Vadiúj tehetségek

mtvbrand_mAz MTV brand: new zenekarait péntek este már a közönség is felfedezhette az U26 djuice clubshopban, a Nyugatinál. Kicsit utánanéztünk, ki is ez az öt szerencsés banda, akik a csatornának köszönhetően most valóban reflektorfénybe kerülhetnek.

Odett és a Go Girlz

Az Odett és a Go Girlz nevű formáció első albuma 2008-ban jelent meg Pontos címmel. Az énekesnő Polgár Odett, aki 2005-ben, 17 évesen a Megasztár harmadik szériájában bukkant fel. A szövegeket Karáth Anita, zalaegerszegi költőnő, és Müller Péter Sziámi írta, a zenét pedig Polgár Péter, Odett épesapja szerzte, aki gitározik is a bandában. Takáts Eszter és Varga Zsuzsa is közreműködnek a korongon.

A zenekar tagjai korábban az Anima Sound Systemben, a Sziámiban és a Megasztárban is megfordultak. A nagyközönségnek a két évvel ezelőtti Sziget Fesztiválon mutatkoztak be. Első lemezük jelölést kapott a 2010-es Fonogram díjra Az év hazai felfedezettje kategóriában, áprilisban pedig megelenik második albumuk Pötty a kockán címmel. A zenekar számos koncerten bizonyított az elmúlt hónapokban: Volt, Efott, MTV, ICON, MR2-Akusztik, valamint megnyerte a Red Bull-MTV-R.Café-Wan2 által kiírt pályázatot, ahol egy videóklip elkészítése volt a nyeremény. Így született meg a Móló című dal klipje.

Zenéjüket nem könnyű definiálni, szerencsére egyik trendi műfajba sem passzol pontosan. Egyedi, gitáralapú popzene, Sziámis, No Doubt-os beütéssel. Érdekes helyzet, hogy a kísérőzenészek mind férfiak, több generációval Odett előtt járnak, és édesapja is köztük van. Odett belevaló, kortalan, és frontembernek megfelelően karizmatikus jelenség. Nem mellékesen pedig mindig nagyon divatos, hiszen divattervezést tanul. Az első album a kliséket és az unalomig ismételt pop dallamokat kikerülve eredeti hangzásvilágú, a régi Sziámis, Kontroll csoportos hangulatokat öltözteti modern ruhába. Az akusztikus alapú, helyenként vónos négyest is magába olvasztó zene sejtelmes, szerelmes, melankólikus történetekről mesél.

 

The [Hated] Tomorrow

The [Hated] Tomorrow egy 2005-ben alakult budapesti punk-rock zenekar. Zenéjüket olyan kaliforniai (pop) punk zenekarok inspirálták, mint a Blink 182, a Green Day vagy a NOFX, de hatással volt rájuk a ska, a hardcore és néhány régi punk zenekar is. A Made in Garage-sorozat második nyerteseként ők is elkészíthették vieóklipjüket, ami nagyot lendített a banda népszerűségén. A 15-21 éves barátokból és egy testvérpárból álló csapat életében fontos momentum volt, hogy tavaly Debrecenben a Status Quo előzenekaraként játszhattak. Idén felléphetnek a Volt, EFOTT, és a Sziget Fesztiválon, szeptemberben pedig Bukarestbe is ellátogatnak.

Egy régebbi felállásban két EP-t készítettek: A Morse Poetry-t, 2005-ben, majd a Morse Poetry II.-t 2007-ban. Közben a tagok cserélődtek, és a mostani, végleges formáció a Klausztrofóbia című albummal debütált 2008-ban. A nevükben lévő zárójelről ezt nyilatkozták:
„Amikor a zenekart alapítottuk, akkor amolyan ironikus reakcióként az akkor mindent fellepő emo-lázra válaszként biggyesztettük oda a Hated (Gyűlölt) előtagot, azonban ennek az lett az eredménye, hogy pont az emósok kezdtek jönni a koncertjeinkre, úgyhogy jött a kapcsos zárójel, amivel érzékeltetjük, hogy ezt a részét a nevünknek azért nem gondoljuk ám komolyan."


We Plants Are Happy

A We Plants Are Happy emócionális elektro zene, a multifunkcionális Bergmann Péter személyében. A 22 éves dalszerző-producer dobol, zongorázik, gitározik, énekel, és keveri is az így kapott egyedi hangzású anyagot. Zenéje „űrszinti-diszkó és az angolszász melanko-poprock" ötvezete, melyet leginkább a Daft Punk, a Radiohead és a Coldplay ihletett.

Több remixet készített az imént említett bandáknak, majd a hazai előadók is felfedezték maguknak: Karányi, Péterfy Bori, Zagar. Az utóbbi formáció vezetője, Zságer Balázs az egyik legígéretesebb magyar elektro projektnek nevezte a WPAHP-t egy interjúban. Bergmann Péter mégsem akar ütős klubzenét csinálni, hanem „olyan dalokat, amiket otthon, a fotelben ülve is meg lehet hallgatni. Valahogy úgy érzem, hogy azok a legmélyebb dolgok, amik nem digitális forrásból fakadnak" - mondta. A Hype Machine népszerű gyűjtőoldal szerint 2009 májusában az ő Apollo című számát jelölték be legtöbben kedvencnek a zenei blogokon, ami komoly siker a szakmában.
Digitális EP-jének kiadása kísérleti dolog, amit a Radiohad csinált először. „Odaadjuk akár ingyen is a lemezt, vagyis fizessenek érte annyit, amennyit gondolnak, amennyit szerintük a zene ér. Azt is megtehetik, hogy letöltik, meghallgatják, aztán feltolnak valamennyi pénzt."

 

Hősök

A Hősök nevű banda már tíz éve rappel a hazai zenei közegben, és már négy nagylemez áll mögöttük: a Szóhisztéria, a Nyelvtan, a Mindörökké, és a Klasszik. Egy pétfürdői és egy veszprémi duó ötvözeteként alakultak 2001-ben. A csapat tagjai: Brash, Eckü, Joeker, Mentha, Dj Zomblaze. Négy ember, négy különböző, de kiemelkedő stílussal.

hosok_nemjuci

Nagyon sokat koncertezteztek országszerte, többek között a PECSÁ-ban is. Élőben Dj Nice, egy kiemelkedő hazai hiphop dj áll a lemezjátszók mögé. 2003-ban megnyerték az Animal Cannibals által rendezett Hiphop Mission nevű versenyt, s ezzel a Warner-Magneoton kiadó lemezszerződését egy teljes albumra. Dinamikus, lendületes alapokra „utcaverselnek", merészen, a mindennapi élet ügyes-bajos dolgairól.



Jacked

A Mando Diao-s és Arctic Monkey-s hangzású fehérvári Jacked az utóbbi évek egyik legígéretesebb indie zenekara. A banda öt 18-20 év közötti srácból áll. 2006-ban alakultak, debütáló albumuk a Stop the Show volt, most pedig második nagylemezükön dolgoznak.

Meglepő gyorsasággal tört be a piacra ez a szemtelenül fiatal tagokból álló garázsrockos indie zenekar. Arra kérdésre, hogy miért Jacked a nevük, viccesen így válaszoltak:
„Ettük a levest, és kipotyogtak a betűtésztából ezek a betűk." A 35 perces Stop the Show slágeres zenéje a külföldi trendet követi, szövegei könnyed, romantikus képzelgések. Az album két kiemelkedő száma az I don't mind és a Gloria, melyek lendületes, szenvedélyes refrénje beleég az ember fülébe, és már videoklip is készült hozzájuk.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek