Natacha Atlas: a stílusok szexi keveréke

November 12-én a hastáncosból énekesnővé fejlődött, zsidó, egyiptomi, brit énekesnő fellép a Művészetek Palotájában.

Natacha Atlas rendkívül attraktív hölgy. Nőiességét nem is próbálja elrejteni, hiszen előadásainak gyakran része a hastánc. Emellett hangjából is árad a szenvedély. De Natacha Atlas vonzereje legalább annyira rejlik a rendkívülien sokoldalú zeneiségében, amelyben a Közel-Kelet és Európa zenéjét házasítja.

Származása is erősen inspirálta arra, hogy a különböző kultúrák zenei világa közötti átjárhatóságot keresse. Apai ágon marokkói zsidó és egyiptomi, anyai ágon brit családból származik. Ő már Belgiumban és Angliában nőtt föl, mégis hamar visszatalált a gyökerekhez, bár nagyobb sikerei előtt egy salsazenekar tagja is volt. Így nem esik nehezére, hogy akár négy nyelven is énekeljen (francia, angol, arab, spanyol).

Mielőtt szólókarrierbe kezdett volna, a Transglobal Underground nevű brit zenekar énekese volt, s már itt is az afrikai, a keleti és a nyugati zene fúziójával kísérletezett. Atlas dalaiban fontos szerepet szán a muszlim és a zsidó kultúra közelítésének, minthogy maga is egy személyben hordozza mindkét kultúra jegyeit. Leginkább azonban az arab zenébe ásta bele magát, annak is a populárisabb vonalaiba, melyet a legkülönfélébb stílusokkal párosít. Közkedvelt dala például az legendás blues-zenész, Screaming Jay Hawkins szerzeménye, az I Put a Spell on You, vagy a francia sláger, a Mon amie en rose arabos feldolgozása. Dalai a nyugati és az arab világban egyaránt népszerűek, Egyiptomban például több szappanoperában is hallhatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek