KULTÚR

Milliókat keresett vámpíros e-ponyváival a minnesotai lány

2011. április 2., szombat 18:34

Egy szegény vidéki lányból egy év alatt milliomos lett – Amanda Hocking mindezt vámpíros szerelmi történetek írásával és kiadásával érte el, mindenféle könyvkiadói segítség nélkül. A kritikusok hörögnek, ám ettől még a pocsék sztorikból lassan egymillió példány elkelt.

Rossz, de legalább olcsó

Egy év alatt több mint kilencszázezer eladott példányt, és kétmillió dolláros bevételt mondhat magáénak a minnesotai Amanda Hocking. A huszonhat éves lány a komoly sikert még az olvasók által is egyszerűnek, sőt, néhol gyengének tartott könyvekkel érte el, amik a mostanában eléggé felkapott vámpíros, trollos és egyéb fantasys szerelmi sztorikat mesélnek el. Amanda története, amiről a USA Today számolt be még februárban, viszonylag egyszerű:  saját kiadású könyveket árul az Amazonon elképesztően olcsón. A könyvekért 0,99 - 2,99 dollárt kért el, mondván abból indult ki, hogy ő mennyi pénzt áldozna szívesen egy ilyen e-könyvre. Úgy tűnik, jól mérte fel a vásárlói igényeket: tavaly 160 000 példányban keltek el regényei, és ami még meglepőbb, az idén januárban már egy hónap alatt közel fél milllió példányt adott el, és mostanra lassan átlépi az egymillió eladott példányt.

Kiadó nélkül nagyobb a nyereség

Az e-könyvek elterjedése új lehetőségeket nyitott meg az írók előtt: amit eddig csak könyvkiadók segítségével tudtak megtenni, azt most már saját erejükből is megy. Egy kimutatás szerint jelenleg húszmilió angol anyanyelvű olvas rendszeresen e-könyvet, ebből a közönségből eddig főként a független, kiadó nélküli írók tudtak profitálni, méghozzá nem is rosszul. A bevételeknek jóval nagyobb hányada marad náluk, Hocking esetében például a bevétel hetven százaléka a nyereség. A könyveket elképesztően olcsón tudja adni, de megfelelő kereslet esetén ez is szép pénzt hoz a házhoz, persze ehhez az kellett, hogy mind a tíz megjelent könyve a Kindle eladási lista élén foglaljon helyet.

A kritikusok szerint szégyellje magát

Persze a kritika és az írók sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a könyvek rosszak, a történetek sablonosak és gyengén vannak megírva; és egyébként is, ami ennyire mainstream, annak kutya kötelessége lenne szégyellnie magát, de pl. Eli James, a novelr könyves blog egyik szerzője arra mutat rá, hogy noha Hocking könyvei nem kiemelkedőek, a stílusuk és a törénetek elég jók ahhoz, hogy az emberek megvegyék őket. És az elég jó a nagy kereskedelmi sikerhez bőven elég.

A Jezebel – szokás szerint – gender problémát csinál az ügyből, és azon filózik, hogy ha Hocking nem egy fiatal vidéki nő lenne, akkor senki nem akarná megfejteni sikerének titkát, mert semmi különleges nem lenne benne. A megfejtést maga Hocking sem tudja - de szerinte senki sem: „Van olyan, aki hasonló pályán halad mint én, ugyanolyan olcsón árulja az e-könyveit, ugyanabban a műfajban ír, sőt, még jobb is nálam. Mégis többet adok el, mint ő. Az a lényeg, hogy senki sem tudja, mitől lesz valami bestseller. A kiadók és az ügynökök szeretnek úgy tenni, mintha tudnák, de ha tényleg így lenne, akkor nyilván csak bestsellereket adnának ki – de bárki láthatja, hogy nem ez a helyzet.” - mondta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.03 00:32:58ave

  Az jo, hogy kiderul, hogy bizony ennyiert is megeri konyvet arulni.

 • 2011.04.03 00:41:12VV Atuska

  cool...

 • 2011.04.03 05:29:19kelo1980

  Minden tiszteletem a csajnak,tudja,hogy ratyi,de tesz rá!!!

 • 2011.04.03 06:35:31bean

  "még az olvasók által is egyszerűnek, sőt, néhol gyengének tartott könyvekkel"

  Kedves cikkszerző, rákattintottál egyáltalán a linkre amit adtál? Az Ascend című 3.5 csillaggal a legrosszabb, van egy csomó 4 , és egy 4.5 csillagos könyv ( van egy öt, de az csak egy review ). Sok népszerű szerző a seggét verné a földhöz örömében ha 11 könyve így nézne ki. Hasonló műfajban P.C. Cast-nak van még ilyen szériája és a House Of Night mintha nem kicsit lett volna sikeres... A kritikusok meg elhaladhatnak a csudába.

 • 2011.04.03 06:54:31[megmondoember]

  A tanulság: nem baj ha szart árulsz, sőt, azt érdemes leginkább, mert az kerül neked a legkevesebbe. A lényeg csak az, hogy elég olcsón add ahhoz, hogy a vásárlóid, amikor rájöttek, hogy szart adtál el nekik, egy vállrándítással elintézhessék a maguk részéről a dolgot. 7 milliárd birkából a Földön pedig minden évben akad majd pármillió minden évben, aki - nem ismerve még munkáid minőségét - kicsengeti neked fejenként azt a pár dolcsit, amiből te viszont milliomos leszel.

 • 2011.04.03 08:11:57awender

  Az elektronikus könyvekbe bele lehet olvasni. Tehát nem hinném hogy olyan nagyon rossz lenne. Az hogy a kritikusok mit mondanak, engem nemigen szokott érdekelni. Rejtőt is utálja majd' minden irodalmár, mégis élvezetes olvasmány.

 • 2011.04.03 12:31:33antiszociális exlúzer

  Képzelem, hogy főnek a saját levükben a "kritikusai".

  [megmondoember]
  Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszerű. Arra például nem magyarázat, hogy miért épp az ő írásait kapták fel. Biztosra veszem, hogy vannak hasonló műfajú írások hasonló árban, ő maga is említi.

 • 2011.04.03 13:40:39hallari

  [megmondoember]: Azért a cikket elolvashattad volna végig!!! Bemásolom, ami kimaradt: "A megfejtést maga Hocking sem tudja - de szerinte senki sem: „Van olyan, aki hasonló pályán halad mint én, ugyanolyan olcsón árulja az e-könyveit, ugyanabban a műfajban ír, sőt, még jobb is nálam. Mégis többet adok el, mint ő. Az a lényeg, hogy senki sem tudja, mitől lesz valami bestseller. A kiadók és az ügynökök szeretnek úgy tenni, mintha tudnák, de ha tényleg így lenne, akkor nyilván csak bestsellereket adnának ki – de bárki láthatja, hogy nem ez a helyzet.” - mondta."

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta