Az ország egyik legnagyobb LEGO-gyűjteménye, jazz és világzene a hétvégén

Világzenével kevert gasztronómia, zalaegerszegi jazzorgia és LEGO-mesevilág vár minket a hétvégén, Szegeden pedig az Armel Operaverseny és Fesztivál lepi meg a közönséget cseh, amerikai és norvég produkciókkal. Programajánlónkban mindenki talál kedvére valót.

Az izgalom LEGO-val, világzenével és jazzel tetőzik a hétvégén: megnéztük, hova érdemes benézni. November 5-én és 6-án például két igen kellemes dolog, a világzene és gasztronómia keveredik a Babel Sound and Spices Világzenei Fesztiválon, amelynek a Millenáris és a West-Balkán ad otthont.

Az Anselmo Crew és Rachid Taha is itt lesz

Az eseményen olyan magyar fellépőkkel találkozhatunk, mint például az Egy Kiss Erzsi Zene, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Cabaret Medrano vagy az Anselmo Crew, de a külföldi előadókra sem lehet panasz. Itt lesz Algériából a rai-rock fenegyerek Rachid Taha, a francia Les Touffes Krétiennes és a marokkói születésű, de izraeli színekben érkező Shlomo Bar, a világhírű ütőhangszeres, énekes és zeneszerző. Shlomo Bar 1977-ben alapította meg Habrera Hativeet nevű zenekarát, melynek egyben vokalistája is.

Kezdetben semmilyen zenei formának nem szerettek volna megfelelni, zenéjük az autentikus afrikai és keleti gyökerekből fejlődött. Shlomo Bar zenei inspirációit leginkább izraeli és bibliai témákból meríti, az együttes dalainak nagy részét maga komponálja és hangszereli. Dobol, fuvolán játszik és mindezt olyan énekhanggal kíséri, ami valahonnan egészen mélyről fakad. Shlomo Bar november 6-án, szombaton lép fel a Millenáris Fogadóban, ahol Said Tichiti, a Chalaban együttes marokkói származású frontembere lesz a vendége.

Operaorgia Szegeden

November 3-17-ig rendezik meg az Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjét a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a fesztivál keretében a világ különböző tájain létrejött produkciókat láthatja a közönség.

Alföldi Róbert rendezésében például Veslefrikk címmel a norvég Veslefrikk és a hegedű című népmese adaptációját láthatjuk egy felvonásban. Knut Vaage családi operájának ősbemutatóját a bergeni Den Nye Opera társulata, illetve két versenyben lévő fiatal tehetség, a román Iulia Vacaru és az orosz Alexander Polkovnikov prezentálja.

A cseh Divadlo Josefa Kajetána Tyla csapata Marco Tutino A lakáj című operáját magyarországi bemutató keretében hozza el Szegedre, az Egyesült Államokból érkező Dicapo Opera Theatre pedig Harangi Mária rendezésében mutatja be Thomas Pasatieri A sirály című darabját. Hazai részről a Szegedi Nemzeti Színház Verdi La Traviata című operáját Juronics Tamás rendezésében viszi színre, a Csokonai Színház pedig Prokofjev A tüzes angyalát prezentálja (rendező: Silviu Purcarete).

Harcsa Veronika és a Nemjuci Zalaegerszegen

Zalaegerszegen, a volt Helyőrségi Művelődési Otthonban november 5-6-án rendezik meg a Color Arts Fesztivált, ahol képzőművészet, zene és színház találkozik egymással. Hazai színekben a zalaegerszegi jazz-rock-zenekar, a Bibop Café húzza majd a talpalávalót, de a Harcsa Veronika nevével fémjelzett Bin-Jip és a Nemjuci is tiszteletét teszi az eseményen.

Válogatást láthatunk a Göcsej Filmszemle alkotásaiból, emellett a Harmadik Hang Háza színházi performanszát, illetve a pécsi Sting Collins és a Drugi Program seven man band kísérleti-trash-jazz-punk koncertjét is élvezhetjük.

LEGO-kiállítás és játszóház – nem csak kicsiknek

És hogy a gyerekek se maradjanak a hétvégén üres kézzel, egy igazi családi programot is ajánlunk: a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (Klauzálház) 6-án és 7-én ad otthont a Koc-ka-land LEGO-kiállításnak, ahol többek közt közel félmillió kockából álló LEGO-város, működő vonatok, Star Wars-jelenetek és készletek, illetve Mesebeli Viking-terepasztal várja a kicsiket és nagyokat.

A Koc-ka-land egyébként egy baráti társaság, melynek tagjai hobbiként foglalkoznak LEGO-építéssel és LEGO-kiállítások rendezésével. „Csapatunk már 2004 óta rendez kiállításokat országszerte. Az ország legnagyobb Star Wars-gyűjteményével rendelkezünk, melyben szinte minden jelentős filmbeli jármű és szereplő megtalálható. A gyári készletek kiállítása mellett egyre inkább a különböző csatajelenetek megépítésére fektetjük a hangsúlyt, hogy látványosabbá, színvonalasabbá tegyük kiállításunkat" - vallják a szervezők. Az eseményen természetesen nem maradhat el a kicsik számára rendezett játszóház, de LEGO-t is lehet majd vásárolni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek