KULTÚR

Péter árulása

2009. május 6., szerda 07:13

rembrandt_kpPéter árulásáról szó ne essék. Előre sejthető volt, Jézus is megmondta, s ahogy mondta, úgy lett.
A Holland Kultfeszt és a Szépművészeti Múzeum jóváltából Budapestre érkezett Rembrandt-mű az árulásról szól.

 

A holland „arany évszázad” legnagyobb és az európai festészet történetének kiemelkedő géniusza, Rembrandt 1660-ban készült el Péter tagadása című festményével. Az újtestamentumi történet kel életre – Jézus első tanítványának árulását megörökítve. A főszereplő, Péter apostol világos köpenybe burkolt, monumentális alakja egy szolgálólány által tartott gyertya fényében jelenik meg. Péterre kérdő tekintetek merednek, a háttérben Jézus vallatása folyik. Hogy Péter félt-e tettének súlyától? A történet ismeretében talán azt kellene mondani: nem. Az azonban bizonyos, hogy felismerte tettét, hiszen Jézus feléje fordul, emlékeztetve arra, amit előre megmondott: „…mielőtt a kakas szól, háromszor tagadsz meg engem”. 

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállításának középpontjában az amszterdami Rijksmuseumból érkezett Rembrandt-festmény áll. A grandiózus kép mellett szánjatok időt a korszak holland festészetének megismerésére, barangoljatok a múzeum régi képtárában, ahol 240 holland festményt láthattok.

Rembrandt: Péter tagadása – Géniuszok és remekművek VIII.
A kiállítás megtekinthető: 2009. 05. 31-éig
Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta