KULTÚR

Titkos őszi randevú a Várban

2009. október 7., szerda 07:45

Ne dőlj be a részleteknek, gyere biciklivel a Magyar Nemzeti Galériába - Big Draw, kedvezményes belépő, a legjobb alkotásokat pedig befogadja a Galéria.

cikk-tipus-altalanos

 

Ha nem a középiskolai tankönyvek apró betűs „el-ne-olvasd“ részleteire hasonlítana Budavári Palota programleírása, talán nem maradnának le olyan sokan az ígéretes őszi múzeumok fesztiváljáról. A kisbetűk között is kisilabizálható azonban, hogy október 10-én a bringásokat is várják az MNG-be.

Alkotás Budapest panoráma mellett

A következő múzeumos hétvége október 10-én 10 órakor a Big Draw-val, azaz „Nagy Alkotással“ veszi kezdetét. Restaurátorok, múzeumpedagógusok segítségével különböző technikákat lehet majd kipróbálni – jó idő esetén – a Savoyai teraszon, ahonnan a városra a legjobb kilátás esik. A téma is a város lesz, a szabadban született legjobb alkotásokat pedig a Galéria is befogadja egy rövid időre.

Bringásoknak kedvezményes

Október 10-én nemcsak a bringásokat várják a Várba, de a kerekezőknek kedvezményes jegyeket kínálnak 1200 forintért, amibe ezúttal 3 múzeumi belépő is belefér. A kedvezmény persze nem minden, mert nemcsak a tekeréshez kell majd a kitartás. A bringások gyülekezője 12:15 és 12:45 között van a Budavári Palota Oroszlános udvarán, ahonnan a Történeti Múzeum és a Nemzeti Galéria látogatható egészen 16:45-ig. 17:15-re azonban érdemes a pesti oldalig elgurulni, mert a Néprajzi Múzeumban alkotóműhely és divatbemutató várja az egész délután kitartóan kulturálódókat.

Múltidézés, álruhás programok

Az őszi programsorozat további állomásai is figyelmet érdemelnek. Pincétől a padlásig címmel három alkalommal vehetünk részt múltidéző sétán (október 7., 21. és november 4.). Itt a Budavári Palota múltjának dicső illetve dicstelen pillanatait és rekonstrukciójának mérföldköveit követhetjük nyomon. Az Álruhában fantázianévvel futó másik program kosztümös tárlatvezetést takar, melyre a Borsos József, festő és fotográfus című kiállításon kerül sor (október 10., 17.). Bár a hétköznap délutánonként 16 órakor induló túrákra még a társadalom szerencsésebb, dolgozó fele is eljuthat, nem kecsegtet viszont mindenkit a részvétel lehetőségével a Múzeumok délidőben etap (november 12-ig, csütörtökönként). Az ebédidőben beajánlott hét alkalom mindegyike egy-egy őszi, őszhöz kapcsolódó műalkotással foglalkozik.

Az idei nyári Múzeumok éjszakáján szó érte a ház elejét, hogy a Múzeum a beígért vezetéseket és foglalkozásokat csekély minőségben abszolválta. Ideje tehát újra tesztelni az egyik legnagyobb budapesti közgyűjtemény mostani szervezését!

 

cikk-tipus-kulsolink

Magyar Nemzeti Galéria

Néprajzi Múzeum

Kerékpár klub honlap

Budapesti Történeti Múzeum

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta