A nők több szerelmi ügyet bánnak, mint a férfiak

Egy új tanulmány szerint a nők több dolgot bánnak meg életükben, mint a férfiak, különösen, ha szerelmi ügyekről van szó.

A kutatásról, amelyet Neil Roese, a chicagói  Northwestern University professzora vezetett, a Chicago Sun-Times számolt be először. Roese összesen 370, 20 és 80 év közötti embert kérdezett meg USA-szerte arról, hogy mit bántak meg életükben a legjobban. A megkérdezett nők 44%-a említett valamilyen szerelmi ügyet, míg a férfiak csupán 19%-a tartotta ezt a legnagyobb ballépésének, ők inkább munkájukkal kapcsolatban emésztik magukat. A leggyakoribb esetekben a szerelmi megbánás tárgya egy olyan ember volt, akit hagytak elmenni vagy olyan fiatalkori partnert, akivel nem igazán működött a viszony, illetve elszalasztott lehetőségeket is sokan felsoroltak.

Bárcsak megtettem volna

A második leggyakoribb terület, amivel kapcsolatban megbánást éreztek, az a család volt: főleg az az érzés, hogy valakivel szebben kellett volna bánni. Mások megbánták, hogy nem tanultak tovább, hogy nem váltak el hamarabb, vagy hogy a pénzt választották ahelyett, hogy olyasmit csináltak volna, ami a hobbijuk.

Roese professzor elmondta, hogy a telefonos interjúk során sokan elérzékenyültek és elsírták magukat. Ugyanakkor kimondani, hogy "Bárcsak megtettem volna", nem feltétlenül rossz dolog.  "A megbánás olyan érzelem, ami arra sarkallhatja az embereket, hogy a jövőben jobban teljesítsenek, sikeresebbek legyenek" - állítja a kutató. "Ez egy erős motiváló erő. Nagy előny, ha valaki megtanulja a leckét és gyorsan továbblép. Probléma akkor van, ha ezt a megbánást egyfolytában újraéli valaki."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek