Titkos őszi randevú a Várban

Ne dőlj be a részleteknek, gyere biciklivel a Magyar Nemzeti Galériába - Big Draw, kedvezményes belépő, a legjobb alkotásokat pedig befogadja a Galéria.

cikk-tipus-altalanos

 

Ha nem a középiskolai tankönyvek apró betűs „el-ne-olvasd“ részleteire hasonlítana Budavári Palota programleírása, talán nem maradnának le olyan sokan az ígéretes őszi múzeumok fesztiváljáról. A kisbetűk között is kisilabizálható azonban, hogy október 10-én a bringásokat is várják az MNG-be.

Alkotás Budapest panoráma mellett

A következő múzeumos hétvége október 10-én 10 órakor a Big Draw-val, azaz „Nagy Alkotással“ veszi kezdetét. Restaurátorok, múzeumpedagógusok segítségével különböző technikákat lehet majd kipróbálni – jó idő esetén – a Savoyai teraszon, ahonnan a városra a legjobb kilátás esik. A téma is a város lesz, a szabadban született legjobb alkotásokat pedig a Galéria is befogadja egy rövid időre.

Bringásoknak kedvezményes

Október 10-én nemcsak a bringásokat várják a Várba, de a kerekezőknek kedvezményes jegyeket kínálnak 1200 forintért, amibe ezúttal 3 múzeumi belépő is belefér. A kedvezmény persze nem minden, mert nemcsak a tekeréshez kell majd a kitartás. A bringások gyülekezője 12:15 és 12:45 között van a Budavári Palota Oroszlános udvarán, ahonnan a Történeti Múzeum és a Nemzeti Galéria látogatható egészen 16:45-ig. 17:15-re azonban érdemes a pesti oldalig elgurulni, mert a Néprajzi Múzeumban alkotóműhely és divatbemutató várja az egész délután kitartóan kulturálódókat.

Múltidézés, álruhás programok

Az őszi programsorozat további állomásai is figyelmet érdemelnek. Pincétől a padlásig címmel három alkalommal vehetünk részt múltidéző sétán (október 7., 21. és november 4.). Itt a Budavári Palota múltjának dicső illetve dicstelen pillanatait és rekonstrukciójának mérföldköveit követhetjük nyomon. Az Álruhában fantázianévvel futó másik program kosztümös tárlatvezetést takar, melyre a Borsos József, festő és fotográfus című kiállításon kerül sor (október 10., 17.). Bár a hétköznap délutánonként 16 órakor induló túrákra még a társadalom szerencsésebb, dolgozó fele is eljuthat, nem kecsegtet viszont mindenkit a részvétel lehetőségével a Múzeumok délidőben etap (november 12-ig, csütörtökönként). Az ebédidőben beajánlott hét alkalom mindegyike egy-egy őszi, őszhöz kapcsolódó műalkotással foglalkozik.

Az idei nyári Múzeumok éjszakáján szó érte a ház elejét, hogy a Múzeum a beígért vezetéseket és foglalkozásokat csekély minőségben abszolválta. Ideje tehát újra tesztelni az egyik legnagyobb budapesti közgyűjtemény mostani szervezését!

 

cikk-tipus-kulsolink

Magyar Nemzeti Galéria

Néprajzi Múzeum

Kerékpár klub honlap

Budapesti Történeti Múzeum

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek