KULTÚR

A fröccs és a polgármester

2009. augusztus 17., hétfő 10:56

froccs-fokusz Vannak ciki helyek meg menő helyek – mint minden évben –, magára valamit is adó sznob romkocsmába idén már nem megy; megy viszont a Gödörbe és/vagy a Kertembe.
Utóbbi helyen pedig megfogalmazódik a nagy fröccskalauz gondolata, miután bevillan a fröccselnevezések végtelen tárháza.

 

Míg az előbbi inkább az éjjel-nappali Matchban (este 11 vagy 10 előtt megvett – jézusom, ez olyan, mintha a talibán irányítaná Budapestet), és a füvön fetrengve megivott sörről, az utóbbi hely inkább a fröccsről szól – bár a fene tudja, a Kertembe járó, bicikliversenyző-jelmezes szoft alkeszek általában sört nyomnak, ipari léptékben, úgyhogy az éjszakában mindig eljön az a pont, amikor kombi taxit kell hívni, különben hazafelé menet feldőlnének a biciklivel.

 

Szóval Kertem…

A napokban ismét itt bukkantam fel, Kata szülinapján. Kellemes, semmi extra buli, pár tessék-lássék szemezés a pult fölött. A pezsgőfürdő elmaradt (ez már a válság?), viszont a fröccsbe belehúztunk. Abból is leginkább a rozé fogyott, ki tudja, talán azért, mert a bélbolyhokat már így, augusztusra teljesen szétmarja a nyár folyamán mértéktelenül vedelt vörös, vagy mert az olyan igazi, a választás felelősségét kizáró ital.

Milyet kérsz? A forró nyári estéken igencsak frissít, nem leszel tőle másnapos – persze, ha minőségi borból rendeled –, és talán a legegészségesebb alkoholtartalmú ital. A helyes pultos fiú, Feri kérdésére, hogy milyet szeretnék, átfutott az agyamon az óriási választék: nagyfröccs, kisfröccs, hosszúlépés, házmester? Fehér, vörös vagy rozé?

Borászként átgondoltam a saját történetemet, hogyan is kedveltem meg ezt az italt. Igen, gimnazista éveim végén történt, amikor is a vörösbort, emlékeim szerint a „nagyburgundit” kevertük kólával, és a fehérborokat almalével. Korán megtanultam, hogy ez nem az igazi, így egyetemista éveimben már fröccsöt fogyasztottam. Igen, tisztán emlékszem.

Ekkor kezdtem el törni a fejem, vajon mióta szeretjük mi, magyarok ennyire a bort szódával keverni, tekintve, hogy már sokat utaztam a világban, de ilyen méretű fröccsfogyasztással még sehol sem találkoztam.

Ha fröccsöt kérsz, azt gondolhatnánk, ez mindig az olcsó, rossz minőségű borból készülhet, melyet holmi késdobálókban lehet rendelni. Szerencsére a fröccs tradíciója mást mutat.  Az eredetileg – németből átvett és főleg Ausztria területén fogyasztott – spiccer (spitzer) magyar sztorija Jedlik Ányossal kezdődött, illetve 1826-os óriási találmányával, a szódavízzel. Vörösmarty Mihálynak köszönhetjük a ma is használt fröccs elnevezést, mely néven vált igazán divatossá az előző századforduló elején.
A köznyelvben és az irodalmi művekben is igen hamar népszerűségre tett szert a „fröccs”, „fröccsözni” szó, mely Márai Sándor és Hamvas Béla, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor és Hunyady Sándor műveiben gyakorta fordul elő.

 

Fröccsfajták

Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés) | 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás) | 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés (fordított) | 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Góréfröccs (ijesztett) | 1-2 dl bor + 1 kis spricc

Házmester | 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester | 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester) | 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Lakófröccs (kisházmester) | 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Mafla | 5 dl bor + 5 dl szódavíz

Polgármester | 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Alpolgármester | 4 dl bor + 6 dl szódavíz

Avasi fröccs | 7 dl bor + 3 dl szódavíz

Krúdy-fröccs | 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóherfröccs | 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Csatos (csattos) | 1 l bor + 0,5 l szódavíz

Lámpás | 1,5 l bor + 0,5 l szódavíz

Instant fröccs | egy szódásszifon bor + patron

Színészfröccs | 2 dl szódavíz langyosan

Gyerekfröccs | 1dl szőlőlé + 1dl szódavíz

Kishörpi | 0,3 dl szörp + 2 dl szódavíz

Nagyhörpi | 0,5 dl szörp + 3 dl szódavíz

 

Egyik kedvenc idézetem: „S mert a részeg embert utálom, legalább úgy, mint a kákabélüt, aki fanyalogva ásványvízzel keveri a bort – meddig és miért akarsz ilyen óvatosan élni, szomorú barátom? Tartok majd egy kivénült sváb csaposlegényt, aki megtanít vendégeim számára fröccsöt készíteni. Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.” (Márai Sándor: Magyar borok)

Ki gondolta volna? Remélem, meghoztam annak is a kedvét a fröccsözéshez, aki eddig még nem volt nagy rajongója.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta