INTIM

A macsóság evolúciója: régen domináns családfő, ma szingli bájgúnár

2011. május 9., hétfő 08:25

Sármos, divatos, metroszexuális, szexi, vonzó, intelligens, edzett, stílusos, ápolt, feminin, titokzatos, lepedőakrobata: hosszasan sorolhatnánk azokat a jelzőket, melyek akkor kerültek elő, amikor a gyengébbik nem képviselőivel megpróbáltuk összeszedni a macsó férfi jellemvonásait. Régen még ennél is többet jelentett, például olyan családfőt, aki az élet minden területén számtalan befolyásos szerepet el tudott játszani.

Spanyol és portugál gyökereket tulajdonítanak a macsó kifejezésnek, ami eredetileg olyan férfit jelölt, aki a férfiközpontú társadalomban családfő, szerető, vezető tudott lenni, és az élet minden területén számtalan befolyásos szerepet el tudott játszani, miközben egy nagyon markáns képet közvetített magáról. Egyszerre volt domináns, vad és maszkulin, illetve a nőkkel szemben gyengéd és megértő. (A harmincas évek Spanyolországában a macsó férfiak okozta társadalmi torzulásokról írt drámákat Garcia Lorca, de ugyanígy Castro kubai hatalmát is macsó gondolkodásúnak szokás jellemezni).

Humprey Bogart és Clark Gable, akiktől anyáink olvadtak

A tökéletes férfiú úgy tűnik, mindig is létezett, anyáink számára is jól ismert jelenség. „A macsó fogalma, koromnál fogva, megtestesül a háború után forgatott, hozzánk csak a 60-as, 70-es években eljutott filmek főszereplőiben. Gondolok itt Humprey Bogartra, Alain Delonra, Belmondóra, Clark Gable-re vagy éppen Roger Moore-ra. Ezek a színészek testesítették meg azt a férfit, akire minden nő vágyott.” – mesélte Ágnes (55). „Előnyös külső, méretre szabott ruha, brillantinos haj, ajkai közt egy vékony szivar vagy egy hosszú cigaretta. Cipője és mosolya ragyog, lazán bevágódik az extravagáns kocsijába, és hajmeresztő száguldásba kezd, hogy megmentse a szeretett nőt vagy gyermeket, vagy éppen akit adott pillanatban kell. Véleményem szerint ez a típus felel meg az eredeti spanyol macsó fogalomnak is. Fekete, hátrasimított haj, vékony bajuszka, sportos testalkat, igéző tekintet. A mai macsót leginkább felszínes, önimádó, külsőségekben tetszelgő, de önbizalomhiányos embernek tartom, de mellette szól, hogy ápolt. Kortól függetlenül jó ránézni, és nem bánom, ha megszólít."

A 21. század macsói

Bár édesanyáink macsói ma már nem hódítanak, a típus nem halt ki velük. "Hétköznapi használatban a macsó ma már egyszerűen csak egy lehengerlő, hódító férfit jelöl, akit mindenki szívesen megkapna magának legalább egy éjszakára. Ez azonban ellentétes az eredeti jelentéssel, mert manapság kevéssé képzeljük el a macsó férfit jó családapának és férjnek, ők tényleg az egyéjszakás kalandok kellékeivé váltak, azaz leértékelődött a szerepük, és valóban, a nyugati társadalmakban háttérbe szorult ez a típus. Kérdés, az arab/török befolyás mennyiben fogja újra értelmezni ezt a helyzetet." Eszter (34) barátnője ciprusi, macsó gondolkodású családba került, ahol a nők továbbra is azonnal elfogadják a férfi felsőbbrendűségét, döntéshozó pozícióját.

A városi kultúra viszont a metroszexualitás felé sodorja a fiatal férfiakat, a nők ezzel sem járnak igazán jól, egész egyszerűen azzal szembesülnek, hogy a férfiak szinte csak magukkal vannak elfoglalva, órákig állnak a tükör előtt, alapvetően magukra figyelnek, és nem a nőkre, a nárcizmus kezd népbetegséggé válni (a férfiak magukba szerelmesek). "Összességében régen és most is ritka a gyengéd, figyelmes, törődő férfi, csak más-más okok miatt volt és van ez így" – tette hozzá Eszter.

Alapvetően Tímea (37) sem a bizalom és a biztos alap prototípusát látja a macsóban, mégis vonzódik hozzá. „Nem tudom definiálni a macsó férfit. Számomra ez a típus megfoghatatlan. Vonzódom hozzá, de nem érzem elég jó nőnek magam mellette. Izgat, de soha nem bíznám rá magam. Szép és okos, de hétköznapi síkon számomra ez a tökély frusztráló. Odaadnám magam neki, de tudom, a végén úgyis én húznám a rövidebbet.”

Öt ismertetőjel, ami elárulja őket

Alma (31) egyáltalán nincs kibékülve a macsókkal, tapasztalatai alapján öt pontba sűríti e veszélyes típus ismertetőjegyeit. „Az igazi macsó legfőbb erénye a megnyerő stílus mellett az önbizalom, sokkal inkább, mint a külső adottságok. Viszont kevés pasinak sikerül eltalálnia az önbizalom egészséges mértékét, így általában nem igazi macsóval, hanem egy saját magától elszállt, pofátlan alakkal állunk szemben, aki a nő gyengeségének és hiányosságának tekinti azt, ha nem ér célba. Az igazi macsó nem feltétlenül jóképű, viszont nagyon jól ismeri a nőket: tudja, hogy mikor, mit  kell mondani, és azt is, hogy mikor mit tilos. Kicsit anakronisztikus figura, aki nem is illik ebbe az évszázadba. Ez a típus nagyon titokzatos, tisztában van vele, hogy több nő szívét is tiporja egyszerre, sose tudod, honnan jön és hova megy, kivel volt és kivel lesz. Ez a vadászni kedvelő nők szemében, ha ügyesen játszik a kártyáival, még vonzóbbá teszi. Aztán van néhány röhejes ismertetője is, az igazi macsó ért a borokhoz, legalábbis úgy tesz. Van ízlése, általában inget hord, és fekete óvszer van nála. És persze férfias - ami vagy árad belőle, vagy nem.”

Cecília szerint is több a gyenge macsóutánzat, mint a genetikailag született egyed. „A műmacsó csak azt hiszi magáról, hogy macsó, illetve szeretne az lenni. Egy-két randi erejéig persze képes fenntartani a látszatot, de alapvetően hiányzik belőle az, amitől macsó a macsó. Hogy mitől? Attól, hogy ellenállhatatlan; és van egy hihetetlenül erős, karakteres stílusa, ami mágnesként vonzza a nőket. Ez a stílus nagyon vegyes tartalmú, mert éppen annyira sármos, vonzó és ellenállhatatlan, mint amennyire nőies, választékos, piperkőc, már-már meleg, ezért aztán kissé visszataszító. A macsó külleme, kisugárzása minden esetben makulátlan, ápolt, választékos, trendkövető, olykor mesterkélten összeállított, szinte tökéletes. Hogy kinek kell az ilyen férfi? Nem tudom, igazi macsóval még nem találkoztam, én csak a gyenge utánzatot próbáltam, sajnos.”

Otthonra nem kéne, de szexre jó lesz

Többeknek nem jutott eszébe túl sok pozitívum a macsó férfiakról, tömören és velősen ennyit gondoltak róluk: a macsó olyan kifejezés, amit negatív értelemben használunk. Olyan férfi, akivel alapvetően semmi baj, de otthonra nem kéne. Elnézegetjük, de nem igazán tudok vele mit kezdeni. Általában túl magabiztos, sokat foglalkozik a külsővel, ami idegesítő. Számára a csajozás alap, attól nő önbizalma. Azt hiszi, minden nő meghal azért, hogy lefektesse. Ha valaki elutasítja, azt nem tudja értelmezni.

Ha a macsó önérzete sérül

Ha az erősebbik nem képviselői fenyegetve érzik férfiasságukat, jellemzően agresszívan reagálnak – írja a Psychological Science. Egy kísérletsorozatban férfiak egy részét arra kérték, hogy végezzenek nőies munkát, fonjanak hajat, míg a többieknek semleges munkát adtak, nekik nem hajat, hanem kötelet kellett fonniuk. Ezt követően választás elé állították őket: vagy bokszol vagy puzzle-val játszhattak. A kutatók megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik férfiasságát sértette az első feladat, a bokszzsák mellett döntöttek, a nőies munkát végzők pedig egyértelműen erősebben verték a zsákokat. A kutatók úgy tartják, hogy míg a nők esetében a nőiesség egy biológiailag elfogadott jelenség, addig a férfiasság egy ennél bizonytalanabb állapot, az szociális kisiklásokkal „elveszthető”, és amit agresszív viselkedéssel igyekeznek visszanyerni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.09 09:50:06MEDVE1978

  Jó kis cikk... Alapvetően szerintem ez egy emancipációs kérdés is egyben. A nők munkavállalásával és függetlenedésével gyakorlatilag ők is megengedhették maguknak, hogy bármiben meghatározó ízlésük legyen, így a férfiakban is. Mivel régebben a nők öndefiníciójának nagyon fontos része volt az, hogy milyen férfihez kötődnek (hiszen ettől függött gyakorlatilag az életük), ezért inkább a családias, tradicionális, hűséges és gyerekszerető férfi (férj) volt a domináns szexszimbólum.

  Ma egy független nő megteheti, hogy válogat és ezért jönnek be az "új" kritériumok. A férfiideál is így változik: lesz felszínesen romantikus és érzelmes, szőrtelen és maximálisan ápolt, valamint jólöltözött mint Ken, gyors észjárású és szórakoztató, meg persze optikailag is szép, edzett.

  Persze sajnos az ideál nem alkalmas hosszú együttélésre. Mert a szép férfi el van ájulva magától és többet költ mind időben, mind pénzben ruhára, kozmetikumokra, gyúróteremre és szolira, mint a barátnője. Amitől aztán megint a barátnő akad ki, hogy mér magával foglalkozik és miért nem vele... Aztán meg keres egy régi családideált.

  Egy csomó nőt ismerek, aki ezt az utat futotta be...

 • 2011.05.09 10:46:27hikori

  Hát azért a macsó eredetileg, de szerintem még most is az átlagnál erőszakosabb, dominánsabb férfit jelenti, aki a saját ösztönös férfias vonzerejében mértéktelenül bízik. Nem ritkán agresszív, mások, különösen a nők véleménye nem érdekli, a nő csak másodrendű, akinek birtoklása presztizskérdés, ahogyan az is, ha ellátja földi javakkal. Valójában más kanok, hímek előtt mutatva ezzel a képességeit. Nem viszi túlzásba a testápolást - ezért volt egy időben nagy divat a borostás arc, ami a macsóságot jelezte kívülről.

  Amiről a cikkben szó van, az a piperkőc (metroszexuális) kategória, a szívtipróval keverve. A macsó nem efelé hajlott el, vagy ha igen, az nem macsó volt, hanem eredetileg is narcisztikus nulla. Manapság a "macsóság" a sörtől bűzlő, ápolatlan, fotelbefingó bunkót is jelenti, tehát a fogalom kiterjeszkedett a három B-s férfiakra (buta, bunkó, büdös). Én legalábbis így látom, vagyis a macsóság lefelé terjeszkedett, elveszítve a jobbik oldalát és megtartva a legrosszabbat.

 • 2011.05.09 11:17:49Sárga Király

  "Cecília szerint is több a gyenge macsóutánzat, mint a genetikailag született egyed."

  "Olyan férfi, akivel alapvetően semmi baj, de otthonra nem kéne. Elnézegetjük, de nem igazán tudok vele mit kezdeni."

  Ha nőkről beszélnének így, mint a lovakról, lenne nagy felháborodás. Egyébként - ha a családfenntartó "típus" unalmas, a macsó veszélyes, akkor ki lenne jó?

  Hús-vér emberek helyett sablonokról van szó, amikről könnyen lehet ítéletet mondani. Vagy tényleg lehet szeretni egy "három B-s" férfit - és ő sem tud szeretetet adni?

 • 2011.05.09 11:19:02Sárga Király

  Vagy tényleg NEM lehet szeretni egy "három B-s" férfit - és ő sem tud szeretetet adni? (Javítva)

 • 2011.05.09 11:51:44hikori

  Sárga Király :)
  Ha olvasod a kommenteket a különböző helyeken, még most is nőkről beszélnek minősíthetetlenül legtöbbször. Ritka eset, hogy férfiakat szapulnak, aminek az az oka, hogy férfiakat rossz színben bemutató írás kevesebb van jóval. Ez még most is egy macsó világ. (Nyilván egy férfi ezt nem érzi.)
  Az teljesen igaz, hogy sablonokról van szó - ez egy ilyen cikk. Nem portrék vannak benne. Meg hát nem is a cikkírás csúcsa, sem formailag, sem tartalmilag.

  Három B-s pasi nekem nem kellene, de mivel nekik is sokszor van párjuk, nyilván ők is megtalálják maguknak azt, aki elfogadja őket így is. Különben meg mindegy, milyen cimkét ragasztunk nőkre és férfiakra, a megfelelő az lenne, hogy kölcsönös tiszteletben, egymást segítve, szeretetben tudjanak élni. A régi időkben, amikor nem szerelmi házasságokat kötöttek, sok kapcsolat működött mégis. Mert ha legalább alapfokon kedvelték egymést a felek és képesek voltak a másikat tisztelni női vagy férfi mivoltában normálisan, akkor ment a szekér. Sok mai házasságban a másik iránti megbecsülésnek a minimuma sincs meg, vagy a partnerek eltúlzott megbecsülést várnak el - vagyis önzés van, önismeret nincs.
  Na de mindegy, ezek is csak általánosságok, igazak, akikre igazak.

 • 2011.05.09 11:58:09Elstron

  "alapvetően magukra figyelnek, és nem a nőkre, a nárcizmus kezd népbetegséggé válni" - igen, az a baj, hogy nem a nőkkel foglalkozunk. Csakhogy a nők meg sohasem foglalkoztak velünk, sokkal inkább magukkal, illetve a többi nővel...

  "Összességében régen és most is ritka a gyengéd, figyelmes, törődő férfi" - erre szokták mondani a nők, hogy "jófiú", aki ugye unalmas. Akkor most döntsétek már el, hogy milyen embert akartok, b@szod...

 • 2011.05.09 11:59:23Hüvely Matyi

  "Spanyol és portugál gyökereket tulajdonítanak.."

  A macho szó spanyolul hímet jelent, talán innen...

 • 2011.05.09 12:33:53Mike007

  Elstron 2011.05.09 11:58:09: Tudod mindig ahhoz igazodj amilyen hangulatuk van :DDDDD

 • 2011.05.09 12:35:44Crescence

  "jó kis cikk"... ezt a szöveget akár az idős, szenilis nénikém is elmondhatta volna, akinek a kommunikációja nehézkes, térben és időben nehezen tájékozódik. A nyugati arab/török befolyás mikéntjére,társadalomtudományos megalapozottságára kíváncsi lennék.

 • 2011.05.09 13:08:15Elstron

  Mike007: akkor meg képmutató patkány leszek, és a csaj lelép az első gitárossal... :D

 • 2011.05.09 13:22:59almáteszem

  Nők nem értenek saját magukhoz és sokszor a férfiakhoz sem.Ezért születnek ilyen általásítások részükről.

 • 2011.05.09 13:25:12barbie83

  Ebbe a rovatba mindig annyi butaságot írnak.

 • 2011.05.09 13:31:18grufftipunk

  @Crescence
  :D

 • 2011.05.09 13:53:15Peter__Blau

  Az itt a baj, hogy a nők egyszerűen nem tudják mit is akarnak, ha családszerető a fickó akkor unalmas, ha macho akkor meg durva és erőszakos és úgyis elhagy majd. Aki pedig még saját magával sincsen tisztában és nem tudja mit is akar a másiktól, az adni sem tud sok mindent. Ezért aztán tele vannak egymásnak teljesen ellentmondó elvárásokkal, és amikor az ember megkérdi tőlük, hogy szerinted milyen egy igazi nő, mit ad egy igazi nő a férfinak, akkor néznek bután és még azt sem értik mi a kérdés. Alapvetően magukkal kellene tisztában lenniük a nőknek, de ez sajnos erősen hiányzik.

 • 2011.05.09 14:10:14grufftipunk

  Igen, ÖNISMERET elsősorban, ahogy Peter Blau mondá felettem.

 • 2011.05.09 14:32:55Tiltsuk Bea

  És ráadásul a férfiak többsége igyekszik, legalábbis a felszínen úgy tenni, mintha alkalmazkodna ezekhez az egymásnak teljesen ellentmondó elvárásoknak a nők részéről.
  Persze leginkább azért, mert ők sincsenek magukkal tisztában, plusz a társadalom ezt diktálja (verseny van, ha te nem teljesíted az elvárásokat, jön egy másik aki azt hazudja, hogy ő majd igen), végezetül a férfiak inkább le is sz@rják: ez a könnyebbik út.
  Az igazi nőiesség és ennek nyomán az igazi férfiasság gyorsabban fogy el a bolygóról, mint a kőolaj, vagy a felső légkörből az ózon.

 • 2011.05.09 14:36:42antiszociális exlúzer

  Medve


  Jó levezetés, egészen eddig:

  "Mert a szép férfi el van ájulva magától és többet költ mind időben, mind pénzben ruhára, kozmetikumokra"

  Az affektáló-buzis hiúság és az igényesség között nagy a különbség.

 • 2011.05.09 17:31:56antiszociális exlúzer

  Tiltsuk Bea

  Nos, a nők ugyanígy egymásnak ellentmondó elvárások között őrlődnek - ne legyél eltartott (háztartásbeli), mert akkor ingyenélő vagy, de ne is dolgozz, mert akkor meg karrierista ribanc.

 • 2011.05.09 19:05:45Joe69

  Hát hogy is mondjam..azért lehet, hogy a férfiak - macsók és nem macsók - sokat változtak, de a nők nem sokat, hiába tűnik úgy..a macsó az, aki kihozza belőlük a hülyepicsát (sokakból persze jön az magától is..), ez jön le nekem az "interjúkból..

 • 2011.05.09 19:59:23Tiltsuk Bea

  @ antiszoci

  A lényeg csak annyi, hogy még mindig a nők a döntenek (még ha ez nem is mindig tudatos/nyilvánvaló), mármint abban, hogy kit engednek a puncijuk közelébe és kit nem. Ha nem, azt szexuális erőszaknak hívják. Ez a nagy "macsó" társadalom, amit tulajdonképpen a nők irányítanak, még ha sokszor nem is tudnak róla.

  Ezek az elvárások, amikről írsz - szerintem - nem annyira a férfiak részéről, mint inkább a csajok fejében léteznek: ez is csak egy része annak a nagy mértékű identitás-tudat hiánynak és valóságtól való elrugaszkodottságnak amiről beszéltem.

 • 2011.05.09 20:46:30spandex enormity

  púzle, bazmeg

 • 2011.05.09 21:42:48l ondo n

  A nok sosem tudtak igazan mit akarnak, es mivel ez az elmult par evtizedben csak romlott az oriasi egyenjogusagukkal megtetozve, csak rontott a ferfiak helyzeten. Ez csakis a ferfiak hibaja hogy engedtek idaig fajulni a dolgot.
  Egyetertek Peter Blau-val, igy maradt nekik az a ferfi pelda amit hollywood, cosmopolitan es ki tudja meg milyen magazin es sorozat diktal. Valahol oket is megertem ha nem tudjak mit akarnak ebbe a nagy informacio kaoszban..
  ha a noknek vannak elvarasaik, akkor a ferfiaknak is lehetnek.

 • 2011.05.09 22:47:48hikori

  Így, a nap végén, elolvasgatva a férfi kommentelők hozzászólásait, szépen látszik, hogy valóban igaz: tele vagyunk macsókkal ma is, nem kell aggódni. Akik még véletlenül sem veszik emberszámba a nőket. Ezek után pedig csodálkoznak, hogy a nők meg őket nem veszik emberszámba.

 • 2011.05.09 23:13:12Advanced Flight

  Hikori:

  Igaz, és egyébként meg sztem úgy működik, hogy vannak mindkét nem képviselői között normális, egészséges (pszichésen is!) emberek. Ha két ilyen összejön, akkor jól fog működni a kapcsolatuk; ha esetleg mégsem, akkor is kulturált módon válnak el egymástól.

 • 2011.05.10 00:24:50Tiltsuk Bea

  @ advanced

  Akkor a nem egész(séges) embereknek, akiknek van van valamilyen BETGSÉGÜK, vagy FOGYATÉKOSSÁGUK (vele született, vagy úgy "szerzett"), vagy akár pszichés(!) rendellenességük (miben különbözik ez pl. egy törött és rosszul összeforrott, begyulladt csonttól?) azoknak soha nem fog működni másokkal a kapcsolatuk? És ha így van, akkor az kinek a hibája? Annak akinek eltört - a lelke - valahol kicsi korában, vagy azoknak akik eltörték, és mindazoknak, akik nem segítettek ezt meggyógyítani?
  Ne érts félre: én nem kárhoztatok senkit. Szerintem mindnyájan traumatizáltak vagyunk, de azért tudunk egymásnak segíteni: őszinteséggel, türelemmel, alázattal, szeretettel.

 • 2011.05.10 00:32:02Tiltsuk Bea

  Bár amit mondtam, annak csak akkor van bármi értelme, ha nem gondolod azt, hogy aki nem "egészséges" az le van sz@rva.

 • 2011.05.10 02:30:32l ondo n

  en ugyanugy emberszamba veszem a masik nemet, macso sem vagyok, sose akartam lenni, barmi is legyen az.. csak a tenyekrol beszelek es a szetcsuszott tarsadalomrol.
  jut eszembe, milyen alazatrol beszelunk? reg kihalt ez a szo ugy gondolom.

 • 2011.05.10 19:46:50waszabi

  Imádom a Nőket! Főleg, amikor kicsit sántítanak ilyen dumákkal, hogy "otthonra nem kéne". A macsó nem is, mert azt átlátják a nők, ellenben a macho felkeni őket a kenyérre, ha akarják, ha nem. Még hogy "nagyanyáink ideálja"...ilyet keres a legtöbb nőci, csak azzal nincsenek megbékélve, hogy nem irányíthatja.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta