KULTÚR

Amikor a múzsák ölelkeznek

2009. augusztus 25., kedd 15:16

turnerSzakcsi Lakatos Béla zongorán improvizál William Turner angol festő műveire – rendhagyó, bár már bejáratott vállalkozás ez, a múzsák a Szépművészeti Múzeumban ölelkeznek.


Ritkán tapasztalni, hogy valaki ritmusra fest vagy rajzol. És fordítva. Amíg a zene- és a táncművészet találkozásai ösztönösek, egyértelműek, addig a képzőművészet és a zene, a tánc műfaji összekapcsolódásaihoz alkalmat kell teremteni. Hát most itt ez az alkalom!

Nyárzáró programként ugyanis augusztus 27-én este Szakcsi Lakatos Béla zongorán improvizál a Szépművészeti Múzeum Turner és Itália című kiállításán bemutatott képekre. Aki még nem járt a kiállításon, annak egyébként is ajánlatos megismerkednie a már életében elismerést szerzett XVIII. századi angol festő alkotásaival, de ha ez egyedül nem megy, bízzuk magunkat ezúttal a zenére.

turner-nagy

Szakcsi és a Szépművészeti esetében már kipróbált a műfaj, tavaly a Fotográfia kiállításra volt hivatalos a dzsesszzongorista, aki a hírek szerint méltón helyt is állt. Ezúttal pedig még inkább számíthatunk impressziókra – a fotótechnikák realizmust tükröző művészetéről nem kifejezetten az improvizáció jut elsőként eszünkbe. Szóval, ha akkor sikerült, most is bejöhet.

William Turner az 1790-es években a ködös Albionban álmodozott a napfény, a tenger, a pára és a romantikus romok összhatásairól, de még legalább a századfordulóig várnia kellett a valós benyomásokra, az 1800-as években látogatott ugyanis először Itáliába. A napsütötte mediterrán táj és a szokatlanul sugárzó fény, a szikrázó színek annyira megihlették Turnert, hogy stílusa egészen megváltozott. Toscanát, Rómát, Velencét bejárva csodás színeket kevert, melyek főleg olajképein érvényesülnek. A korai impresszionistákat idéző fény- és színkezelése remek alap a változatos zenei futamokhoz, amelyeket Szakcsi Lakatos Bélától ezúttal is biztosan várhatunk.

A Szépművészeti Múzeum sikeres próbálkozásai közé tartozik a Múzeum+ programsorozat, csütörtökönként egészen este 10-ig tartanak nyitva a múzeum időszaki és állandó tárlatai. A program külön jeggyel látogatható.

 

program-szervezo-try

Szakcsi Lakatos Jazzest – Improvizációk a Turner és Itália kiállításra
Múzeum+ programsorozat

Szépművészeti Múzeum
2009. augusztus 27., 19.00–20.00

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta