KULTÚR

A Nemzeti csapata a POSzT legnagyobb nyertese

2011. június 19., vasárnap 13:54

Átadták az idei legjobbaknak járó díjakat a Pécsi Országos Színházi Találkozón. A seregszemle legnagyobb nyertese a Nemzeti Színház csapata. A legjobb előadásnak járó elismerést - a közönség és a szakmai zsűri döntésében - Alföldi Róbert bevállalós darabválasztása, Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban rendezése kapta.

Van még mit tanulnunk Hollywoodtól, hogyan is kell bevonulni azon a bizonyos vörös szőnyegen. Hosszas köszönetnyilvánítások és családi kikacsintások helyett még a legnagyobb sztárok is félszeg meghajlásokkal vették át díjaikat. Kicsit sajnálom, hogy nálunk, itt a Balkán kapujában még a megérdemelt elismerés is fehér inges, farmeros. Szívesen megszavaznám az idei felhozatalnak a villogó vakukat, de a teltházas előadások után, intim, félszakmai körben a vastaps egyelőre elmarad.

Rendezkedések a színpadon

A színház létjogosultsága - a kiosztott díjak tükrében – hétköznapi valóságunk tükörképében található. Harsogó effektek és csinnadratta helyett a szakma és a közönség egyaránt a szókimondást kedveli. A színtér a legtöbb esetben mindennapi, a téma pedig megalkuvás nélküli. Szembenéző a nézővel, az érzés, amit maga utána hagy magyarosan Mohácsi: „most menjetek szépen haza és gondolkodjatok el. Van min...” (Egyszer élünk, avagy a tenger azon túl tűnik semmiségbe – a szerk.) A legjobb rendezés ezek után nem meglepő, hogy Mohácsi János pécsi előadásának (Pintér Béla-Darvas Benedek: Parasztopera) kedvezett.

Elismerések a legjobb csapatnak

A legjobbnak kijáró elismerés idén a Nemzeti Színháznak jutott. A POSzT történetében eddig egyedülálló módon három előadással játszó társulat a díjak legjavát is besöpörhette érte. A Trimágus Tusán végül Alföldi Róbert Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból rendezése kapta a legjobb előadásnak kijáró elismerést. A 16 éven felülieknek ajánlott szókimondó darab a szakmai zsűri mellett közönség-díj formájában – nem véletlenül - a nézők szavazatát is elnyerte.

A legjobb epizódszereplő Hevér Gábor lett két Nemzeti Színházas előadásban nyújtott teljesítményéért (Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban, Egyszer élünk, avagy a tenger azon túl tűnik semmiségbe). A legjobb 30 év alatti színésznő Radnay Csilla (Egyszer élünk... és Chicago), a legjobb 30 év alatti színésznek pedig Szabó Kimmel Tamás (Három Nővér) és a Nemzetinek jutott a legjobb színpadi zene, Kovács Márton két Mohácsi János rendezésében.

Szutyok a színpadon

Pintér Béla is visszatérő vendég a POSzT színpadon. Idén a pécsiek az ő darabjával (Parasztopera, Mohácsi János rendezés) hozhatták el a legjobb férfi alakítást, Köles Ferenc állomásfőnökéért. Ugyanez az előadás kapta a legjobb jelmez díját is Remete Krisztina tervezésében.

Saját társulatával Pintér Béla Szutyok című előadásáért a legjobb színpadi szöveg díját, Szamosi Zsófia a legjobb női alakítás, és Enyedi Éva a legjobb női epizódszereplő elismerését nyerte el.

Mesés férfiak, szárnyaló asszonyok

A további díjazottak egyedi produkcióikkal: a legjobb férfi főszereplő idén Mucsi Zoltán (Háy János – Nehéz) alakítása Bérczes László rendezésében, a Maszk Országos Színészegyesület választásában a legjobb női díjával Pap Vera (Hadar Garlon – Mikve) fürdőzhetett. Különleges látványvilágáért a vidéki társulatok közül a debreceni Csokonai Színház Mesés férfiak szárnyakkal kapott jutalmat, a budapesti produkciók közül pedig a zsűri különdíja a Katona József Színház Mizantrópjának jutott.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta