KULTÚR

Miért veszélyes Garfield macska?

2010. február 16., kedd 11:56

Egy kövér lusta macskáról és egy kicsi, kerek sárga izéről mesélnék. Utóbbi egyszerre tilt, és ennek folytán vonz. Mellesleg különbséget tesz ember és ember között, azok mérete és életkora szerint. Az a kis sárga karika, ami szerint Garfield szigorúan veszélyes...

cikk-tipus-jegyzet

Ha eddig nem derült volna még ki, a karikáról van szó.
A tizenkettesről.
Arról a kicsi, sárga izéről, a képernyő sarkában, ami arra figyelmeztet, hogy az éppen vetített adást kisdedek csak szüleik felügyeletében kéne élvezzék.
Lehet érvelni mellette, lehet érvelni ellene, van, aki szerint felesleges, van, aki szerint szükséges, akad, aki szerint káros. Csak egyféle ember nem született még a Kárpát-medencében: olyan, aki meg tudná magyarázni, miért veszélyes Garfield macska a serdületlen ifjúságra. Márpedig ez a helyzet - tessék szombat-vasárnap reggelente megnézni, ott virít a karika, mint skarlát betű a sarokban. Legyünk résen, a kövér házikedvenc megronthatja gyermekeinket! Hogy miképp, az rejtély.

Mert tény ugyan, hogy amit az utóbbi tizenévben rajzfilm címen elkövettek, annak jelentős része kimeríti a súlyos lelki sértés fogalmát. De ez inkább a Távol-Keleten született valamikre érvényes, azok között viszont több is akad, amelyet nemhogy gyermekeknek nem lehet ajánlani, de igen gyanús, hogy kisebb katonai diktatúrákban rabvallatásra használják őket. És az amerikai animációs csodák között sem mindegyik hótiszta, ártatlan tündérmese - Tom és Jerry bizony üllővel-kalapáccsal-hangversenyzongorával verdesi agyon egymást. Más kérdés, hogy ettől nem esik bajuk, de ezt azért agresszív viselkedésnek nevezhetjük. Ha akarjuk. Csakhogy a Garfieldben ilyesmi nincs. Sőt, semmiféle fizikai erőszak nem látható benne, a történet kizárólag akörül bonyolódik, hogy egy kövér, lusta és mélyen rosszhiszemű kandúr állandóan - és meglehetősen jámbor módon - kitol a környezetével. Akik ennek dacára vagy éppen ezért feltétel nélkül rajonganak érte. Ha úgy vesszük, ebből az a következtetés is levonható, hogy a gyereket, akármilyen rossz, mindenképpen szeretik és szeretni is fogják. Pozitív mondanivaló, szolid kivitelben, kerülve a túl látványos megoldásokat, jól meghintve abszurd humorral - mi evvel a baj? Még a Hupikék Törpikékben is több az erőszak, pedig az tényleg messze esik a zombihorror műfaji fogalmától.

Másról van itt szó, kérem. Az a sárga gyűrű, az a billog a gyermekműsorokon és a legártatlanabb természetfilmeken nem ajánlás és nem figyelmeztetés. Az nem egyéb, mint csodafegyver. Aki már elmúlt tizennyolc és túl van pár keserűbb élettapasztalaton, tudja: nincs a világon senki és semmi, akibe-amibe belé ne lehetne kötni, ha épp bántani akarják. Mint azt Richelieu mondta: „Adjátok nekem bárkinek három ártatlan sorát írásban, és én felköttetem érte". Ha nem mondta, az sem baj - hasonlít a logika a nagy bíboroséra. Meg másokéra is. És minden tévécsatorna, minden rádióadó tudja, ha úgy fordul a kocka, bármiért meg lehet őket büntetni. Büntet is a megfelelő testület, rendszerint nem azért, amiért megérdemelnék, hanem azért, mert csak. Megesett már a Duna mentén olyan, hogy sérelmezték volt: az Egri Csillagokban bántják és sértegetik a törököket. Osztottak is érte pénzbírságot. A csatorna meg fizetett, mint a katonatiszt. No, ezt volna hívatott kivédeni a tizenkettes (súlyosabb esetben tizennyolcas) karika, ez ellen óvná a szerkesztőket, csakhogy nem sokat ér. Mert kirakják ugyan a világon mindenre, főleg, amire nem kéne, de ha a Nagytiszteletű Illetékes Markoláboknak vagy akár csak Julis néninek, Pista bácsinak a földszint kettőből úgy tetszik, elsötétül az a képernyő így is, úgy is, mindenképp.

Mégis kint a bélyeg, mint a középkor hajóin a békepajzs - nincsenek rossz szándékaink, ne bántsatok, hadd menjünk utunkra. Aztán a jóakaratot vagy respektálják majd, vagy nem. Mi meg szépen, lassan hozzászokunk a karikához, ha holnap eltűnne, fura hiányérzettel néznénk a műsort. Talán eleve be kéne maratni a készülékek monitorjába, vagy akár kívülről is rájuk lehetne festeni. Esetleg legyen belőle kötelező matrica.
Igaz, ez elképzelhetetlen és abszurd. Annyi is elég lenne, ha nem karikának neveznénk, hanem amulettnek, vagy wampumnak. Rontás ellen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.02.16 15:53:14Tiborc

    és mi az, ha nem erőszak, agresszív viselkedés, amikor szegény Ubult csakúgy lerúgja az asztalról??? sőt, a postást meg szokta karmolni ;-)))

  • 2010.02.22 11:53:38aquana

    Gratulálok, kedves cikkíró! Már megint sikerült a "távol-keleti" rajzfilmeket besorolni a gyerekműsorok közé. Protip: nem minden anime gyerekműsor, sőt! A cikk amúgy jó!

  • 2010.03.01 16:06:44Annie

    Meg a pókot is lecsapja :D Azok a kedvenceim :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta