KULTÚR

A drog, az alkohol és egy apa árnyékában – ez túl izgalmas sztori

2011. május 24., kedd 13:31 |

Gérard Depardieu 37 évesen elhunyt fia, az ugyancsak színész Guillaume drog- és alkoholproblémái, illetve apjával való ambivalens viszonya miatt állandóan címlapon volt, egy motorbalesetnek köszönhetően pedig a fél lábát amputálták. A mindig maximumon pörgő lázadó önéletrajzi interjúkötetéből most magyar hangoskönyv született.

Guillaume Depardieu, a fiatal francia színész neve hallatán a legtöbbeknek rögtön egy másik név, Gérard Depardieu ugrik be – hiszen a lázadó fiú apja a színészóriás, akinek hírneve állandó teherként nehezedett a megfeleléskényszer és az örökös lázadás között csapongó férfira. A fiatal Depardieu mindössze 37 éves volt, amikor 2008-ban meghalt: a színész éppen filmet forgatott Romániában, amikor tüdőgyulladás támadta meg a drogoktól és alkoholtól egyébként is legyengült szervezetét.

Budapesten is botrányt okozott

Itthon sokan nem is annyira - egyébként remek - színészi alakításai (Nem is olyan rossz ember, Semmihasznák, Pola X, Minden reggel, Szeresd apádat!), sokkal inkább botrányos életmódja miatt hallhattak róla: egyik budapesti látogatása alkalmával például nem egyenlítette ki a számlát egy szórakozóhelyen, majd meztelenre vetkőzött, és egy pincért fegyverrel fenyegetett meg. A verekedéseiről és kábítószer-fogyasztásáról szóló hírek mellett 1995-ös motorbalesete is borzolta a kedélyeket, amelynek következtében 2003-ban - 17 operáció után - amputálni kellett az egyik lábát.

A hányatott sorsú színésszel Jean-Marc Fogiel újságíró beszélgetett több alkalommal, amelyből végül interjúkötet készült: Magyarországon 2005-ben, Ezerrel címmel adták ki. A kötet szolgál a napokban megjelent, azonos című hangoskönyv alapjául is, amelyen Depardieu-t Horváth Illés, az újságírót pedig Avass Attila szólaltatja meg.

Horváth Illés, Guillaume Depardieu hangja
Horváth Illés, Guillaume Depardieu hangja

Olyan, mint egy francia közegbe ültetett Dosztojevszkij-figura

A kiadvány bemutatóján a Magyar Színházban Horváth Illéssel és Sediánszky Nóra dramaturggal, a hangoskönyv rendezőjével Ráckevei Anna és Végh Péter színművészek beszélgettek. Mint kiderült, Sediánszky Nóra 2008-ban, a halálhír hatására kezdett el komolyabban érdeklődni Guillaume Depardieu iránt, egyébként pedig meggyőződéses Gérard Depardieu-rajongó.

A hangoskönyv-bemutató közönségének gyors megszavaztatása után világossá vált, hogy a jelenlévők nem sok filmet láttak a fiatal Depardieu-től – a rendező ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: többek közt az is a vállalkozásuk célja, hogy a színészt megismertessék a hazai közönséggel. Szerinte megérdemli, hogy legalább posztumusz el-, illetve megismerjük a munkásságát: egészen olyan, mint egy francia közegbe ültetett Dosztojevszkij-figura, olyan életúttal, ami filmre és színpadra kívánkozik.

Szégyentelenül áldoz fel mindent az önigazolásért

Sediánszky Nóra bevallása szerint először darabot szeretett volna írni a sztoriból, de rájött: túl izgalmas ahhoz, hogy valami gyenge szülessen belőle. Persze a hangoskönyv is kellően nagy kihívást jelentett, közel ötórás anyag lett az eredmény. A Guillaume Depardieu-t alakító Horváth Illés elmondta: először nem ijedt meg a feladattól, aztán fokozatosan, egyre jobban elkezdett félni.

Az elhangzó beszélgetések egyik központi mozzanata nem meglepő módon a nagy és a kis Depardieu közti ambivalens apa-fiú kapcsolat: az, hogy milyen óriási teher, ha az ember egy valóságos francia nemzeti intézmény, örökség fia. A rendező szerint az egész kötet kicsit olyan, mint a Trainspotting, a fikció és a valós életút folyamatosan egybejátszik. A botrányos életű színész legszembetűnőbb vonása a folytonos önigazolási kényszer és az ellentmondásos önértékelés – mesélték az alkotók. „Az zavart benne a legjobban - azon kívül, hogy egy mondaton belül háromszor kerül önellentmondásba -, hogy szégyentelenül áldoz fel mindent az önigazolásért” – mondta Horváth Illés.

Sediánszky Nóra először darabot szeretett volna írni a sztoriból
Sediánszky Nóra először darabot szeretett volna írni a sztoriból

Maximális lángon

De nem csak a saját igazának a védelmében volt képes bármire, egész életében maximális lángon égett. A sors furcsa fintora, hogy éppen az Ikarosz gyermekkora című film bukaresti forgatásán kapta el a halálos vírust, amely végzett vele. Az apával való szembehelyezkedés, a folyamatos ellenszegülés és vádaskodás kettejük eltérő életvitelében is megmutatkozott. Bár eleinte Gérard Depardieu is nagykanállal habzsolta az életet, ő a jég hátán is megél (például komoly alkoholizmuson és műtéteken van túl), és az is jelzésértékű, hogy szemben fia életrajzi interjúkötetének címével (eredetileg: „Mindent odaadni”) az övé a „Kösz, megvagyok...” címet kapta.

Az Ezerrel című hangoskönyv izgalmas és élvezetes módon mutat be egy végletesen labilis, de hihetetlenül intelligens embert, aki egész életében szeretethiányban szenvedett, mégsem tudott élni vele, amikor az - a felesége és kislánya képében - az ölébe pottyant.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.24 14:35:38logan

  érdekesnek tűnik, beszerzem

 • 2011.05.24 14:48:06_______________

  Barom. Jó dolgában nem tudott mit csinálni. Mások egy motort nem tudnak venni egész életükben ez meg vagyonokat költött narkóra.

 • 2011.05.24 14:53:47Advanced Flight

  Bizony, nagy tehertétel, ha valaki egy tehetségtelen lúzer, és jobb híján sorozatos garázdasággal próbál némi kétes értékű hírnevet szerezni magának; csinált volna inkább valami egész mást, mint a színészet, de azt jól, és kutya nem hasonlítgatta volna az apjához.

  Pl: Harrison Ford egyik fia szakács; nem hiszem, hogy komplexusai vannak az apja hírneve miatt :-)

 • 2011.05.24 22:29:18Perverz Matyesz

  Vicces, hogy egy hozzászólást nyom nélkül eltüntettetek, nem tudom ki volt a szerző, de azt kifogásolta, hogy
  "tényleg le meritek írni egy irodalmi témájú cikkben, hogy posztHumusz".
  A hibát viszont legalább kijavítottátok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta