Áru helyett művészet a kirakatban

Budapest utcáin számos kihasználatlan kirakat áll, amelyekbe most fiatal művészek munkái költözhetnek a "Kirakat Kiállítás" keretében. A gazdasági válság teremtette lehetőséget először a Gozsdu udvarban használták ki a szervezők.

Tősgyökeres pesti lányként rengeteg gyerekkori emlékem van a főváros hetedik kerületéről. Nagyszüleimnek a hetvenes évek végéig a Tanács, ma Károly körút átjáróházában volt fodrászüzlete, ott, ahol most egy ismert utazási iroda üzemel. A Gozsdu udvar egy rövid sétára volt onnan, s emlékeim szerint egy lerobbant hosszú alagútat rejtett a mindig is lezárt nagy kapu.

Szirtes András filmrendező is hasonlóan emlékezett meg a helyről a Kirakat kiállítás megnyitóján július 20-án. A művész az egybegyűlt közönségnek elmesélte, hogy Madách téri ifjonc lévén mindig is sokat foglalkoztatta őt a Gozsdu udvar. Gyerekkorában többször próbált beszökni a sárga keramit padlózatú helyre, de az igazi áttörés 1989-ben történt meg, amikor egy filmforgatás kapcsán hivatalosan is bejutott a rég elfeledett udvarba és annak épületeibe. Mintha az idő megállt volna a negyvenes években, emlékezett Szirtes András, amikor épp elhurcolták az ott élőket. A lakásokban valóban időutazásban volt része, hol egy felborult teáscsésze az asztalon, hol egy földre hullott baba látványa fogadta.

Azóta több évtized telt elt, s a Gozsdu udvar, ami a hazai és a nemzetközi filmipar egyik nagy kedvence, hatalmas átalakuláson ment át. Talán az építészek kissé túl is lőttek a célon, talán túlzottan a turistákat célozzák meg, ahogy az ott megjelent üzletek is, de legalább a hely megint fénykorához hasonló színvolanon élhet, és a közönség is látogathatja.

Ezen felül a még számos kihasználatlan kirakat az oka annak, hogy a Pro Jugendstil Alapítvány a Gozsdu udvart szemelte ki a „Kirakat Kiállítás” projekt első fázisának megnyitó eseményére.  Fazekas Krisztina, az Alapítvány sajtófelelőse szerint a művészetnek megvan a maga helye az üzleti életben is. „Mai világunkban a kreativitás az egyik leginkább vágyott kvalitás, legyen szó marketingről, tervezésről, vagy kutatásról. Az Alapítvány tevékenységét folyamatosan egy olyan kreatív közegben fejti ki, amely minden üzleti szereplő számára előnyöket hordozhat."

Ennek szellemében, a Kirakat Kiállítás keretén belül a Gozsdu udvar B, C, D és E egységeiben számos képző- és iparművészeti alkotást tekinthetnek meg a látogatók a még kihasználatlan kirakatokban.

Szirtes András szavaival élve a képekről ne beszéljünk többet, nézze meg azokat mindenki élőben. Érdemes, s ha a tárlat megtekintése közben megszomjazunk, a helyszínen kiváló nyári frissítőket is találunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek