Lányok, királylányok – messzi földről

Dinasztikus házasságok, diplomáciai fortélyok – vajon mi folyt a színfalak mögött? A Nemzeti Múzeum az idei év várhatóan legnívósabb időszaki kiállítását nyitotta meg.

 

A november 29-ig megtekinthető „Királylányok messzi földről” című tárlat a dinasztikus házasságok és diplomáciai fortélyok színfalak mögötti világa mellett a két nép társadalmi, kulturális, és gazdasági kapcsolatait is bemutatja, melyben a királylányok kiemelt szerepet kapnak.
A barcelonai és a budapesti kiállításokon 8 ország 38 kulturális intézményének több mint 300 műtárgyát mutatják be. A két helyszín prezentációja között csekély az eltérés, a kivitelezés mindkét országban gondosan megtervezett, sokszínű programokkal körbeszőtt, látványos. Bár néhány műtárgyat a nemzetközi szabályozás értelmében nem mutathattak be mindkét helyütt, a katalán-magyar szövetség bemutatott hagyatéka minőségileg egyenrangú. A szakemberek a rendezés során azt az elvet követték, hogy a kérdéses tárgyakat azonos kvalitású anyagokkal helyettesítik: pl. míg Barcelonában Aragóniai Beatrix végrendeletét tekinthette meg a nagyközönség, addig Budapesten Beatrix és Mátyás házassági szerződése kerül bemutatásra.

A hazai megnyitóra olyan különlegesség is érkezett, mint a Veszprémvölgyi Apácamonostor 900 éves kiváltságlevele, mely most először hagyja el a Magyar Országos Levéltár falait. A tárlat különlegességei közé tartozik azok az Aragóniai János könyvtárában fennmaradt Corvinák, amelyeket még Mátyás király rendelt meg különböző külföldi műhelyekből, azonban halála miatt már nem tudta átvenni őket. A királylányok messzi földről cím a két ország dinasztikus kapcsolatára utal. Imre király ekkor vette feleségül Aragóniai Konstanciát, majd néhány évtizeddel később fivére, II. András Jolánta nevű lánya lett I. (Hódító) Jakab katalán uralkodó hitvese. A királylányok sorát a középkor végén Aragóniai Beatrix, Mátyás király felesége zárta, hozzájárulva a reneszánsz magyarországi virágzásához.

 

kirlylnyok

A Magyar Nemzeti Múzeum színes, változatos programcsomagot állított össze a tárlat nyitva tartási idejére: előadások, koncertek, iskolai és családos programok várják a nagyközönséget. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik a tárlat végén oklevelet írhatnak, megismerhetik a középkori szöveteket, emellett számos nekik szervezett programmal is találkozhatnak majd.
4 szombaton éjszaka is, szerdánként pedig 20:00 óráig zajlanak majd az események. A múzeum falain kívül az Örökmozgóban Filmklub indul „Szentek és Elveszettek” címmel.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek