Rémségek asszonya

helenaKicsi, kócos és nagyon fura. Olykor ijesztő. Más szemszögből ugyanakkor gyönyörű és roppant tehetséges. Az aprócska, fehér bőrű színésznőt hosszú évekig próbálták belegyömöszölni a „törékeny angol rózsa" imázsba, ám ő ennek szívósan ellenállt.

Amióta pedig rátalált hátborzongatóan tökéletes párjára, Helena Bonham Carter valóságos ikonná vált. Ijesztő ikonná persze.

 

„Drágám, khm, talán... szóval, esetleg megfontolnád - persze csak ha van kedved hozzá - hogy, nos, eljátszd a Vörös Királynőt?"

Ki gondolná, hogy kilencévnyi termékeny szerelem (két gyerek) és még termékenyebb közös munka (6 film) után Tim Burton ilyen szégyellősen kérte fel legújabb, Alice Csodaországban című filmjének egyik szerepére? Pedig így történt. Olyan volt, mint egy lánykérés, emlékszik a színésznő, és úgy tűnik, ennél közelebb a pár nem is kerül a házasság intézményéhez. Nincs rá szükségük, mint ahogy közös lakásra sem, így két szomszédos házban élnek London Besize Park részén, melyeket egy folyosó köt össze. Helenától egyáltalán nem idegen ez a polgárpukkasztó életmód, főleg, hogy bankár, politikus és arisztokrata felmenőkkel megáldva egész életében lázadt minden ellen, ami konzervatív.

fightclub1999
Harcosok Klubja, 1999

Karrierje szinte sztereotipikusan indult (bár azóta szinte semmi sztereotipikus nem történt vele). Cambridge-ből megkapta a „sajnálattal értesítjük" levelet, és úgy döntött, akkor teljes erőbedobással színésznő lesz. Jöttek a reklám-, majd kisebb filmszerepek, majd az áttörés a Szoba kilátással című filmben. Azóta mindent megtett, hogy eklektikus szerepválasztásaival összezavarja a skatulyamániás kritikusokat, így kifejezetten történelmi témájú filmjei, mint a Lady Jane, Assisi Szent Ferenc, Szellem a házban, vagy a Shakespeare adaptációk után egyre merészebb karakterek következtek, gondoljunk csak a Harcosok Klubja klasszikusnak és törékenynek legkevésbé nevezhető Marla Singerére.

Következő munkája, a Majmok bolygója fenekestől felforgatta az életét. Megismerkedett ugyanis az akkor már híresen-hírhedten extrém fantáziával megáldott rendezővel, és hamarosan a múzsája, szerelme és gyermekei anyja lett. Jött a Nagy Hal, a Halott menyasszony, a Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény, a Charlie és a csokigyár, majd a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya, amelyben Mrs.Lovett szerepéért Golden Globe jelölést is kapott. (Mindeközben azért a Harry Potter rajongók szívébe is sikerült bevarázsolnia magát Bellatrix Lestrange szerepében.)
Helena állítja, a sok közös munka ellenére folyton izgul, hogy vajon Tim felkéri-e újabb szerepre, sőt, minden alkalommal az a meggyőződése, hogy többet nem dolgoznak együtt. Ami elég furcsa elgondolás, tekintve, hogy Burton ismét főszerepet kínált neki háromdimenziós mesterművében.

helena_alice

Igaz, azt az apróságot már elfelejtette említeni, hogy cuki ajánlata egy hatalmas lufifejjel is jár. A színésznő a forgatókönyv elolvasásakor szembesült a morbid külsővel, ami egyébként a forgatáson is rengeteg gondot okozott, ugyanis a szereplők a green boxban rendre belegyalogoltak a hatalmas virtuális fej helyébe. „Személy szerint roppant hízelgőnek találom, hogy minden filmjében igyekszik eltorzítani," mondja Helena. „Miközben az anyám állandóan aggodalmaskodik, és azt kérdezgeti, 'Mi bajotok van nektek?'" Nos ha valaki ismeri Tim Burton képi világlátását, tudja, hogy ennek a családi ártalomnak mi, nézők csak örülhetünk. Az érzelmileg kissé kezelhetetlen Vörös királynő személyisége egyébként szintén sajátos családi vonásokat mutat, Burton ugyanis részben az anyjáról formázta, míg Bohnam Carter nem titkoltan kétéves kislányuk viselkedését igyekezett leutánozni. A nagy fej úgy tűnik, még kapcsolatukra is nyomást gyakorol, Burton ugyanis sajátos humorával már kinyilatkoztatta: „Nem tudok többet úgy Helenára nézni, mint eddig, mivel az igazi feje most már egy kis narancsnak tűnik a számomra. Mintha összezsugorodott kis feje lenne. Ez nagyon sajnálatos."

Még jó, hogy a színésznő így, nyomorék kis fejjel is újabb kihívásokat talál. Hamarosan újra egy fenséges, igaz sokkal valószerűbb hölgy bőrébe bújik. Az anyakirálynőt, II. Erzsébet édesanyját alakítja majd Colin Foirth oldalán, és mivel a film rendezője nem a férje, nagy az esélye, hogy ebben a szerepben egyik testrésze sem lesz rendellenesen nagy vagy torz.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek