KULTÚR

Lányok, királylányok – messzi földről

2009. október 22., csütörtök 05:22

Dinasztikus házasságok, diplomáciai fortélyok – vajon mi folyt a színfalak mögött? A Nemzeti Múzeum az idei év várhatóan legnívósabb időszaki kiállítását nyitotta meg.  

A november 29-ig megtekinthető „Királylányok messzi földről” című tárlat a dinasztikus házasságok és diplomáciai fortélyok színfalak mögötti világa mellett a két nép társadalmi, kulturális, és gazdasági kapcsolatait is bemutatja, melyben a királylányok kiemelt szerepet kapnak.
A barcelonai és a budapesti kiállításokon 8 ország 38 kulturális intézményének több mint 300 műtárgyát mutatják be. A két helyszín prezentációja között csekély az eltérés, a kivitelezés mindkét országban gondosan megtervezett, sokszínű programokkal körbeszőtt, látványos. Bár néhány műtárgyat a nemzetközi szabályozás értelmében nem mutathattak be mindkét helyütt, a katalán-magyar szövetség bemutatott hagyatéka minőségileg egyenrangú. A szakemberek a rendezés során azt az elvet követték, hogy a kérdéses tárgyakat azonos kvalitású anyagokkal helyettesítik: pl. míg Barcelonában Aragóniai Beatrix végrendeletét tekinthette meg a nagyközönség, addig Budapesten Beatrix és Mátyás házassági szerződése kerül bemutatásra.

A hazai megnyitóra olyan különlegesség is érkezett, mint a Veszprémvölgyi Apácamonostor 900 éves kiváltságlevele, mely most először hagyja el a Magyar Országos Levéltár falait. A tárlat különlegességei közé tartozik azok az Aragóniai János könyvtárában fennmaradt Corvinák, amelyeket még Mátyás király rendelt meg különböző külföldi műhelyekből, azonban halála miatt már nem tudta átvenni őket. A királylányok messzi földről cím a két ország dinasztikus kapcsolatára utal. Imre király ekkor vette feleségül Aragóniai Konstanciát, majd néhány évtizeddel később fivére, II. András Jolánta nevű lánya lett I. (Hódító) Jakab katalán uralkodó hitvese. A királylányok sorát a középkor végén Aragóniai Beatrix, Mátyás király felesége zárta, hozzájárulva a reneszánsz magyarországi virágzásához.

 

kirlylnyok

A Magyar Nemzeti Múzeum színes, változatos programcsomagot állított össze a tárlat nyitva tartási idejére: előadások, koncertek, iskolai és családos programok várják a nagyközönséget. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik a tárlat végén oklevelet írhatnak, megismerhetik a középkori szöveteket, emellett számos nekik szervezett programmal is találkozhatnak majd.
4 szombaton éjszaka is, szerdánként pedig 20:00 óráig zajlanak majd az események. A múzeum falain kívül az Örökmozgóban Filmklub indul „Szentek és Elveszettek” címmel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta