ezeket ne higgyem el, és éltem is más országOKban. Ráadásul bárhová mentem, valamennyit tanultam is előtte az adott nyelven.

  Az más kérdés, hogy ha lemész egy kocsmába, és vegyülsz a helyiekkel, akkor megismernek meg akár még haverkodnak is, de nem tekint senki helyinek, még a vak koldus sem a templom előtt.

  "totál úgy mozogtam mint ahelyiek"
  Miért, ott nem a jobb láb előre - bal láb előre - jobb láb előre - bal láb előre stílusban mozognak?

  És Magyarországon is van nagyon sok olyan barátom, aki évek óta itt él, beszél is magyarul, mégis... valahogy pár perc után kiderül, hogy nem magyar.
  Ahogy, mint mondtam, egy pécsiről is lerí Győrben, hogy nem győri. És viszont.

  Londonban nem hülyék laknak, tudod... Angliában tanítanak földrajzot, és mindenki tudja, hol van Magyarország.
  A Malév csak pár éve repült Gatwickről, mert 1 milliárdért eladta a heathrowi time slotját egy angol légitársaságnak.
  De, angolul tudják, hol van Magyarország, és hogy mi az, nem néznek bambán. Ez bizony sima hazugság.
  Mondjuk nem árt persze, ha nem csak gagyogni, hanem beszélni is tudsz angolul.

  Ha csak fentiekhez hasonló hülyeségeket és hantákat tudsz előadni, akkor inkább hallgass.

  Ja, meg tanulj meg írni, mert sokszor olvashatatlan, amit összehánysz.

  Igen, a hozzád hasonlók miatt ciki magyarnak lenni.

 • 2012.03.22 00:44:25Che_007

  Közbiztonság Szilárd:

  :-))))))))))))))))))))))))))

  Elég nevetséges vagy. Te az életben nem éltél külföldön!

  Csak trollkodsz itt! Részletekben látszódik ...mégpedig az hoyg oylanok nincsenek is nálad! :-)

 • 2012.03.22 00:51:40Che_007

  Szilárd!

  Te az életben nem éltél külföldön! :-)
  A részletekben derülnek ki...mégpedg az hoyg olyanok nálad neked nincsenek is!

  Csak trollkodsz itt!


  Semmit sem tudsz mi van Hegyeshalmon túl :-) Az üveghegyről még csak nem is hallottál! :-) :-P


  Ha valaha jártál volna a Lajtán is túl akkor minimum 1-2 dolog le kellett volna hogy jöjjön és konkrétumokkal cáfolsz nem dedó általánosításokkal! :-)

 • 2012.03.22 01:15:46Che_007

  Eggyetlen konkrétum amit írtál az simán lenyomozható neten (MALÉV) kár, hogy a pár év az nálad 5-6 évet jelent :-)))
  Ha aki hazug ember sokáig él akkor lehet neked ez tényleg pár év! :-)

  Szerintem trollkodj arrébb!

  Ha a mozgéskultúrád a jobb, bal lább váltása,akkor tényleg egy fakabát lehetsz! :-) A világról alkotott képed is kb azzal egyenértékű.."csajok sunák, drog, meg a fegyverek hööö..."


  Malév , ha volt is Heathrow-ról az Alitaliával ment közössen. Aki repült vele az tudja bizony... :-)

 • 2012.03.22 01:27:18Che_007

  A többségenk fingja sem volt mi az a Malév, mert az Alitaliának volt csak ott pultja! A gép volt csak malév, ami vitt! (Ami ugye egy gate rendzseren át nem is lát az utas csak bellülről :-))) Kis túlzással az sem tünt fel nekik hohy nem olaszos az akcentusuk a stewardesk angoljának. :-) Jegyet mindenki az Alitaliánál vette, kapta és kezelte! A brandet elvitték az olaszok mi meg az utasokat! Hiáába no...jó üzlet ez.... :-))) Ebben mindig is jók voltunk! :-)))

  Szóval.. ha volt is ott MALÉV annak sok brand, országimííídzs építése nem volt! Így ott óriásplakátozni Lékó Péterekkel, emg Polgár Juditokkal elég nagy baromság volt magán az egész ötleten túl is!

  Ha valóban ezt gondolod az angolokról akkor biztosan nem jártál ott max 1-2 napra Fluor Tomival! :-)))

 • 2012.03.22 01:38:57Che_007

  ...Volt olyna hoyg az éjszakában összehaverkodtunk ottaniakkal. A srácnak mondtuk mi a faszomért küldenek itt haza mindnekit a kocsmákból szilveszterkor is hajnali 1-kor..akkor is üvöltve...(elötte említettük Hungary-ből jöttünk...bamba nézés kifejezéstelen arc...) bezzeg Budapest. Erre egyből rávágta hogy igen, ő járt ott és menynire király bulihely! :-)) A Gyerek azt sem tudta milyen országban járt!!Érted IQ harcos Szilárd? Oylan mint te! :-D

  Azért mert Wizzair is csak "Budapest long weekend ,Danube,party&SPA-t hírdetett az LU-n és nem Hungary-t!!!!


  Aki tudta annak vmilyen kötődése volt Hazánkhoz (volt barátnő, vagy haverja volt magyar, vagy elev járt már nálunk(nem mint a fenti buligyerek). De az átlag angol nem igazán ismer többet mint az amerikai 8.000 km-rel arrébb Miwóóóóóki-ban..Tudod ez a "splendid isolation" egyik hatása...

  Kb az

  Vissza Malév ...

  Az hogy 2006-ban a Malév nem ismerte az elektronikus jegyet már csak egy kis említésre sem méltó dolog .. :-)
  Ezért indiulás elött még külön sorba kellett állni az Alitalia-nál hogy 100m -rel arrébb a check in nél meg elvegyék és letépjék. Ja és ezért külön díjt számoltak fel! :-D Ááááááááááááááááááááá!... :-)))

  (Tudod.... a részletek! :-) Amiből látszik, hyog tényleg voltál valahol és hiteles lehetsz...)

 • 2012.03.22 02:03:02Che_007

  Jah még egy... Ha figyeltél volna az írásomra Szilárd..a Többi túrista nézett heylinek engem! :-) A helyiek leginkább haverkodtak velem mert nem voltam aza atípikus fasz túrista. D. De sebaj! :-) Azért sajnállak téged hoyg ilyen elkeseredett ember vagy, hoyg iylneekn kötözködj, annak elelnére hoyg 'iylne sok valszeg szép és változatos helyen éltél' Muhahaha :-)))

  Ciki nem ismerni a világot ahol élünk úgy hoyg még jártunk si ott :-)

  MALÉV again ...

  Nos nem csoda hoyg ide jutott a légitársaság, pedig még klubtagjuk is voltam (vagy éppen ezért?-) a céges utakon, megbeszélésekr velük utaztam, ha tehet (biztos mazochista vagyok, de ha céges multi pénz akkor legalább menjen vmi belőle haza is, ha nem nagy fáradtság részemről későbbi járattal menni... meg angolul is rosszúl tudhatok ezek után ugye... :-) ) viszont magánban sosem! Akkro nem kockáztattam! :-) A pilótáik azok valóban jók voltak (nem easy jet -es stuka bombázók), de minden más...hááát borzasztóan szinvonaltalan és sok kárt okozó ...

  Arról is tudnék mesélni mennyivel szarabb volt mint a szapult Wizzair. Csak a MALÉV az őstehén, akit mindenki csak fejt , de nem etették annyira, miközben meg pofátlanúl mantrázták.

  Horror történetek vannak! :-) Amikor leszálltunk télen 1x BP-en...1 angol csoportban vki ezt mondta "ez vmi kínzás..iylesmi lehetett a kommunizmus is!" :-) (3,5 órás késés, éheztetés (nem volt elég kaja) bezsállítottak a gépbe eljátszották a nem sikeres elindulást (ekkor nem kell kártérítésként téríteni, meg plusz kaját adni ha nem a terminálban várakoztatnak 3 órát!....stb stb... már unom sorolnia többit, ami még jópár lapáttal rárakott arra a repülésre..és ezt képesek voltak ismételni is!!! :-))) )..

  Háát enyni az országimííídzsről, malévról, Szilárd 'világjárt troll'-ról :) és a perzse legkevésbbé Rómáról :-D

  Ciao!

 • 2012.03.22 11:45:50Yeah You

  Nemrég voltam Rómában: a wc-k elviselhetetlenül koszosak, és nem a pályaudvari budikról beszélek, hanem a kvázi elegáns éttermek, kávézók mellékhelyiségeiről. Kivétel nélkül mindenhol letört akasztók, papír és víz/ pisi a padlón, a mosdókagylót napi 1x tisztítják... Jellemző az, ami az egész városra: szervezetlenség, összevisszaság.
  Azon is ledöbbentem, mennyire nincs kávékínálat. Itthon min. 5-6 félét látsz az itallapon, de sok helyen 10-15-öt is- latte, capuccino, etc-, Rómában meg van az espresso, meg max. egy macchiato. Közel a Szent Péter Bazilikához, azt hiszem a Via Cavour-on magyaráztam egy pincérnek, hogy hosszúkávét kérek, caffe lungo, caffe americano, de az istennek se vette, mit akarok. Végül egy olasz segített ki, de úgy tűnt, a srác életében akkor hallott először coffe lungo-ról. Mondom, ez a shopping street-en történt.

 • 2012.03.24 17:38:01Pekka

  Hát ez a cikk azért fájt. Szerintem nem egy olyannak kell véleményt írnia egy városról aki azért megy oda, hogy a hibákat keresse. Mi 5 napot töltöttünk ott és nemigazán akartunk hazajönni. Mindennap étteremben kajáltunk és ha azt mondom, hogy két fő esetén leves, főétel, aperitif, és még valami ital (nálam fél lityi sör volt, barátnőmnél bor) és ezért fizettünk átszámítva durván 10ezer forintot akkor azt mondom, hogy nem sok mivel ugyanennyiért tudnál megkajálni bármelyik belvárosi étteremben.
  Kosz alatt nem tudom, hogy mit értesz? Én még kutyaszart sem láttam de tiszta narancsokat az útszéli fákon azt igen.
  Mi gyalog mentünk mindenhova és bejártuk egész Rómát. Egyedül a Villa Broghese-be kellett neten foglalni belépőt de mindenhova betudtunk jutni. És tényleg kár, hogy mondjuk Vatikán, Szent Péter tér, kimaradt a felsorolásodból hiszen ha már ott vagy Rómában szerintem kihagyhatatlan látványok.
  Összegezve: aki Rómába akar menni az ne olvassa el ezt a cikket mert nagyon rossz képet festettek le a városról. Inkább menj el, élvezd ki, gyere vissza és utána olvasd el. Hasonló véleményen leszel mint én.

 • 2014.08.05 17:10:39donciba

  Idegenvezetőként többször jártam Rómában,és az a véleményem aki nem elfogult annak valóban koszos,és drága város. Európai mértékkel mérve mindenképpen.Ettől csak Párizs rosszabb.Budapest mérföldekkel tisztább,élhetőbb hely,csak ezt a magyarok nem veszik észre,mert nem turista szemmel nézik. Róma tömegközlekedése kritikán aluli. Az ételek nem jók,a fagyi és a pizza bárhol jobb Európában. Róma varázsát kizárólag a történelmének ,és látnivalóinak köszönheti.Ez valóban páratlan.Jókat enni (nyugaton szinte sehol) csak Kelet-Európában lehet.

 • 2015.10.30 02:02:25skubidor

  Róma, nem koszos, legfeljebb annyira mint Budapest. Érdemes e oda menni? -- jó kérdés, én már vagy 20-szor voltam. Legközelebb pedig december 15.-én, a Születésnapomon megyek, repülővel.-- Hogy hol van a Világ közepe, akkor azt kell mondjam: Rómában. Maga az élő történelem. Semmi más nem versenyezhet vele. De oda kell születni, ha meg akarod ismerni. Éttermekben ugyan nincs sok tapasztalatom, de a kiszivárgó "illatokból" sok minden jóra lehet következtetni. De ne enni utazzatok oda, hanem nézelődni...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta