INTIM RÖVIDHÍR

A férfiak hímivarsejtjei mégsem csökkennek

2011. június 14., kedd 18:44

A legújabb dán kutatások meglepő eredményt hoztak: a növényvédő szerek és az egyéb környezeti ártalmak ellenére úgy néz ki, a férfi populáció hímivarsejtjei nem fogynak.

A férfiak korunkban kevésbé nemzőképesek, mint néhány évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt, fogyatkozik a hímivarsejtek száma és romlik a sperma minősége - állították korábban. Az eddigi kutatások szerint ugyanis a populáció szintjén mennyiségi és minőségi romlás egyaránt megfigyelhető, amiért elsősorban a rohamosan terjedő növényvédő szereket, műanyagokat, és az egyéb környezeti ártalmakat teszik felelőssé. A legújabb kísérletek éppen ellentétes eredményeket hoztak: a dán hadsereg sorozási vizsgálatai szerint ugyanis, a 18 éves dán férfiak 15 éve ugyanolyan mintákat produkálnak, tehát a populáció szintjén nem csökkent a hímivarsejtek száma - írja a New York Times online kiadása.

Az adatok szokatlan módon kiszivárogtak

Az elmélet, miszerint a hímivarsejtek számának csökkenése az emberiség hanyatlásának kezdete, egy 1992-es, szintén dán kutatók által közreadott tanulmányban merült fel először. Akkor a kutatók 50%-os hanyatlást mértek 1938 és 1991 között. Az adatok megbízhatóságát már sok kritika érte legfőképpen pedig azért, hogy nem vették figyelembe, hogy a férfiak a mintavételt megelőzően mikor ejakuláltak.

Az ügyet kirobbantó dán csoport új kutatásba kezdett: 18 éves férfiaktól vettek spermamintát a sorozás során, így az elmúlt 15 évben összesen 5000 férfi ondóját viszgálták meg. Ez a metódus sokkal megbízhatóbb, mert azonos korcsoportú, földrajzilag egy területen élő férfiakat vizsgál. A spermaanalízis módszerei is finomodtak az évek során, és a 15 éves időszak is elég hosszú ahhoz, hogy a változást ki lehessen mutatni, azonban az eredmények szerint nincs ok az aggodalomra, a férfiak általános nemzőképessége ugyanis nem változott.

Az egyetlen probléma, hogy a kutatók egyelőre nem akarják publikálni az eredményeket, annak ellenére, hogy azokat nagy társadalmi érdeklődés kíséri. Az adatok szokatlan módon mégis kiszivárogtak, állítólag a dán egészségügyi minisztérium közreműködésével, bár az eredmények még nem hivatalosak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta