Ingyenes szűrés, gasztrosokk és profi terelőkutyák versenye

Ünnepi Könyvhét, terelőkutyák versenye és ingyenes szűréslehetőségek az Egészségligetben: a hétvégén egyszerre hódolhatsz a kulináris élvezeteknek és győződhetsz meg a szervezeted egészségéről.

Könyv, egészség, kutya és kaja: ezzel a kombinációval sokan egyeznek ki szívesen - mindez pedig most egy hétvégébe sűrűsödik.

Könyvőrület a Vörösmarty téren

Június 2. és 6. között zajlik a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok, aminek az alkalmából 116 kiadó - köztük 19 határon túli műhely - 385 magyar újdonsága lát napvilágot, a gyerekkönyv-kínálat pedig 32 új kiadvánnyal gazdagodik. A központi helyszínül szolgáló Vörösmarty téren felállított két színpadon újságírók, irodalmi szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok és színészek szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel és mutatják be a hazai és határon túli műhelyeket. Emellett irodalmi alapanyagokból dolgozó ismert zenekarok is koncertet adnak, köztük a Sebő együttes, a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes, de Bródy János is ott lesz.

Csak a budapesti helyszínen több mint 1200 dedikálás várja a lelkes olvasókat: 2-án, a Vörösmarty téren 16:30-tól például Rakovszky Zsuzsa, 17:30-tól Parti Nagy Lajos dedikál a Magvető színeiben, 3-án 16 órától pedig többek közt Bächer Iván (Ab Ovo), Márton László (Jelenkor), Cserna Szabó András (Magvető) és Nagy Bandó András (Szamárfül) találkozik olvasóival.

4-én 11 órától a Terézanyu-könyvek írója, Rácz Zsuzsa (Sanoma) is beáll a dedikálók sorába, ugyanekkor Koltai Róbert népszerűsíti a Móra Kiadó Micimackó-hangoskönyvét. Ugyanezen a napon könyvheti utcabállal veszi kezdetét a sok játékos programot, rendhagyó író-olvasó találkozókat kínáló Könyvek Éjszakája. A családokat rengeteg program várja a Vörösmarty szobor előtt álló színpadon: lesz játszóház, fellép a Figurina bábegyüttes, a Vacka Rádió társulata, de Gryllus Vilmos és Huzella Péter is zenél majd.

Gasztrokultúra ínyenceknek

Azoknak, akik egy kissé másfajta ínyencségekre vágynak, június 3-5-ig érdemes benézniük a Millenárisra, ahol ekkor rendezik meg a régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválját, a Dining Guide Food Showt és a magyar konyhaművészet élvonalát felvonultató Budai Gourmet fesztivált. A Dining Guide étteremkalauz és a Sziget Szervezőiroda rendezésében zajló eseménysorozaton veszi kezdetét Közép-Kelet-Európa legjobb éttermeinek versenye is: itt hirdetik ki először a TOP 10-et, akik év végéig küzdenek majd a régió legjobb éttermének járó CEEFOOD (Central and Eastern Europe Food) díjért.

Vizsgáltasd meg magad ingyen!

A sok olvasás és a kulináris élvezetek után nem árt odafigyelni egy kicsit az egészségünkre is: a június 4-5-én 10 és 18 óra között 7. alkalommal megrendezett Egészségliget egy helyre viszi a szűrővizsgálatokat, hogy minél több embernek legyen lehetősége kellemes körülmények között meggyőződni egészségi állapotáról. Az ingyenes szűrések közt találjuk például a csontsűrűség mérés - gerincszűrést, az érrendszeri- és érszűkület-vizsgálatot, a mammográfiát és az onkológiai tanácsadást, de hallásvizsgálatra, gyógymasszázsra és vércukormérésre is lehetőség nyílik. A Városligetben (a Vajdahunyadvár és a Petőfi Csarnok közti területen) megrendezett eseményre érdemes a gyerekeket is elvinni, hiszen rengeteg program és koncert is szerepel a programban: lesz például gipszfestés, kézműves foglalkozások, mászófal, ugrálóvár és vízibicikli is.

Pulik, pumik, mudik – Cukik és profik

Végül egy ellenállhatatlan programot ajánlunk a figyelmetekbe – ami gyerekkel különösen élvezetes lehet. A Balaton-felvidéken található salföldi Majorban 4-5-én terelőkutya-bajnokságot rendeznek, ahol magyar fajtákat (puli, mudi, pumi) mutatnak be.

A terelőversenyen induló kutyák a Major rackáit terelik gazdájuk irányításával, a megadott szabályok szerint. A kétnapos rendezvényen tenyészszemle, ösztönpróba és kiállítás is lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj, emellett pásztortalálkozó, pásztorkutyák karaktertesztje és munkaversenye is várja a kevésbé szokványos programra vágyókat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek