INTIM

Spermavetők és petevédők – Tudd meg, miért különbözünk a férfiaktól!

2011. március 15., kedd 18:39

Mit lehet megtudni a here méretéből? Kellő mennyiségű alkoholtól tényleg megindul a férfiak tejelválasztása? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ a Prűdek és paráznák című könyv, amelyben a szerző élvezetes módon tárja fel a nők és férfiak alapvető különbségeinek okait. Semmi szájbarágás: tudományosan alátámasztott tények, rengeteg humor és egy vicces fickó.

Már rég nem akadt olyan, a szexualitást és az alapvető női-férfi ellentmondásokat taglaló könyv, amelyre azt mondhatnánk, hogy túl sok újdonsággal szolgált volna ebben a kimeríthetetlen témában. Értjük ezalatt „a nők és a férfiak sohasem érthetik meg egymást” és „a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek”- típusú megállapításokkal megoldást nyújtani kívánó szerencsétlenkedéseket.

Fotó: Jason Cristopher
Fotó: Jason Cristopher

A határozott, önálló véleménnyel rendelkező, de legalábbis túl sok meglepetésre már nem számító férfiak és nők a legjobb esetben úgysem ilyen írásokból fogják megtanulni, hogyan kell bánni a másik nemmel - az viszont már annál érdekesebb, hogy milyen evolúciós gyökerek vezettek a mai viszonyok kialakulásáig. Joe Quirk Prűdek és paráznák című könyve éppen ennek, azaz „a pleisztocén szavannán” bimbózó, és minket ma is jellemző alapvető nemi vonatkozások (legyen az fizikai avagy viselkedésbeli) okainak, okozatainak jár utána.

Állatvilág, brit tudósok és G-pont

Kár, hogy csak most bukkantunk rá erre az igencsak tanulságos kötetre (eredetileg 2009-ben jelent meg Magyarországon), ellenkező esetben már sokkal korábban birtokába juthattunk volna a benne található, kincset érő információknak. (És már akkor röhöghettünk volna egy kiadósat – na nem a hiteltelenség, sokkal inkább a humor miatt.)

Legyen szó a pénisz vagy a klitorisz külső vonatkozásairól, a G-pont megtalálásáról, vagy éppen az emberben munkáló szülői- és szeretőszerep közti vívódásról: a szerző igencsak olvasmányos módon, sodró lendülettel, helyenként pedig végletekig humoros és döbbenetes, állatvilágból vett példákkal szemlélteti igazát. Persze nem maradnak el a brit tudósok által végzett felmérések, kísérletek sem, amelyek szintén érdekes adalékkal szolgálnak a világ népeinek körében uralkodó nő-férfi viszonyokról.

A szakszavakat mellőző – sőt, sok esetben a szlengbe is átcsapó –, köznyelven írt kötet kicsit olyan, mintha az olvasó a szerzővel egy kényelmes bőrkanapén üldögélve vitatná meg ügyes-bajos dolgainkat, és keresné a választ a két nem sohasem szűnő ellentéteire, vagy éppen arra, mitől is tud működni egy házasság, vagy miért csalja meg a látszólag boldog férj a feleségét. A könyv rávilágít a bolygó egyik legnagyobb kérdőjelére is, nevezetesen, hogy mi az oka a mostanra sztereotípiává vált alapvető párválasztási preferenciáinknak, vagy hogy „az idióta öltöny miért szexibb, mint a tomportanga”.

A férfinak megfelelő mennyiségű alkoholtól megindul a tejelválasztása

A Prűdek és paráznák Joe Quirk élvezetes stílusa mellett – ami sokszor már önmagában is megér egy misét – elsősorban amiatt érdemes a figyelemre, mert mindenféle finomkodás nélkül, de racionalitása ellenére is rengeteg humorral beszél a szexről. Ráadásul minden olvasónak megadja, ami jár neki: bármelyik nemről is jelent ki valamit, rögtön tükörként állítja vele szembe a másikat, de legalábbis megmutatja az érem másik oldalát. A rengeteg érdekes adalékkal meglepetést okozó írásból nem hiányoznak az olyan frappáns – és érvekkel alátámasztott – mondatok sem, mint például, hogy „a férfiak alapvetően nőneműek – csak fel vannak turbózva mindenféle spéci extrával”. És bármennyire is hihetetlennek tűnik, a könyvben arra is fény derül, hogy ha a férfi elég alkoholt iszik, megindul a tejelválasztása.

Egy nő sem fogalmazhatta volna meg a szerzőnél szebben, hogy „a természetes kiválogatódás során a férfi péniszt és agyvelőt kapott, de vérből csupán annyit, hogy egyszerre csak az egyiket tudja működtetni”. Az egyébként hímnemű szerző többször is bebizonyítja, hogy saját nemével kapcsolatban férfi létére is kegyetlenül őszinte tud lenni, rengeteg öniróniával tekint „a teremtés koronáira”, persze ezt kellően ellensúlyozva a nőkre vonatkozó tényekkel.

Foglalkozz inkább a párod génjeivel – az agya is amiatt lett ilyen

Joe Quirk: Prűdek és paráznák - Park Könyvkiadó
Joe Quirk: Prűdek és paráznák - Park Könyvkiadó

A legjobb az egészben, hogy a pleisztocén korig visszanyúló sztorikba burkolt okítás egy percre sem válik unalmassá, és annak ellenére, hogy egy „amatőr biológus” kezei közül került ki, komoly szakirodalomra támaszkodik (bibliográfia csatolva), az esetlegesen érthetetlen kifejezéseket pedig minden fennakadás nélkül teszi rendbe. A nemregény-volta ellenére is igencsak olvasmányosra sikeredett könyv ráadásul nők és férfiak számára egyaránt tartogat meglepetéseket – ha pedig kifejezetten a saját nemünknek szóló részekre lennénk kíváncsiak, az adott fejezetben érintett nemet a vécék ajtaján is használatos apró ikonok jelzik.

Azt nem állítjuk, hogy a szabadszájú „értekezés” elolvasása egy csapásra megoldja az évezredek óta mozdíthatatlanul fennálló férfi-nő ellentéteket, azt viszont nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy jó pár olyan tényre világít rá, amelynek tükrében megeshet, hogy kicsit másképp viszonyulsz majd az untig szajkózott sztereotípiákhoz. Joe Quirk szavaival élve: „Ne próbáljuk meg kitalálni, hogy mi játszódik le a párunk agyában, azzal semmire sem megyünk. Inkább foglalkozzunk a párunk génjeivel, mert az agya is azok miatt lett ilyen”. Nincs is beszédesebb az évmilliók alatt ilyenné fejlődött génjeinknél: (ne) tessék csodálkozni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.15 19:09:12donpéló

  Sunáznám a tyúkot.

 • 2011.03.15 21:05:54fagzal

  Most vagy a "kritika" "írója" ostoba annyira, hogy a legszerencsétlenebb mondatokat találta kiemelni a könyvből, vagy a könyv szar.

 • 2011.03.15 21:11:08radix

  a szerző jól tudja, hogy az ilyen könyveket csak nők veszik meg, ezért olyan dolgokat ír, amit ők olvasni szeretnének

 • 2011.03.15 21:55:25nexialista

  a könyv inkább rengeteg tudományos és tudományosnak vélt sztereotípiát tartalmaz, szóval nem kell bedőlni az írónak...

 • 2011.03.16 02:45:55Sonka Magyarország! Menny osz' rágd!

  A G-pont megtalálása valószínűleg megérne egy orvosi Nobelt, ugyanis az orvosok még nem találták meg.

  Nem tudom, olyan 10-15 millió nőt boncolhattak fel eddig?
  Na, azoknak biztosan nem volt.
  Sok mindent találtak bennük, G-pontot vagy arra utaló bármilyen halvány anatómiai jelet NEM.

  Persze ez a világon élő 3,5 milliárd nőnek elenyésző hányada, úgyhogy a többinek biztos van. Nyilvánvaló... (hülyeség).

  (Nem értem, miért kell idióta fantazmagóriákat keresni. Ha jó a szex, akkor nem tök mindegy, ogy mitől jó? Persze ha most kitalálná valaki, hogy létezik a pinában - mert persze azon belül kell lennie - egy olyan pont, amit megnyomva ejakulációs orgazmus érhető el, akkor pár idióta azonnal bizonygatni kezdené, hogy neki van ilyen, a többi meg csak bizonygatná, vagy van ilyen, és titokban el lenne keseredve, hogy NEKI nincs.

  Ez a Grafenberg nevű seggfej sok százmillió vagy milliárd nő életen át tartó frusztrációjának okozója - akik elhiszik, hogy másoknak van G-pontjuk, csak nekik nincs, vagy legalábbis kurvára nem találják.

  Ja, meg mindig akad pár pinamágus férfi, aki persze ezt már minden nőnél megtalálta, úgyhogy ő is bizonyítani tudja, hogy ez márpedig van.)

 • 2011.03.16 02:55:50Sonka Magyarország! Menny osz' rágd!

  "Joe Quirk élvezetes stílusa mellett"

  Vajon a cikkíró eredetiben olvasta?

  Mert ha nem, akkor elképzelhető, hogy csak a fordító stílusa élvezetes.

  Láttam már unalmas könyvet élvezhetőre lefordítva, de a fordítottjára is tudnék példát.

  "Joe Quirk szavaival élve:"
  Ezt magyarul írta? Mert ha nem, akkor a fordító szavai.

  "ha a férfi elég alkoholt iszik, megindul a tejelválasztása"
  Igen, aztán kijózanodik, és rájön, hogy ezt csak képzelte részegen, meg az a csinos, karcsú húszéves szőke picsa is, akit egész éjszaka dugott, a 70 éves Marika néni, a kövér takarítónő, és az még a jobbik eset, mert lehetne a kutyája is, amelyik ráadásul kan.

  "engeteg öniróniával tekint „a teremtés koronáira”"
  ÖNiróniával csak ÖNmagára tekinthet.
  Mindenki másra max. iróniával. Akkor is, ha az vele egynemű.

  "nemregény-volta"
  Ezt a formát hol tanultad? Csak mert helyesen:
  "nem regény volta"

  Szóval magyar nyelv 1-es, helyesírás 1-es, keress más szakmát, ahol nem a nyelvvel kell foglalkoznod.

 • 2011.03.16 02:58:51Sonka Magyarország! Menny osz' rágd!

  Ja igen, abban a másik szakmában lehet, hogy dolgozni is kell, nem elég napi fél órát számítógépezni, és a barátnőknek meg a pasiknak sem lehet dicsekedni azzal, hogy "újságíró vagyok" (mondjuk most sem vagy az, max. beosztás szerint; valójában inkább túlfizetett sajtósegédmunkás).

 • 2011.03.16 03:41:04Kohn Troll (Altdel)

  Ez legalább olyan humortalan könyv lehet, mint az annak idején fergetegesen viccesnek beharangozott Hugh Laurie firkálmány...

  Négy oldalon keresztül bírtam, aztán inkább felkeltem a budiról...

 • 2011.03.16 06:17:49Souldier_

  Mar onnan tudtam, hogy ez az iras semmit sem fog erni, amint leszolta a a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek cimu konyvet..... Csak gratulalni tudok az egesz iromanyhoz, es ugy a divany szerkesztosegehez egyben. Ilyen maszlagot mar regota nem olvastam. Es elkepeszto, hogy szerencsetlen nyomorek, agyilag karosodott cikk iro, egy nyavalyas word-be nem tudta bemasolni a cikket, es esetleg kijavitani a nyelvtani hibakat. Aki ennyire lusta, es ilyenekt publikal, abbol SOHA NEM LESZ IGAZI UJSAGIRO. Tovabbi jo szorakozast.....

 • 2011.03.16 06:49:26matyesz007

  :) jók ezek a kommentek

 • 2011.03.16 08:24:04is

  ha az agy, a pénisz, és a vér kapcsolatáról szóló mondat reveláns a kritikaírónak, akkor kénytelen azt mondani a kommentelő, hogy csecsemőnek minden vicc új. ez a szöveg legalább sok éve ismert előttem, ettől a szerzőtől függetlenül. a többi idézettől sem lettem kíváncsibb. a Mars-Vénusz könyv láthatóan más irányból közelít, és mondjuk egy érettebb korosztálytól, úgyhogy el tudom képzelni, hogy cikkírónak bejött a fiatalos stílus, majdhogynem tinédzserkori izgatott érdeklődés és kíváncsiság a másik nem iránt, ehhez képest majd később jönnek el a valódi, komolyabb párkapcsolati könyvek, ahol nem 5 lépés távolból a disziben+szex közben kell megérteni a pasikat, hanem úgymond együtt kell élni egymással.

  valami olyasmit tudhattunk meg ebből a kritikából, hogy a stílus nagyon bejött a cikkírónak. amit a könyvről megtudtunk, hogy egy rétegkönyv, 25 alattiaknak, akiknek ez az első, ismerkedős, tinikönyve.

 • 2011.03.16 10:13:26magyar bucó

  A csaj a képről jöhet. :)

  A könyv meg úgy tűnik, nem fogy, kell neki egy kis reklám. Én biztos nem fogom megvenni.

 • 2011.03.16 10:17:17Pumakölyök

  Amikor a farkamnak is kell vér meg az agyamnak is, akkor más helyeken kissé összeszűkülnek az ereim. Emiatt nő a vérnyomásom, ráadásul a szívem is sűrűbben ver. Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem jut vér mindenhova. Szerintem a többiekkel vagy csúnyán kibabrált az evolúció vagy csak hülyék.

 • 2011.03.16 10:35:45magyar bucó

  Pumakölyök:
  Ez a kispöcs előnye, nem kell bele sok vér.
  A többiekre igaz, hogy "ha a fasz feláll, az ész megáll".

 • 2011.03.16 12:22:03magyar bucó

  Te tudsz ál lófasszal gondolkodni? Szép mutatvány lehet. :)

 • 2011.03.18 21:42:26Souldier_

  kene egy nick,

  Latom jottel osztani az eszt. Ha a 2 konyv kozul a "nok es a ferfiak sohasem erthetik meg egymast" konyvre gondolsz, akkor azt azert nem vedtem be, mert lasssuk csak..... NEM OLVASTAM. Ilyen modon arrol nem formalhatok velemenyt. Ha erre a konyvre celzol, ezt sem szoltam le,mert megint csak......NEM OLVASTAM. Itt a cikk irojat kifogasoltam, mert van mit. Ha pedig idiotaknak szolo konyvnek hiszed a "Mars, Venusz...." konyvet, akkor valoszinu te sem olvastad, vagy csak arrogansabb vagy, mint gondolnad. Errol ennyit.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta