KULTÚR

Ingyenes szűrés, gasztrosokk és profi terelőkutyák versenye

2011. június 3., péntek 14:57

Ünnepi Könyvhét, terelőkutyák versenye és ingyenes szűréslehetőségek az Egészségligetben: a hétvégén egyszerre hódolhatsz a kulináris élvezeteknek és győződhetsz meg a szervezeted egészségéről.

Könyv, egészség, kutya és kaja: ezzel a kombinációval sokan egyeznek ki szívesen - mindez pedig most egy hétvégébe sűrűsödik.

Könyvőrület a Vörösmarty téren

Június 2. és 6. között zajlik a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok, aminek az alkalmából 116 kiadó - köztük 19 határon túli műhely - 385 magyar újdonsága lát napvilágot, a gyerekkönyv-kínálat pedig 32 új kiadvánnyal gazdagodik. A központi helyszínül szolgáló Vörösmarty téren felállított két színpadon újságírók, irodalmi szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok és színészek szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel és mutatják be a hazai és határon túli műhelyeket. Emellett irodalmi alapanyagokból dolgozó ismert zenekarok is koncertet adnak, köztük a Sebő együttes, a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes, de Bródy János is ott lesz.

Csak a budapesti helyszínen több mint 1200 dedikálás várja a lelkes olvasókat: 2-án, a Vörösmarty téren 16:30-tól például Rakovszky Zsuzsa, 17:30-tól Parti Nagy Lajos dedikál a Magvető színeiben, 3-án 16 órától pedig többek közt Bächer Iván (Ab Ovo), Márton László (Jelenkor), Cserna Szabó András (Magvető) és Nagy Bandó András (Szamárfül) találkozik olvasóival.

4-én 11 órától a Terézanyu-könyvek írója, Rácz Zsuzsa (Sanoma) is beáll a dedikálók sorába, ugyanekkor Koltai Róbert népszerűsíti a Móra Kiadó Micimackó-hangoskönyvét. Ugyanezen a napon könyvheti utcabállal veszi kezdetét a sok játékos programot, rendhagyó író-olvasó találkozókat kínáló Könyvek Éjszakája. A családokat rengeteg program várja a Vörösmarty szobor előtt álló színpadon: lesz játszóház, fellép a Figurina bábegyüttes, a Vacka Rádió társulata, de Gryllus Vilmos és Huzella Péter is zenél majd.

Gasztrokultúra ínyenceknek

Azoknak, akik egy kissé másfajta ínyencségekre vágynak, június 3-5-ig érdemes benézniük a Millenárisra, ahol ekkor rendezik meg a régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválját, a Dining Guide Food Showt és a magyar konyhaművészet élvonalát felvonultató Budai Gourmet fesztivált. A Dining Guide étteremkalauz és a Sziget Szervezőiroda rendezésében zajló eseménysorozaton veszi kezdetét Közép-Kelet-Európa legjobb éttermeinek versenye is: itt hirdetik ki először a TOP 10-et, akik év végéig küzdenek majd a régió legjobb éttermének járó CEEFOOD (Central and Eastern Europe Food) díjért.

Vizsgáltasd meg magad ingyen!

A sok olvasás és a kulináris élvezetek után nem árt odafigyelni egy kicsit az egészségünkre is: a június 4-5-én 10 és 18 óra között 7. alkalommal megrendezett Egészségliget egy helyre viszi a szűrővizsgálatokat, hogy minél több embernek legyen lehetősége kellemes körülmények között meggyőződni egészségi állapotáról. Az ingyenes szűrések közt találjuk például a csontsűrűség mérés - gerincszűrést, az érrendszeri- és érszűkület-vizsgálatot, a mammográfiát és az onkológiai tanácsadást, de hallásvizsgálatra, gyógymasszázsra és vércukormérésre is lehetőség nyílik. A Városligetben (a Vajdahunyadvár és a Petőfi Csarnok közti területen) megrendezett eseményre érdemes a gyerekeket is elvinni, hiszen rengeteg program és koncert is szerepel a programban: lesz például gipszfestés, kézműves foglalkozások, mászófal, ugrálóvár és vízibicikli is.

Pulik, pumik, mudik – Cukik és profik

Végül egy ellenállhatatlan programot ajánlunk a figyelmetekbe – ami gyerekkel különösen élvezetes lehet. A Balaton-felvidéken található salföldi Majorban 4-5-én terelőkutya-bajnokságot rendeznek, ahol magyar fajtákat (puli, mudi, pumi) mutatnak be.

A terelőversenyen induló kutyák a Major rackáit terelik gazdájuk irányításával, a megadott szabályok szerint. A kétnapos rendezvényen tenyészszemle, ösztönpróba és kiállítás is lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj, emellett pásztortalálkozó, pásztorkutyák karaktertesztje és munkaversenye is várja a kevésbé szokványos programra vágyókat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta