KULTÚR

Áru helyett művészet a kirakatban

2010. július 25., vasárnap 15:27

Budapest utcáin számos kihasználatlan kirakat áll, amelyekbe most fiatal művészek munkái költözhetnek a "Kirakat Kiállítás" keretében. A gazdasági válság teremtette lehetőséget először a Gozsdu udvarban használták ki a szervezők.

Tősgyökeres pesti lányként rengeteg gyerekkori emlékem van a főváros hetedik kerületéről. Nagyszüleimnek a hetvenes évek végéig a Tanács, ma Károly körút átjáróházában volt fodrászüzlete, ott, ahol most egy ismert utazási iroda üzemel. A Gozsdu udvar egy rövid sétára volt onnan, s emlékeim szerint egy lerobbant hosszú alagútat rejtett a mindig is lezárt nagy kapu.

Szirtes András filmrendező is hasonlóan emlékezett meg a helyről a Kirakat kiállítás megnyitóján július 20-án. A művész az egybegyűlt közönségnek elmesélte, hogy Madách téri ifjonc lévén mindig is sokat foglalkoztatta őt a Gozsdu udvar. Gyerekkorában többször próbált beszökni a sárga keramit padlózatú helyre, de az igazi áttörés 1989-ben történt meg, amikor egy filmforgatás kapcsán hivatalosan is bejutott a rég elfeledett udvarba és annak épületeibe. Mintha az idő megállt volna a negyvenes években, emlékezett Szirtes András, amikor épp elhurcolták az ott élőket. A lakásokban valóban időutazásban volt része, hol egy felborult teáscsésze az asztalon, hol egy földre hullott baba látványa fogadta.

Azóta több évtized telt elt, s a Gozsdu udvar, ami a hazai és a nemzetközi filmipar egyik nagy kedvence, hatalmas átalakuláson ment át. Talán az építészek kissé túl is lőttek a célon, talán túlzottan a turistákat célozzák meg, ahogy az ott megjelent üzletek is, de legalább a hely megint fénykorához hasonló színvolanon élhet, és a közönség is látogathatja.

Ezen felül a még számos kihasználatlan kirakat az oka annak, hogy a Pro Jugendstil Alapítvány a Gozsdu udvart szemelte ki a „Kirakat Kiállítás” projekt első fázisának megnyitó eseményére.  Fazekas Krisztina, az Alapítvány sajtófelelőse szerint a művészetnek megvan a maga helye az üzleti életben is. „Mai világunkban a kreativitás az egyik leginkább vágyott kvalitás, legyen szó marketingről, tervezésről, vagy kutatásról. Az Alapítvány tevékenységét folyamatosan egy olyan kreatív közegben fejti ki, amely minden üzleti szereplő számára előnyöket hordozhat."

Ennek szellemében, a Kirakat Kiállítás keretén belül a Gozsdu udvar B, C, D és E egységeiben számos képző- és iparművészeti alkotást tekinthetnek meg a látogatók a még kihasználatlan kirakatokban.

Szirtes András szavaival élve a képekről ne beszéljünk többet, nézze meg azokat mindenki élőben. Érdemes, s ha a tárlat megtekintése közben megszomjazunk, a helyszínen kiváló nyári frissítőket is találunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta