Amikor a múzsák ölelkeznek

turnerSzakcsi Lakatos Béla zongorán improvizál William Turner angol festő műveire – rendhagyó, bár már bejáratott vállalkozás ez, a múzsák a Szépművészeti Múzeumban ölelkeznek.


Ritkán tapasztalni, hogy valaki ritmusra fest vagy rajzol. És fordítva. Amíg a zene- és a táncművészet találkozásai ösztönösek, egyértelműek, addig a képzőművészet és a zene, a tánc műfaji összekapcsolódásaihoz alkalmat kell teremteni. Hát most itt ez az alkalom!

Nyárzáró programként ugyanis augusztus 27-én este Szakcsi Lakatos Béla zongorán improvizál a Szépművészeti Múzeum Turner és Itália című kiállításán bemutatott képekre. Aki még nem járt a kiállításon, annak egyébként is ajánlatos megismerkednie a már életében elismerést szerzett XVIII. századi angol festő alkotásaival, de ha ez egyedül nem megy, bízzuk magunkat ezúttal a zenére.

turner-nagy

Szakcsi és a Szépművészeti esetében már kipróbált a műfaj, tavaly a Fotográfia kiállításra volt hivatalos a dzsesszzongorista, aki a hírek szerint méltón helyt is állt. Ezúttal pedig még inkább számíthatunk impressziókra – a fotótechnikák realizmust tükröző művészetéről nem kifejezetten az improvizáció jut elsőként eszünkbe. Szóval, ha akkor sikerült, most is bejöhet.

William Turner az 1790-es években a ködös Albionban álmodozott a napfény, a tenger, a pára és a romantikus romok összhatásairól, de még legalább a századfordulóig várnia kellett a valós benyomásokra, az 1800-as években látogatott ugyanis először Itáliába. A napsütötte mediterrán táj és a szokatlanul sugárzó fény, a szikrázó színek annyira megihlették Turnert, hogy stílusa egészen megváltozott. Toscanát, Rómát, Velencét bejárva csodás színeket kevert, melyek főleg olajképein érvényesülnek. A korai impresszionistákat idéző fény- és színkezelése remek alap a változatos zenei futamokhoz, amelyeket Szakcsi Lakatos Bélától ezúttal is biztosan várhatunk.

A Szépművészeti Múzeum sikeres próbálkozásai közé tartozik a Múzeum+ programsorozat, csütörtökönként egészen este 10-ig tartanak nyitva a múzeum időszaki és állandó tárlatai. A program külön jeggyel látogatható.

 

program-szervezo-try

Szakcsi Lakatos Jazzest – Improvizációk a Turner és Itália kiállításra
Múzeum+ programsorozat

Szépművészeti Múzeum
2009. augusztus 27., 19.00–20.00

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek