Last minute könyvajánló alsósoknak

Még mindig nem késő megszerettetni az olvasást a gyerekekkel. Hiába boldogul esetleg nehezebben a betűk világában, vagy éppen ellenkezőleg, falja a könyveket, egy izgalmas, vagy hasznos kötet mindig jó ajándék.Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk ennek a korosztálynak a fa alá.

shutterstock 517277257
Shutterstock

Kertész Erzsi: Panthera a hógömb fogságában

Ha szerette a gyerek a Ruminit és az Időfutárt, Kertész Erzsi könyvét is érdemes megvenni neki, a Panthera ugyanis egy nagyon mai, izgalmas kalandregény. Ami egy egyszerű hegymászószakkörnek indul, hamarosan nem mindennapi rejtéllyé változik.

Az összetevők ehhez: egy gyerekcsapat, Kismukk, Vince, Gekkó, Helga, Virág, Noémi, akik nem csak együttműködni tudnak, de egymást profin bosszantani is. Ott van Rozika néni, a portás, akinek, mint minden portásnak, rengeteg eszköze van az ügyek előremozdítására. Szerepet kap az Átméretező, ami bárkiből és bármiből bármekkorát tud csinálni. És persze kell egy gyanús fazon is: Meredek Johnny, a hegymászó. 

B289631

És akkor már csak az a kérdés marad: vajon kerti törpe nagyságban is meg lehet-e menteni a csapatot az ármánykodástól. A történetet szuper kis illusztrációk egészítik ki, nem csak rajzok, hanem grafikonok, infógrafikák és táblázatok is.
8 éves kortól ajánlott

Kaczúr Csilla: Hétmadár a Katáng zenekar előadásában

Bevallom hősiesen, nem ismertem a Katáng zenekart. Ám amióta megvan ez a mesés CD, azóta teljesen fanatikus rajongóvá váltam. Egyszerűen szeretem a dallamaikat, a hangjaikat, tiszta éneküket, még a népi hegedűt is.

B290292

Mindennél már csak azt szeretem jobban bennük, hogy a gyerekeim imádják ezt a CD-t. Amikor először hallgattuk, máris voltak olyan megzenésített versek, melyek azonnal a fülünkbe másztak. Amikor pedig vége lett a két kisebb egyszerre kiabálta, hogy anya hallgassuk meg még egyszer. A legnagyobb közös kedvencünk a lemezről a Héterdő című dal. Egyébként a zenekar tizedik születésnapja alkalmából jelent meg ez a pompásan illusztrált szép mese, mely az aranytollú madarak felkutatására induló legény kalandjait meséli el megzenésített versek egybefűzésével.

(Kolibri Kiadó 2016)

Dzsungeldzsem

A középső lányom most másodikos, és nagyon is jól jött ez a kötet, hiszen olyan unalmas és lehangoló, amikor egy listával a kezemben próbálom belesulykolni a fejébe az ly-os és a pontos j-vel írott szavakat.

DSZUNGELDZSEM borito

Ezzel szemben ez a mesekönyv, vagy inkább mesegyűjtemény betűk szerinti válogatásban tárja elénk a kortárs gyerekirodalom igényes szövegeit, meséit. Az adott betűk pedig színessel vannak kiemelve a szövegben, így akár csak a szemével követi, akár maga olvassa az adott verset, mesét, a kicsik könnyebben megjegyezhetik majd a szavak helyesírását. Mennyivel egyszerűbb is volt szórakozva, tapsolva, énekelve Tóth Krisztina egyik versével megtanulni, hogy a papagáj, a hajó és a bója is mind pontos j.

(Cerkabella Kiadó 2016)

Oliver Green, Andrew Nahum: Gyerek közlekedési enciklopédia

Végre egy olyan forgatható, igényes összefoglaló, mely kielégíti nem csak a rengeteg közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket feltevő érdeklődő kisfiúkat, vagány kislányokat, de az apukákat is. Nálunk ugyanis – lányos család lévén – a Gyerek közlekedési enciklopédia volt az az első gyerekeknek szóló kötet, amit a férjem kezében láttam. Köré gyűltek a lányok, és ő csak mesélt, mesélt, falták együtt a lapokat.

gyerek kozlekedesi enciklopedia 1879 LRG

Megmondom őszintén, ez a karácsonyi forgatagban nagy segítségemre volt, és nem csak azért, mert én nem vagyok otthon sem a szuper expresszek, sem a siklóhajók világában. Számomra külön öröm volt, hogy az illusztrációk is gyönyörűek, a sok-sok hasznos információ mellett, melyek abszolút fogyasztható formában és mennyiségben vannak jelen. Érdekesség a kötetben, hogy minden témában a legújabb technológiát, prototípust is ismerteti, így olyan modern közlekedési eszközökről is szó van benne, mint a világ legnagyobb napelemmel működő katamaránja, vagy a 2015-ös Stella Lux napelemes autó. Az enciklopédia végén pedig nem csak szómagyarázatot találunk, hanem egy összefoglalót a közlekedés úttörőiről, a közlekedési rekordokról, és egy felsorolást a fontosabb évszámokról is.

(Scolar Kiadó 2016)

Majoros Nóra: Bolygóvadászok

Igazi űrkaland ez a remekbe szabott sci-fi mese azoknak, akik szeretik az űrlényeket, a robotokat, az űrhajókat, és persze a bolygókat. A Bolygóvadászok története arról, szól, hogy egy nagyon gazdag uraság egy lakható bolygót szeretne magának vásárolni. Ez után a bolygó után kutatnak a főszereplő gyerekek.

borito

A kaland akkor kezdődik, amikor egy féregjáraton keresztül egy másik galaxisba jutnak. Önálló olvasásra is tökéletes könyv nagyobbaknak, de a kisiskolások felolvasva élvezik a leginkább. Mi nagyon szurkoltunk a gyerekekért, és persze a kedvenc bolygónk a Csíkcsőbolygó, más nevén a Szatupiter.

(Kolibri Kiadó 2016)

Oszd meg másokkal is!
Mustra