INTIM

Nem akartam döngetni a kocsija hátsó ülésén

2011. március 7., hétfő 19:15

A prostitúció egyik változatának nevezhető a szereposztó dívány műfaja, amikor pénz helyett egy áhított pozíció, főszerep vagy egy jeles vizsga a szexuális szolgáltatás ára. A bulvárlapok pikáns történetei helyett átlagos, hétköznapi forgatókönyvek következnek.

A szereposztó dívány mindenki számára ismert jelenség, a műfaj mindig létezett, és mindig létezni is fog, amíg a szükséges hozzávalók adottak: a mindennél erősebb ambíció, és az a bizonyos másik fél, aki státuszánál fogva hozzásegít az áhított célhoz. A bulvárlapok hasábjain szinte minden nap olvashatunk celebjeink felkapaszkodási kísérleteiről, de nem kell a sztárok világából példákat előrángatni ahhoz, hogy bemutassuk a jelenséget, a hétköznapi ember háza táján is bőven akadnak pikáns történetek. Meséljenek most azok, akik testközelből tapasztalták, milyen ajánlatot kapni, lecsúszni egy melóról vagy arról, hogy e hajlandóság hiányában a diploma megszerzése is nehéz menet.

Nemcsak a filmes szakma nehéz

A szereposztó dívány kifejezés (angolul 'casting couch') a filmiparból ered, egészen pontosan a szereplőválogatást végző ügynök irodájában található dívány a névadó, ahol az aspiráns színésznők szexuális szolgáltatásaikkal szerezhettek jó pontot maguknak. Mára a kifejezést nemcsak a filmiparban használják, számtalan pozíció eléréséhez a felettes díványán keresztül vezet az út.

A főnök kedvence

Alma (31) egy magazinnál dolgozott egy ideig, ahol gyakran cserélődtek a nem túl tehetséges újságíró lányok, akiknek anyagaival mindig nagyon sokat szenvedett az olvasószerkesztő, a tulajdonos viszont mégis előszeretettel alkalmazta őket. "A mai napig nem értem, hogy kerültem oda, hiszen a tulajdonossal soha nem találkoztam személyesen. Mikor kiderült, hogy ez más szerzőknél másképp megy, és ezt rajtam kívül persze mindenki tudta, kezdtem hülyén érezni magam, amikor interjút kértem valakitől."

Lehet, hogy Alma kolléganői közül került ki az a lány is, aki Rozália (31) állását kapta meg a rádióban. "Felvételi elbeszélgetésre és teszt kitöltésére hívtak be egy rádióhoz, ahol - lévén bőven volt korábbi rádiós tapasztalatom - érzéseim szerint elég jól szerepeltem. Mivel visszajelzés a megadott határidőn belül nem érkezett, telefonáltam, és érdeklődtem, hogy sikerült-e eldönteniük, kivel fognak együtt dolgozni. A szerkesztő emlékezett rám, és nagyon kedvesen közölte, hogy maximálisan meg vannak velem elégedve, és további sok sikert kívánt. Arra kért, hogy ne aggódjak, velem, a személyemmel és a képességeimmel semmi baj nincs, mégsem fognak mellettem dönteni, mert az ismerős ismerőse fogja megkapni az állást. Sokat sejtetően hozzátette: "egy csinos hölgy". Ezek után megköszöntem az őszinteségét, és már csak annyit kérdeztem, hogy vajon miért írták ki egyáltalán a pozíciót, ha már megvolt a jelölt?"

A színház világa

Tünde (28), bár saját bőrén nem tapasztalta, milyen az, amikor más úton érvényesül valaki, színész expasija sokat mesélt a színházi világ szereposztó díványgyakorlatairól.  "Korábban egy színésszel jártam, és egy kolléganőjéről mesélte, hogy x színházban csak azért van jóban az igazgatóval, hogy bekerüljön egy musical kórusába. Gondolj bele! A főszerepről még nem is beszéltünk."

Zoltán (27), mint színházi bennfentes sokat tud mesélni a színházi világ vad érvényesülési szabályairól. "Számtalan olyan színésznő van, akiről mindenki tudja, díványon edzett, sok olyan nő tartozik ide, akiknek a férje vagy szeretője valamilyen főnök. Persze nem mindig ilyen egyszerű a képlet, de ezt a tényezőt nem lehet figyelmen kívül hagyni a művészeti iparágakban, ahol nagyon agresszíven akar érvényesülni mindenki. Ami azonban nagyon érdekes: lehet így is érvényesülni, és az egykor kitartott nő gyakran túlnő ezen a szerepén, és később elhomályosítja azokat, akik eleinte lehetőségekhez segítették. Amiről azonban kevesebb szó esik, hogy a befolyásosabb nőknek is vannak férfi felkaroltjai."

Akiknek kényelmetlen a dívány

Gondolhatnák, a média, a film vagy a színházi iparágban kell a legjobban bevetnie magát az embernek, hogy boldoguljon. Réka (29) az egyetemen találkozott a jelenséggel, egészen pontosan egy szigorlaton bukott el kétszer, mert nem bírta rávenni magát, hogy a professzor mellett vizsgáztató tanársegéddel kedves legyen. "Hallomásból tudtam, hogy az egyetemet nagyon sokan pénz, ajándékok vagy bájaik bevetésével csinálják végig, de naivan azt hittem, ha lelkiismeretesen felkészülök, nem lehet baj. Másfél hónap kőkemény tanulás után úgy röpültem kétszer is a szigorlaton, hogy mindkét esetben jó tételeket húztam, minimum négyesre saccoltam a vizsgateljesítményemet. Mégis megcsaptak. Az ok: egyszerűen keresztülnéztem azon a tanársegéd ficsúron, akinek szemmel láthatóan bejöttem, és pechemre engem vizsgáztatott. Mondták a csoporttársaim, hogy csak inni menjek el vele, legyek kedves, de a gyomromnak sajnos ez is túl sok volt. A harmadik és egyben utolsó vizsgánál szerencsére nem hozzá osztottak be. Négyest kaptam."

Orsolya (28), bár megtapasztalta, milyen reflektorfényben állni, számára mégsem ért annyit az egész, hogy bájain keresztül kapaszkodjon fel. "Volt egy időszak, amikor modellkedtem. Akkoriban még nem volt túl sok modellverseny, így sokakban az a téves elképzelés élt, hogy egy modellverseny komoly dolog is lehet, akár ugródeszkának is tekinthetjük. Bejutottam a döntőbe, így elutazhattam a felkészítő táborba is, ahol az első este tájékoztatott néhányunkat arról az egyik fotós, hogy bizony egy modellnek nem árt lefeküdnie azokkal, akik segíthetik a szakmai fejlődését, például vele. Néhány lány szakmai fejlődéséről biztosan gondoskodott, bennem nem volt elég ambíció."

Kata (32) a Hungaroringen, egy partin találkozott egy autókereskedővel, aki tízperces beszélgetés után már mélyen belé látott. "Meglátta, milyen értékes és szellemes lány vagyok, eszes is, ezért felkért, hogy legyek a reklámszövegírója. Érdekes módon nem egy nappali találkozót javasolt, amikor meg tudjuk beszélni a munka részleteit, hanem este akart elvinni kocsikázni a sportautójával, mert ő akkor sokkal inkább elemében van, jönnek a jó szlogenötletek. Kihagytam a lehetőséget, nem akartam döngetni a kocsija hátsó ülésén kreatívan."

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

KOMMENTEK

 • 2011.03.07 20:27:31rega

  "első este tájékoztatott néhányunkat arról az egyik fotós, hogy bizony egy modellnek nem árt lefeküdnie azokkal, akik segíthetik a szakmai fejlődését, például vele"

  ..ez egy sztereotip, buta ostobaság. Több, mint 20 éve fotózom, kb 10 évig csak modelleket és divatot fotóztam..nem tudok senkiről, aki azért kapott volna munkát, mert lefeküdt valakivel, vagy velem.. DUMA..

  ja..és van egy történet, ami egy nagyon híres színésznővel történt, aki hallotta, hogy pusmognak a háta mögött, hogy ő csak azért kap ennyi szerepet..mert mindenkivel lefeküdt..erre mondta, hogy valóban, előfordult vele párszor, ahogy pl. színész körökben ez tényleg sokszor előfordult akkoriban másokkal is..de ő TEHETSÉGES volt..ezért kapta meg a szerepeket, és nem a többi "díványozós hölgy" :))

 • 2011.03.07 20:51:19fumerin

  És egy csepp irigység sem jött ám át ezekből az apró beszámolókból! :DDD
  Én egyszerűen el tudom fogadni, ha vannak nálam okosabbak, szebbek, fiatalabbak, kreatívabbak...és nem fogok kifogásokhoz és mások befeketítéséhez sem nyúlni!
  Undorítóak a nők!
  (nőként látom így)

 • 2011.03.07 20:58:53mükkemakk

  Jajj, de irigyek vagyunk....Ha főnök vagy az a baj, ha szép nő vagy, az. A világ ilyen, tehetségesnek kell lenni valamiben.

 • 2011.03.07 21:09:53McKinney

  Harvey(√(-1)) sikeresen összegányolt egy lúzer firkálmányt, amelyet Péter(42) kitenni engedélyezett az Index(12) címlapjára. Ismét megállapíthatjuk, hogy MagyarKultúra(†kb.1100) immár végérvényesen eltávozott. :\

 • 2011.03.07 21:20:16Sadist

  Harveyről honnan veszed, hogy i éves?

 • 2011.03.07 21:22:58driopios

  Érdekesek ezek a beszámolók. Mindenkinél próbálkoztak, de senki sem adta be a derekát. Bámulatos, hogy mennyi tartás van ma a magyar lányokban!

 • 2011.03.07 21:38:25Almandin

  @rega: Sajnos pedig ez egy létező jelenség. Ráadásul minél inkább elterjedt a korrupció egy országban, annál jobban érvényesül az ilyesmi. Ez olyan, mint a protekció. 20-30 éve jóval kisebb volt a protekció szerepe M.o.-n, ma pedig a legvacakabb álláshoz is nagyon gyakran az kell.

 • 2011.03.07 21:43:34ghilea

  Érdekes a cikk, de jó lett volna legalább egyvalakit keresni, aki valóban kapott már ilyen módon munkát.

 • 2011.03.07 22:20:44Almandin

  @ghilea: Ezt nem szokás beismerni. A hivatásos prostik jobban vállalják önmagukat, mint ezek.

 • 2011.03.07 22:31:06Luella Menendez

  Abszolút létező jelenségről van szó. Újságíró vagyok-engem még anno, álláskeresős időszakomban akart egy induló lap kedves vezetője egy kis "magánjellegű együttműködésre" is meginvitálni-mégpedig azzal a felhanggal, hogy "nála szimpátia esetén közös a munka és a magánélet."

  Elhajtottam a búsba. Később aztán kiderült, hogy egy szakmai szervezettől is elhajtották a csókát, mert rengeteg nőnél bepróbálkozott hasonlóképpen.

  Azóta szerencsére vannak jó munkáim - Hál'Istennek azok kapcsán normálisak a munkáltatók és szakmai szempontokon kívül más fel sem merült. Igaz, elég igényes területen melózom és nem "Alkeszosz ma 8 liter töményt ivott" szintű szennylapnál...

 • 2011.03.08 00:47:44fakof

  Kedves Sadist:
  Harvey j éves, nem i. Olyant csak az eltések mondanak, de azok meg nem értik a viccet :)

 • 2011.03.08 05:17:11Julius-002

  Nagyon sok fiatal lány már natúr 100.000 Ft-os állásért naponta lefekszik a főnökével.

 • 2011.03.08 06:21:11fec2000

  Hallottam olyan emberről, aki látott olyan embert, aki már találkozott olyan emberrel..
  Egyébként meg amióta világ a világ voltak ilyen nők. A gyakoriságuk korszakonként válltozik, de vannak.
  Mindenkinek a saját belátására bízom, hogy eldöntse, ma mily korszakot élünk?

 • 2011.03.08 06:57:05FogarasiArpi

  Hát bizony kell valami a sok csúnya, tehetségtelen, naplopónak, amivel meg tudják magyarázni, hogy egy csinos, értelmes nő hogyan juthatott jobb beosztásba mint ők.

  Had' legyenek boldogok a gondolattal....

 • 2011.03.08 07:01:27FogarasiArpi

  ja...egyébként asztalos ismerősöm mesélte (férfi), hogy bár meggyőződéses hetero létére ő bizony odatartaná az ánuszát, ha valaki felkínálna neki cserébe egy Audi-t.

  Na tessék, megdőlt az elmélet...

 • 2011.03.08 07:44:55pali923

  Számomra érdekes, hogy egy beszámoló sem szól itt arról, hogy "igen, én is lefeküdtem ezzel-azzal, hogy hozzájussak az áhított akármihez". Itt mindenki csak hallott róla, vagy elutasította, de azért érvényesült...
  Ennyi erővel akár én is megírhattam volna ezt, nem is kellett volna senkit megkérdezni...

 • 2011.03.08 07:47:24szuts

  Bocsi fakof, de Sadist-nak igaza van. Bár nem vagyok ELTE-s, és nem akarok matematikai vitát sem nyitni, de az imaginárius i-vel jelöljük.

  Lásd:http://hu.wikipedia.org/wiki/Komplex_sz%C3%A1mok

 • 2011.03.08 07:53:52Solid

  Hála istennek nem ilyen területen mozgok, mint a fenti komoly munkaterületek (modellkedés meg a többi szar), de aki kétségbe vonja a "főnökkel hempergés" valóságát a mai magyar korrupt állapotok mellett, attól azért megkérdezném, hogy örökre burokba akar élni?

 • 2011.03.08 08:03:54CyberPunK

  szuts: Nem csak azzal, és épp ezért látszik, hogy nem csak ELTE-s nem vagy, de még műszaki felsőfokot se végeztél...

  [link]

 • 2011.03.08 08:04:30CyberPunK

  Szarul linkel ez a vacak: hu.wikipedia.org/wiki/Imagin%C3%A1rius_egys%C3%A9g

 • 2011.03.08 09:14:35szuts

  CyberPunk!

  Tévedésben vagy a végzetségemet illetően.
  A link helyesen:
  [link]ámok
  üdv:

 • 2011.03.08 09:19:05szuts

  Tényleg hibás a linkelés:)
  CyberPunK, az általad jelzett linkben is i az imaginárius. Bár megjegyzi a j-t is és a görög iota-t is, de i-t használ a jelölésekben. Nekem úgy tűnik ezt veszi elfogadottnak.

 • 2011.03.08 11:43:30fec2000

  Most a formalizmuson vitatkozunk, vagy a nők lefektethetőségén.
  Szerintem egyébként előfordult az is, hogy a nő céltudatosan a lyukával dönget előre, s ez minden bizonnyal egyes szakmákban gyakoribb. De ez már ősidők óta így van.
  Minden bizonnyal a férfiaknál is előfordult. Nyugatiak meg azt mondják, hogy a magyar fiatalok többségére már csak az árcédulájuk nincs kirakva.

 • 2011.03.08 14:31:38matlab compiler

  én értem az i-t és a j-t is... csak ne cikulsváltozóként használjátok
  :)

 • 2011.03.08 23:57:11Sadist

  fakof 2011.03.08 00:47:44

  Mindenhol i-ként jelölik, ahol nem okoz kavarodást.
  Látom veled együtt páran próbálják csillogtatni széles műveltségüket, de ki kell ábrándítsalak, ez nem az. Kb. olyan, mintha az üres szót lambda helyett epszilonnal jelölöd, semmivel sem tűnsz tőle okosabb.

 • 2011.03.08 23:58:05Sadist

  nak lemaradt

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta