INTIM

Feri atya szerint mindannyian félünk az intimitástól

2010. november 5., péntek 08:17

Ha egy férfi azt várja el, hogy a barátnője mindig ugyanazzal a lelkesedéssel rajongja körbe, mint az első randin, nagyot fog csalódni – állítja most megjelent kötetében. Mindez nem is lenne annyira nagy durranás, ha a sorok gazdája nem egy katolikus pap lenne. Az atya szenvedélyről, a szexről és kapcsolatokról beszél.

„Egy feltűnően magas, hosszú kezű, hosszú lábú fickó szaladgál föl s alá a színpadon, beszéd közben széles, hatalmas mozdulatokkal gesztikulálva, majd az előadás egy pontján váratlanul flamenco táncot mutat be. Ez meg ki lehet? Egy pap?! Öt perc is kellett, míg rájöttem, hogy érdekel, amit mond, és legalább hét, hogy beleszeressek” – emlékszik vissza Gutman Bea, a Függőségtől az intimitásig c. kötet szerkesztője, első találkozására az atyával. Pál Ferenc első sikereit válogatott atlétaként érte el, és kalandos spirituális útkeresése után, teológiai tanulmányai befejeztével, 1996-ban pappá szentelték Esztergomban. Tíz éve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi karának nagyelőadójában telt házas előadásokat tart, lélektani és spirituális témákat boncolgatva.Feri atya teltházas előadásainak egy része és egyéb bölcsességei most egy könyv formájában is elérhetők, melyben a szenvedélyről és az intimitásról beszél.

Vonzódunk azokhoz, akiket kiismerhetőnek tartunk

A könnyed hangvételű, kellemes olvasmány első lapjain in medias res (vagy deus ex machina?) előrebocsátja a szerző, hogy néha kissé illúzióromboló, sőt talán kiábrándító lesz, ugyanis a vonzalmat, a szimpátiát és a szerelemig vivő vágyakozást szeretjük idealizálni. „Legyen kivételes, romantikus, hihetetlen, lenyűgöző, varázslatos! Ha a különböző kutatások fényében nézzük, hogy miért pont az a nő vagy férfi tetszik nekünk, a válasz elég lehangoló lehet. De vajon a mindenféle meghatározás, evolúciós, kulturális adottság és érdek mellett mi az, amitől a kapcsolataink mégis mélységesen emberivé tudnak válni? Ez az, ami engem igazán érdekel, ezért foglalkozom ezzel a témával” – meséli Feri atya. Vonzódunk azokhoz, akiket ismerősnek, megismerhetőnek, megérthetőnek és kiismerhetőnek tartunk, sőt még azt is hozzá kellene tennünk, hogy vonzódunk azokhoz, akikről azt gondoljuk, hogy már ismerjük, kiismertük őket - állítja a könyv. Továbbá vonzódunk azokhoz, akiket kontrollálni tudunk, vagy akikről legalábbis ezt gondoljuk. Ez a mi biztonságérzetünket növeli.

Egy vonzó embernek nagyobb a státusza?

Vonzódunk azokhoz, akiknek vonzó a külsejük. A vonzó külső szimpatikussá tesz. Az evolúciós pszichológia nagyon érdekes dolgokat mond ezzel kapcsolatban. Egy komplex női arc a gének sokaságának, variálhatóságának és gazdagságának képzetét kelti bennünk. „Tudjátok, mit mond a kultúrpszichológia? Azt, hogy a jó külső már csak azért is vonzó számunkra a társas kapcsolatokban, mert az a nem tudatos képzetünk támad, hogy egy vonzó embernek státusza, elfogadottsága nagyobb, mint egy kevésbé vonzóé. Ezért, ha vele vagyok, az én presztízsem is emelkedni fog.” Vonzódunk azokhoz, akiktől pozitív megerősítéseket kapunk. Ha a másik hasonlóképpen gondolkozik és vélekedik, mint mi, akkor ez megerősít bennünket abban, hogy igazunk van, és ez kellemes érzéssel jár együtt.

Az egymásra utaltság nem azonos a kölcsönös függőséggel

„Egy érdekesség: a nők számára furcsamód zavarba ejtőbb, ha túljutalmazzák őket, mint ha alulértékelésben részesülnek. A férfiaknál ez pont fordítva van: ha bennünket egy nő túljutalmaz, azt magától értetődően megérdemeltük! Bezzeg ha alul – rögtön kimegy a biztosíték” - a könyv arra a tényre is rávilágít, hogy minden szoros kapcsolatra jellemző, hogy az érzések és az érzelmek fokozottá válnak. Ezért ha egy nő azt várja el, hogy a férje mindig megbízható pénzkereső robotként élje mellette az életét, akkor biztos, hogy végül csalódni fog. A férje előbb-utóbb kibírhatatlan lesz, majd dühös, agresszív. Ezek megjósolhatóan megtörténnek. Ugyanez nyilván fordítva is így van. Ha egy férfi azt várja el, hogy nője ugyanazzal a lelkesedéssel rajongja körbe, mint az első randin, nagyot fog csalódni. A szoros kapcsolatoknak mindig velejárója az egymásra utaltság, de fontos megkülönböztetni, hogy az egymásra utaltság nem azonos a kölcsönös függőséggel. „Az emberi élet egymásra utalt, de ez nem jelent folyamatos függőséget. A ma embere iszonyú büszke arra, hogy nem függ senkitől, és ezt összekeveri azzal, hogy nem tartozik igazán senkihez. Ezért aztán a nők kereshetnek ötször annyit, mint a férfiak, és gondolhatják azt, hogy így lesznek partnerei a férfinak, de ebből még intimitás nem született”.

Átlépve a félelmeken és saját határainkon

Elköteleződés nélkül meghitt élményeink lehetnek, az intimitás szépségeit is átélhetjük, de bensőséges kapcsolatra ne is számítsunk. Egy tartós kapcsolatban az elköteleződés és az intimitás kart karba öltve járnak. „Az Istennel való kapcsolat is egy folyamat. Ha valaki az Istennel való kapcsolatot csak pillanatokra próbálja megragadni, akkor abból nem lesz kapcsolat, találkozás is alig. Ha történik valami nagyon nagy baj, jön egy komolyabb nehézség, akkor felkiált az égre – és utána valahogy nem történik semmi.” Bizonyos mértékben mindannyiunkra jellemző az intimitástól való félelem. A meghittségre vonatkozó szorongásaink hátterében az egyre inkább tudatosuló fantáziánk egy csoportja áll. Ilyen lehet az önmagunk elvesztésétől, megsemmisülésétől való félelem: „Egy kapcsolatban az a szép, ha abban mélyebbre tudok menni, és átlépem a saját határomat, a félelemnek a határát, a szorongásét, a szégyenét, hogy mit fogsz szólni, ha elmondom magamról, hogy ki mindenki vagyok.”

Az egyéjszakás kalandokban létrejöhet az intimitás?

Ha belemegyünk ezekbe a helyzetekbe, előnye az élmény, hátránya, hogy kiderül, ez az élmény nem elég, valójában többre vágyunk. Belemehetünk, de józan ésszel tegyük, hogy világosan feltárulkozhassanak őszinte szándékaink. Fontos egy kapcsolatban, hogy szabadságot adjunk a másiknak és önmagunknak is. „Sokan naivan azt hiszik, hogy az együtt töltött több idő, a fizikai közelség fokozása az intimitás növekedésével jár, de ez óriási illúzió. Milyen sok férfi tudja szeretni a feleségét, amikor a munkahelyén van - a problémák csak akkor kezdődnek, amikor hazaér. Amikor egyszer Feldmár Andrásnak feltették a kérdést, hogy szerinte mi a szeretet, így válaszolt: 'A szeretet az, amikor kinyomhatnám valaki szemét, de nem teszem' - ez a minimal art megközelítése a szeretetnek, de legalább egy biztos alap, hiszen hányszor előfordult már, hogy a másik egy kicsit odatolta a szemét, te meg puff, kinyomtad neki!”

A feleség „visszacsalja” férjét

„A testi kapcsolat a meghittséggel együtt fejlődik? De szép lenne, ha így volna. Sajnos gyakran látjuk azt, hogy a szexualitást összetévesztik az intimitással, ami pedig óriási kulturális tévedés. Gondoljunk például arra, amikor éppen megerőszakolnak valakit: ebben a rettenetes helyzetben a meghittség éppen nulla, szexuális kapcsolat mégis van”. A könyv a kapcsolatok minden szegmensét érinti, így a megcsalás kényes kérdését is, melyről a következőt mondja: amikor egy férj megcsalja a házastársát, a feleség „visszacsalja” őt, és akkor helyreállhat az igazságosság, hiszen egy-egy, döntetlen, a szó szoros értelmében megvalósult az egyenlőség. Ez az egyik véglet, az igazságérzet ösztönös kielégítése. A másik szélsőség, ha a férj bocsánatot kér, majd elvárja, hogy a felesége megbocsásson, és másnap minden úgy folytatódjék a kapcsolatukban, mint addig. Ebben a helyzetben nem áll helyre az igazságosság. A szerző beszél saját kereséséről, tapasztalatairól is: „A nyolcvanas évek elején, amikor nagy keresésben voltam, közel álltam ahhoz, hogy hindu szerzetes legyek. Időnként Indiából és más keleti országokból eljött egy-egy mester, mi meg odaültünk a lábaihoz és hallgattuk tizenöten-húszan. Egyszer egy nagyon sötét bőrű, dél-indiai mester érkezett, aki hallatlanul jókat mondott. Miután a találkozás véget ért, mindenki együtt indult el a buszhoz. Éppen nagy pelyhekben hullott a hó, emlékszem, előttünk ment ez a nagy mester, majd egyszer csak lehajolt, meggyurkálta a havat és dobott egy hógolyót. Ez volt az a pillanat, amikor hitelessé vált számomra. Mert addig csak bölcs volt. Most már valóban elfogadtuk, amit mondott.”

Az érdeklődők rövid videókon is betekintést kaphatnak Feri atya előadásaiba, amikor éppen a megbocsátásról, és a személyes történetünkről vagy a megoldható / megoldhatatlan problémákról beszél.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.05 14:43:49inci-finci

  nem lényeg, benne voltam a néhány kialakult pár egyikében :). de ettől még a mostaninál sokkal aktívabb voltam. te meg egy ideje nem vagy ott túl aktív, ezért nem követed ki kicsoda.

 • 2010.11.05 14:43:53NagyBence

  Tetszett a cikk, Feri atya pedig remek ember! :) Köszönjük a gondolatait!

 • 2010.11.05 14:46:12Rebelde

  valóban nem követem, de mondd már meg hogy ki vagy:) és lehet bocsánatot kérek, mert frusztrált majmoztalak:))

 • 2010.11.05 14:49:10inci-finci

  ment privátban de nem kell ott reagálnod :). ettől még lehetek frusztrált majom :D

 • 2010.11.05 14:53:58Rebelde

  ja te vagy? :) nem kérek bocsánatot:D

  azt se tudtam, hogy összejöttél valakivel, no de sejtésem van, hogy kivel...:)

  a korábbihoz képest egyébként szinte virágosrét a lelked:P

 • 2010.11.05 14:55:35inci-finci

  akkor nagyon le vagy maradva, mindenki tudta :D.

  de ugye hogy kedves és aranyos vagyok magamhoz képest? itt erőlködök és ezt kapom tőlük! a hálátlanok.. :D

 • 2010.11.05 14:58:48Rebelde

  hát én nem tudtam...:)

  látom majd meg szakadsz az erőlködésben:)))
  asszem ha anno előfordulsz a díványon, akkor ördögűzést rendeltek volna neked:)))

 • 2010.11.05 15:00:34inci-finci

  velvetről ki szoktak tiltani és néha a kommentkomról meg az index videóktól is. ennyit a véleményszabadságról :D

 • 2010.11.05 15:03:18Rebelde

  nah, szép vagy hallod:))

 • 2010.11.05 15:03:29inci-finci

  Viandra gyantáztatsz már?

 • 2010.11.05 15:03:30Szarazinda

  Elképesztő hogy elszabadultak itt az indulatok. Lehet, hogy kicsit sarkos volt inci-finci véleménye, illetve annak megfogalmazása, de van igazság abban, amit mond. Erre próbáltam én is utalni.

  Miért ne lehetne kritikai véleményt megfogalmazni, a könyv elolvasása, vagy a szerző ismerete nélkül? Nem a könyvet kritiziálta itt inci-finci, és én sem, hanem egy jelenséget, amelybe beleilleni látszik ez a könyv. Megszületett egy híradás a könyvről, vannak belőle idézetek, illetve egy interjú a szerzővel. Ennek alapján igenis lehet az embernek benyomésa, és az lehet kritikus.

  Nekem is az a benyomásom, hogy itt most megjelenik az n+1-edik önegítő pszichologizáló könyv, sok szempontból hasonló mint az ezer másik, amivel Popper Péterek, Szendi Gáborok, Csernusok, meg a milf-vonal médiapszichológusai népszerűek lettek. Ezekben több a közös tulajdonság, mint a különbség, és mindegyik ugyanarra a koncepcióra épül, ezt is kifejtettük már, felesleges ragozni.

  Az meg csak hab a tortán, hogy a bemásolt idézet a kívánás és a szeretet elválasztásáról meg egyenesen nettó baromság.

  De honnan ezek az elképesztő indulatok?

 • 2010.11.05 15:04:46inci-finci

  legyünk Ontopikok: ismered a Ferit?

 • 2010.11.05 15:07:22inci-finci

  a szeretet szétválasztása nem a Feri atya bűne, az a vizipook által linkelt borzasztó katolikus felvilágosító irodalomból volt!

 • 2010.11.05 15:08:32Rebelde

  nem ismerem, de nekem szimpi a véleménye, persze sok újat nem mondott, de képmutatónak se tartom ellentétben veled:)

 • 2010.11.05 15:15:24Szarazinda

  "a szeretet szétválasztása nem a Feri atya bűne, az a vizipook által linkelt borzasztó katolikus felvilágosító irodalomból volt!"

  OK, akkor azt visszaszívom, de az összes többi benyomásom, amik a cikk és nem a kommentek alapján születettek, továbbra is élnek :-)

 • 2010.11.05 15:18:19NagyBence

  Szarazinda: mi a probléma a negatív kritikával? Az, ha olyan alacsony színvonalon fogalmazódik meg, mint ezen a fórumon, és ha konkrét információk helyett "benyomások" képezik az alapját, és kb. annyira megalapozott, hogy pl. Feri atyának tulajdonítasz olyasmit, amit valaki egész más mondott/írt. Szóval kritizálni lehet, de így semmi értelme nincs, ugyanis semmit nem mond el se Feri atyáról, se a könyvéről. Akkor meg minek? Hogy kijöjjön a feszültség? Arra a sport jobb módszer.

 • 2010.11.05 15:19:30egybarat

  Elolvastam a hozzászólásokat, kicsit csodálkozom. Na nem nagyon, de egy kicsit... Azt gondolom, hogy a szerző és a könyv ismerete nélkül lehet, de nem érdemes véleményt nyilvánítani. Javaslom az érdeklődőknek, hogy vasárnap este menjenek ki Óbudára és hallgassák meg Feri atyát. Lehet, hogy változna a véleményük...

 • 2010.11.05 15:22:11inci-finci

  a cikk azért született hogy eladja a könyvet. kiemelték azt amit jónak, eredetinak tartanak a Feri gondolatai közül. nem voltak túl magvas gondolatok. aki szerint rosszak a hozzászólások az a cikk szerzőjének panaszkodjon

 • 2010.11.05 15:23:37NagyBence

  Szerintem is változna egyébként, de ez a beszélgetés amúgy sem Feri atyáról szól, hanem a kommentelőkről, Feri atya csak ürügy, hogy kiszabadulhasson valami, ami beszorult. Ha valaki másról jelent volna meg cikk, akkor ő lenne most közhelyes/álszent vagy bármi.

 • 2010.11.05 15:25:08NagyBence

  Inci-finci, a te hozzászólásaidért te vállalj felelősséget, ne a cikk szerzője. Ugyanez a cikk másból más hozzászólást váltott ki, csupán te kezdtél el mocskolódni.

 • 2010.11.05 15:25:47inci-finci

  NagyBence érvelnél is vagy csak fikázod itt az embereket? meséld el mitől nagy szám ez a fickó, mit tanított neked? az hogy vicces és a nők begerjednek rá még nem érv mellette

 • 2010.11.05 15:28:26egybarat

  ismereteim szerint a könyvet nem kell reklámozni, néhány hét alatt elfogyna e cikk nélkül is...

 • 2010.11.05 15:29:15Rebelde

  incifinci,
  gondolom toleranciát tanult:)
  amúgy meg befizetlek egy ilyen előadásra aztán majd ott legyen nagy szád:P

 • 2010.11.05 15:29:35inci-finci

  NagyBence a mocskos beszéd a burok. megítélnél-é egy embert a ruházata vagy a külseje alapján? talán bőrszín alapján értékeled az embert? gyümölcsöt az ütődött felszín szerint? lehet hogy az a legédesebb!!!!! bizony mondom néked legyél megértőbb, én is csak egy szeretetre éhes magányos ember vagyok. isten egy árva teremtménye és képe. :(


  :D

 • 2010.11.05 15:31:01inci-finci

  Rebelde komoly? nem ingyenes? mert úgy könnyű!

  egyébként élőben ezt durvábban nyomom. a JTanúk és a krisnások pár óra szövegelés után megtérnek a hitemre :D

 • 2010.11.05 15:31:07NagyBence

  Inci-finci, komolyan gondolod, hogy amit valaki egy egész könyvben leír, vagy tíz év alatt átad, az elfér egy 200 karakteres hozzászólásban? Ha így lenne, tényleg nem volna miről beszélni. Az atya hiteles ember, és érdekes, elgondolkoztató előadásokat tart. Nem tudok róla, hogy a nők begerjednének rá, de ez egyáltalán nem is érdekel - a hallgatóságának nagy része férfi egyébként, mint ahogy én is az vagyok. De ha ennyire érdekel téged Pál Feri, hogy most már gyakorlatilag egy egész napodat rászántad arra, hogy róla beszélgess, miért nem jössz el legalább meghallgatni? Utána hitelesen mondhatnád, hogy nem tetszett, ha nem tetszett. De lehet, hogy tetszene.

 • 2010.11.05 15:32:17NagyBence

  Inci-finci: de ingyenes. No, ennyit a kritikák megalapozottságáról és súlyáról. :)

 • 2010.11.05 15:32:49inci-finci

  NagyBence ő katkó tehát nem lehet tetszetős amit beszél. tudod, volt az a barbár áldozat amit nem kértem meg van az a gyerekgyilkos köcsög odafönt. na ő benyalhat! :)

 • 2010.11.05 15:33:22Rebelde

  amúgy nem gondolkodtál még, hogy lucifer néven kommentelj?
  autentikusabb is lenne a provolkáláshoz:))))

 • 2010.11.05 15:35:45Szarazinda

  NagyBence: a sport sok mindenre kitűnő módszer, többek között feszültséglevezetésre is, ez kétségtelen.

  Benyomások miért ne képezhetnék valaminek az alapját? Megpróbálom mégegyszer összefoglalni a véleményemet, hátha átmegy:

  a) a benyomások nem a könyvről, hanem egy jelenségről szólnak, egy könyvről és a szerzőjéről szóló cikk alapján. Ha elolvastad az első hozzászólásomat, ennek át kellett jönnie. Azzal kezdtem, hogy szimpatikus ez a Feri atya nekem, ezzel nincs gond.

  b) ha figyeltél, akkor észrevehetted azt is, hogy amit Feri atyának tulajdoníttam, bár nem ő mondott, és e figyelmetlenségemért megkövetem ezúton őt, bocsánatáért esedezem, hamut szórók a fejelmre, előtted és a fórum összes, Feri atyáért és könyvéért rajongó, illetve ezeket elutasító kommentelő előtt meghunyászkodva bocsánatot kérek, nos, az egy hozzászólásból és NEM a cikkből származott, ami azért nem ugyanaz. Hozzászólásból van itt vagy 200, ezek átolvasását, bevallom, kevésbé alaposan hajtottam végre, mint az eredeti cikkét.

  Összefoglalva tehát a cikk alapján az a benyomásom, hogy Feri atya könyve egy jól tapintható trendbe illeszkedik, ezt próbáltam kifejteni, nem tudom, mi ezzel a probléme. Ez a jól tapintható trend, illetve jelenség ezek szerint nem csak nekem tűnt fel, hanem inci-finci nevű fórumozó társunknak is, akivel amúgy nagyjából egyetértek.

  Ennél szerényebben és részletesebben nem tudom kifejteni.

 • 2010.11.05 15:36:38inci-finci

  Rebelde volt ilyen nickem pár éve. de nem vagyok sátánista, az legitimálja a kereszténységet :).

 • 2010.11.05 15:37:56egybarat

  inci-finci,
  ha ennyi időt rááldoztál erre a témára, akkor kérlek nézd meg ezt a videót:[link]

 • 2010.11.05 15:39:15inci-finci

  Bulányi bácsi mondta jól, az ószövetség az ördögtől való. ő jó katolikus volt. ki is közösítették.

 • 2010.11.05 15:40:06inci-finci

  nézem.

 • 2010.11.05 15:42:10Rebelde

  szarazinda, nem csak a trenddel van a baja:)
  egyénként miért baj ez, hogy ilyen típusú könyvek jelennek meg?
  ha valakinek útmutatást nyújt egy ilyen könyv, az miért lenne baj?

 • 2010.11.05 15:43:00NagyBence

  Szarazinda, köszönöm, hogy leírtad, csupán annyit fűznék hozzá, hogy arról, amiről kevés információ alapján van egy benyomásod, lehet, hogy egészen más véleményed lenne, ha több információ állna rendelkezésedre. Én tudom, hogy az embernek biztonságérzetet nyújt, ha azonnal felcímkézheti azt, ami hasonlít valamire, amivel már találkozott, de néha nyitottnak maradni mégis többet ér. Természetesen nem gondolom, hogy neked biztosan tetszene Feri atya, ha jobban ismernéd, de simán el tudom képzelni.

 • 2010.11.05 15:43:26Rebelde

  incifinci, katolikus vagyok én is:))

 • 2010.11.05 15:47:49NagyBence

  Szerintem a szabadság azt is jelenti, hogy megjelennek ilyen könyvek is, meg másmilyenek is, te meg eldöntöd, hogy téged mi érdekel, és azt veszed meg. De élni hagyod azt is, akinek valami más kell, mint neked. Egyébként szerintem ebben a műfajban is nagyon sokféle különböző színvonal jelenik meg, egy kalap alá venni az összeset olyan, mintha együtt emlegetnéd Esterházy Pétert Fejős Évával, csak mert mindketten regényírók...

 • 2010.11.05 15:48:07inci-finci

  Rebelde mivel nincs egymáshoz közünk nyugodtan hihetsz abban hogy a csecsemők kinyírása isten parancsára (kivéve dugható szüzek és lánycsecsemők) tisztességes :)

 • 2010.11.05 15:49:50Rebelde

  ezeket honnan szeded?

 • 2010.11.05 15:50:47Morgan LeFay

  Bence
  Nekem elég furcsa, hogy egyesek egy olyan témán rugóznak majd’ egész nap, amit lenéznek/megvetnek/nem érdeklődnek iránta stb. Sosem jutna eszembe elmenni mondjuk, egy focista blogra és kioktatni mindenkit, hogy milyen hülye sport a foci és a rajongók mind sörissza kretének. (nem gondolom úgy, egyébként.)

 • 2010.11.05 15:50:53inci-finci

  az kiderült már idáig hogy szorongó gyerek volt, keresett valami menedéket. nem hiszem hogy valaha csajozott..

 • 2010.11.05 15:54:48inci-finci

  talán a bibliából vettem? te olvastad? az átlag katkó nem. én igen :D sőt én még a nem bevett iratokat is és azt is honnan lopták a bölcs mondásokat a babiloniaktól. ma már ezt is tudjuk :)

 • 2010.11.05 15:55:12Rebelde

  szia morgan:))

 • 2010.11.05 15:58:16Rebelde

  biztosan csak a kivonatolt változatot olvastam:P

  szóval te egy nem átlag katolikus vagy:D

 • 2010.11.05 15:59:29inci-finci

  sőt még csak nem is vagyok katolikus. egyébként mózes könyveiben keresd. ahogy a buzik halálrakövezését is :)

 • 2010.11.05 16:05:21Morgan LeFay

  Szia Rebi:)

 • 2010.11.05 16:09:32inci-finci

  a film után: nagyon lelkes, nagyon élvezi de nem jött be. nem érzem hogy bármit tudnék tőle tanulni az életről. talán nem annyira közhelyes mint a cikk alapján de egysíkú

 • 2010.11.05 20:34:06Pink szabadságon

  Pál Feri jó arc, nem kis mentálhigéniás gyakorlattal. Nem csak a katolikusok szerint;) Jó amit csinál, és kééész

 • 2010.11.05 21:15:49Beeblebrox10

  Pink, mit csinál egy mentálhigéniás? Gyakorlattal?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta