Lőj az ördögre! – Bornai regénye a nyolcvanas évekről

bornai-leadA gyerekek fantasztikus tehetséggel vannak megáldva, bármiből képesek gyerekkort csinálni maguknak - írja Bornai Tibor, a KFT zenekar billentyűse, a költő, dalszöveg és filmforgatókönyv író, aforizmagyáros.

cikk-tipus-ajanlo


Bornai, becsületes nevén Dráni viszont fantasztikus tehetséggel van megáldva. Bármi rosszból képes jót csinálni nekünk. Első regényében ezt teszi a szocializmus utolsó évtizedével, a nyolcvanas évekkel. A korral, ami minden volt, csak nem jó. A könyv azonban, amit Bornai írt róla, nagyon jó. Figyeld csak!

„ Az élet dolgait még nem látta át, de annyit már kifigyelt, hogy anyának roppant hasznos gyakorlati meglátásai vannak. Annak idején is, amikor az óvoda középső csoportjában egy nap azzal állt elő, megbeszélte csoporttársával, Szellősi Ágival, hogy összeházasodnak, anya gyakorlatias szempontjai józanították ki.

– Szóval megbeszéltétek... – mosolygott anya.
– Meg – Mihály nem értette, mi ezen a mosolyognivaló.
– Hol fogtok lakni? – érdeklődött anya.
– Hát itt... – vonta meg a vállát Mihály, és körülnézett, mintha most látná először a lakást.
– Ez már így is egy társbérlet – csóválta a fejét anya.
– Jók leszünk – érvelt Mihály, mert még mindig úgy látta, a dolog kivitelezhető.
– És miből fogtok élni?
– Az Áginak van hetven forintja, és nekem is van harminc, még a húsvéti locsolkodásból.
– Aha... és az Ágiéknál már tudják?
– Ő is ma mondja meg...

Mihály szívét lassan körbefolyta az aggodalom. Érezte, ebből a házasságból nem lesz semmi. Legalábbis a közeljövőben nem. Ha anya elkezd valamit kivesézni, előbb-utóbb rátalál a gyenge pontokra, ahol a terv még nincs teljesen kidolgozva, és akkor fuccs az egésznek. Anyának nagy tehetsége a vesézés.”
 

Egy bélással körbetelefonálható volt a világ

bornai-regenyBornai könyvében megidézőnek a nyolcvanas évek ifjúságának kedvenc helyszínei, a BS és a KEK. Három gyermekkori barát. Gábor ígéretes zenész, aki pontosan tudja, mit akar elérni az életben – sikert és pénzt. Mihály kötelességtudó és szófogadó, sokáig bizonytalanul mozog világban, és csodálja barátja céltudatosságát és elszántságát. Neki leginkább a töprengéshez van tehetsége. Életre kelnek a Nagyvárad téri vöröstéglás ház lakói. Föltűnik még az Asztalos János park, amelynek titkos dohányzóhelyén – pont, mint az ifjonc Bornai – a két főhős, Gábor és Mihály is békében füstölhetett, közben megálmodta a jövőt.

S, hogy az elválaszthatatlan jó barátok közül vajon melyik Bornai? A szerző nyilvánosan bevallotta, hogy testvériesen elosztotta magát a két fiú között. Olyan, aki szívből él, ezért az élből szív. A szövetség harmadik tagja kettejük gyerekkori szerelme, Szilvi. Hármuk sorsát persze átszövi a politika. Mihálynak a pokolba kell alámerülnie, hogy megtalálja saját útját. Gábor mindent megkap, amit akar, elnyeri Szilvit is. A sikert azonban drágán mérik; van, aki a lelkével, és van, aki az életével fizet érte. Történik mindez a kádárizmus Magyarországán, pontosabban Budapestjén, ahol egy Villányi úti telefonfülkéből két forinttal körbe lehet telefonálni az egész világot. A beszervezők és beszervezettek világában, ahol a legjobb barát is bármikor árulóvá válhat. A regény azonban több, mint kordokumentum. Remek olvasnivaló. 

 

Bornai Tibor a magyar könnyűzene emblematikus alakja. A KFT zenekar alapító tagja, zeneszerző, dalszövegíró. Közel harmincéves pályafutása során 2002-ben elnyerte az ARTISJUS „Az év szövegírója” díját, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták neki. Számos nagylemez és színházi produkció áll a háta mögött.

 


Bornai Tibor: Lőj az ördögre!

kiadó: Jaffa
ára: 2940 Ft

 

cikk-tipus-linkek

Távolban a moszkvai Sherlock Holmes

Részint alkat kérdése, hogy szeretjük-e az orosz irodalmat vagy sem, másrészt viszont nem árt néha beleszagolni az új irányzatokba, történetesen a krimi műfajába. Az új orosz bestsellerről csak jót vagy semmit!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek