A divatdiktátor Chanel titka

chanel_1Coco Chanel, egy modern nő, aki nem átallott rövidre vágott hajjal, férfias, lezser, kényelmes ruhákban a világ tudtára hozni: a legkevésbé sem érdeklik kora társadalmi elvárásai. Chanel, a divatdiktátor egy törékeny nő – életének egy időszakában kurtizánként kereste kenyerét. Chanel titkait most Audrey Tautou meséli el.


Hogy ki is volt Gabrielle Coco Chanel, akinek jóvoltából ma már bátran hordhatjuk a legrövidebbre kurtított szoknyát, akinek köszönhetően egy elegáns nő szekrényéből nem hiányzik a kis Chanel kosztüm, s akinek nevéhez fűződik a világ legünnepeltebb parfümje, a Chanel N°5?

Nos, gyereklányként egy közép-franciaországi kislány, aki árvaházba kerül a nővérével, és vasárnaponként hiába várják, hogy értük jöjjön apukájuk…
Később kávéházi énekesnő elhaló hanggal, aki egy csapat részeg katona előtt lép fel. Még később varrónő, aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegi fel a ruhákat.
Ezt követően kezdő kurtizán, aki túl soványnak bizonyul, és akinek menedéket védelmezője, Etienne Balsan nyújt az éjszaka világában.
Majd szerelmes asszony, aki azt állítja, hogy sosem lesz senki felesége, különösen nem Boy Capelé, a férfié, aki pedig imádja. Egy lázadó, akit kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak, és aki a szeretői ingét hordja.

Amikor Gabrielle abbahagyja táncosnői pályafutását Vichyben – ahol Coco néven válik ismertté –, Párizsba költözik. Itt találkozik a jóképű, gazdag Capéllel, akinek köszönhetően a rue Cambon 21. alatt kalapboltot nyit. Az üzlet gyorsan felkapott hellyé válik, így nem sokkal ezután Chanel butikot nyit Deauville-ben, a normandiai tengerpart divatos üdülőhelyén. Itt kezdi el gyártani bő szabású, kényelmes alkalmi ruháit, coco_chanel_1amelyek egy csapásra híressé teszik a Chanel nevet. Vásárlói imádják ruháinak egyszerűségét és eleganciáját, mert éles ellentétben állnak a kor komplikált és kényelmetlen öltözködésével.
A divatlapok kezdenek rá felfigyelni, és Chanel jellegzetes dzsörzékosztümjei – kardigánszerű felsőrészükkel – divathóborttá válnak Párizsban. A 20–30-as évek alatt rukkolt elő a „kis fekete ruhával”, a hosszú hamisgyöngy-füzér kosztümékszerekkel, továbbá a strasszból, gyémántból, rubinból készült karperecekkel és melltűkkel. Női ruháihoz olyan anyagot választott, mint a tweed és a gabardin, amelyek addig kizárólag a férfiaknak voltak fenntartva.

Mindeközben Coco botrányos szerelmi történeteivel kerül a magazinok címlapjára, de ez sem érdekli, mint ahogy kritikusai metsző élű, gúnyonyos megjegyzéseire is tesz. Éli életét a szerelmek, szenvedélyek, parfümök és szabásminták világában. A legendás Chanel-divatház megalapítójának életrajzi történetét először vitte filmvászonra a francia Anne Fontaine (Vegytisztítás, 1997; Hogyan öltem meg apámat?, 2001) a zseniális, megejtő és vadóc Adrey Tautou főszereplésével.

A Dívány minden nőnek (még azoknak is, akiknek szekrényben nem rejtőzik egy kis Chanel kosztüm) ajánlja ezt a romantikus, látványos kosztümös filmet.

szelesvaszon-try

Coco Chanel 105’
Francia, feliratos filmdráma
Bemutató: 2009. 06. 25.
Forgalmazza: Fórum Hungary Kft.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek