Milliós kortyok

pezsgo_1Koncentrálok. Legjobb angoltudásomat szedem elő, különleges vendég asztalához készülök. Egyik kezemben súlyos krómacél láb, tetején jégvödör. Ahogy közelebb érek az idősebb párhoz, homlokom gyöngyözni kezd. Akárcsak pár pillanat múlva a közel 100 fontba kerülő Dom Pérignon előkelő vendégeim kristálypoharaiban.




A helyszín az Egyesült Királyság közép-nyugati tartományának legexkluzívabb étterme, a Bibis Restaurant Leeds. Történt mindez jó pár évvel ezelőtt – borpincér koromban. Ez volt az a pillanat, mikor elhatároztam, meg akarom ismerni ezt a varázslatos italt, amely ennyire különlegessé tudja tenni a pillanatokat.

Dom Pierre Pérignon bencés szerzetes a XVI. század második felében egy véletlen folytán fedezte fel ezt az érzéki, elegáns csodát: a pezsgőt. Neki és élete utolsó pezsg_trols_1perceiben átadott tudásának köszönhetjük a bohémság aranyló nedűjét, az ünneplésre méltó alkalmak állandó kísérőjét. A champagne-i apátságban készült ital pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Olyannyira, hogy amint néhány évtizeddel később a titok kikerült az apátságból, a környékbeli borkereskedők azonnal hozzáfogtak az üzemszerű termeléshez. Az elsők között alapították a Ruinard Pere et Fils-t, a Moët et Chandont, a Clicquot-t, az Alexandre Pommeryt. Az utóbbi három, illetve maga a Dom Pérignon napjainkra egyetlen hatalmas vállalatbirodalompaul_roger_birtok_1 részévé vált, amely pedig nem más, mint a Louis Vuitton Moët Henessy. A hatalmas presztízzsel bíró Dom Péringnonok fantasztikus keresletén túl a Moët et Chandon pezsgőkről azt tartják, hogy valahol a világban minden egyes másodpercben kinyitnak egyet. A legendák szerint maga Napóleon is fogyasztott belőle hadjáratai előtt. Úgy tűnik Waterloot megelőzően nem maradt idő a koccintásra. Persze, ki tudja?! – bírósági tárgyalásán a következőket mondta: „Nem tudok pezsgő nélkül élni; győzelemnél megérdemlem, vereségnél szükségem van rá!”

Pezsgőt a Forma–1-re!

Szintén a XVIII. század első felében alakult a mai napig világhírű Mumm et Co., amely sokaknak a Forma–1-ből lehet ismerős. A futamok végén e pincészet palackjait rázzák a srácok, hogy aztán öröm- és pezsgőfürdőben élvezhessék a siker eufóriáját. Már a XIX. századba, 1812-be nyúlt a Laurent-Perrier alapítása, amelynek különlegessége az, hogy bár vállalatóriásról van szó, a teljes pincészet a mai napig családi tulajdonban van. A sok nehézség ellenére mindig akadt valaki a családban, aki képes volt kigördíteni a céget a gödörből, szorgos férfiaknak és nőknek köszönheti a cég, hogy a mai napig fennmaradt. Nem is akárhogyan!

Elégedett vagyok a legjobbal!

A Laurent-Perrier a világ öt vezető pezsgőgyártója között van, termékeiket több mint 120 országban forgalmazzák, hovatovább kizárólagos beszállítói a walesi hercegnek. De ha már a szigetországról beszélünk, okvetlen említést kell tennünk Pol Roger pincéiről.
A napjainkban éves szinten közel 1,4 millió palackos forgalommal büszkélkedő családi vállalkozás ismertségét és sikerét mindenekelőtt igazi VIP-domperignonlagerfeld_1ügyfelének, Sir Winston Churchillnek köszönheti. Az örök szivaros már fiatalon a márka nagy rajongójává vált. Később a tökéletes reklámot biztosította kedvenc pezsgőjének: „Egyszerűen elégedett vagyok a legjobbal…”. A kölcsönös tiszteletet és jó viszonyt jelzi, hogy 1984-ben Pol Roger egy évjáratos, Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill nevű egyedi pezsgőt dobott piacra – ezzel tisztelegve a nagy stratéga előtt.
Kicsit előreszaladtam az időben, magával ragadott az események pezsgése. Pedig milyen őrületes dorbézolások és partik lehettek már annak idején is – igazi francia szenvedéllyel megbolondítva. Elit klubok, kastélyok, bordélyházak, ahol az élet élvezete volt a középpontban, amihez a legjobb kísérő csakis a pezsgő lehetett. Fiatal tehetségek pedig meglátták a lehetőséget, és alázattal, minden tehetségüket latba vetve elkezdték kitanulni e gyöngyöző nedű készítésének fortélyait. Sokan kudarcot vallottak, jó páran közülük azonban fantasztikus sikertörténet elé néztek. Így kezdett közeledni a pezsgés Magyarország felé…
(Folytatjuk)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek