Egri Bikavérrel és brazil strandbulival a hőségriadó ellen

Hőségriadó ide vagy oda, ezúttal sem foszthatjuk meg magunkat a hétvége kínálta lehetőségektől. Sok olyan szabadtéri program akad, amely alkalmat ad a hűsölésre: hazai és külföldi ínyencségeket is kínál ez a két nap.

Fotó: Harrison Group
Fotó: Harrison Group

Ne riadjunk vissza a szabadtéri programoktól sem ezen a hétvégén, hiszen megfelelő védelemmel – nagy mennyiségű folyadékkal, naptejjel és elegendő árnyékkal – ez a két nap is sikerülhet olyan jól, ahogy elterveztük.

Bikavér, Kerekes Band, Budapest Bár

Kezdésnek bátran merjük ajánlani az egri borvidék egyik legjelentősebb boros rendezvényét, az Egri Bikavér Ünnepét, amely július 7-10-ig már tizenötödször várja az érdeklődőket. Több mint 30 borászat egy-egy helyi étteremmel karöltve mutatja be termékeit. Az éttermek a borokhoz illő finomságokat kínálnak, a rendezvényen pedig az egri illetőségű, mostanra külföldön és itthon is nagy tömegeket vonzó Kerekes Band és az egyre népszerűbb Budapest Bár is fellép. Lesz borlovag-avatás, sőt divatbemutató is, ahol július 9-én este szőlő és bor ihlette ruhakölteményeket láthatsz. A szombat kétségtelen fénypontja lesz a Traktoros Gyorsulási- és Szépségverseny, ami a gyerekeknek és az apukáknak garantált felüdülést jelenthet.

Brazil virtus és beachfíling

A riói karnevál sajátos hangulata három napig a Palatinus Strandfürdőben is elérhető: július 8-10-ig ugyanis itt rendezik meg a Brazilian Sport Beach 2011-et. A Brazil Kulturális Központ szervezésében többek közt szamba táncosok, capoeirások és látványos jelmezesek vonulnak végig a beach-en, hogy így tegyék elviselhetővé és élvezetessé az egyébként is forró klímát. A központ egyébként a brazil kultúra Magyarországra érkezésének 10. évfordulóját ünnepli, így, ha kedvet érzel valamelyik sportos tánc vagy táncos sport elsajátításához, itt megerősítést kaphatsz. Napközben látványos felvonulások, táncoktatás, többféle szabadon kipróbálható sportág, szabadtéri filmklub és össznépi karnevál várja a látogatókat, de nem maradnak el az autentikus ételek és ütős koktélok sem, amelyek remekül megágyaznak majd az esti koncerteknek.

Nézd más szemmel a Dunát!

Az sem marad program nélkül, aki inkább a Duna-parton hűsölne és közben egy kis kultúrára is szomjazik. A Duna Tanösvény elnevezésű projektet éppen nekik találták ki: ez egy 13 pontból álló, informatív sétatúra a Margit-híd és a Petőfi-híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény egyes pontjain fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét.

Bepillanthatsz a régmúlt Duna-part szórakozási formáiba, a folyó természeti kincseibe és megismerheted a dunai legendákat is. Egyedül vagy baráti társasággal is nekivághatsz, gyalogolhatsz vagy bringázhatsz, útba ejthetsz akár csak egy-két pontot, vagy végigmehetsz az egész útvonalon. Ha megpihennél, a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomáson várnak. A stégen ledőlhetsz a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, társasjátékozhatsz, sőt akár még a randidat is odaszervezheted. Lényeg, hogy élvezd a Dunát és kincseit.

Dal- és borfeszt a Quimbyvel

És végül, de nem utolsó sorban egy balatoni programot ajánlunk: ezen a környéken most Dunát (Balatont) lehetne rekeszteni a fesztiválokkal, így most a teljesség igénye nélkül egyet emelünk ki. A 8-9-én zajló Laposa Dal- és Borfesztivál finom borokkal, és válogatott zenei csemegékkel szolgál. Badacsonytomajon, a Laposa borteraszon olyan előadók zenéjét élvezhetitek, mint a Quimby, a detroit-i soullegenda Melvin Davis az LMT Connection-nel, Takáts Eszter, vagy éppen a Budapest Bár. A fesztiválon bor, fröccs és szörpök szolgálnak frissítőül, kísérőként pedig kolbász, virsli, sültek és zsíroskenyér kapható a bejáratnál váltható kuponokért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek