INFÓ

Ez lesz az elszámoló levelekben!

2015. március 30., hétfő 10:28 |

Ha az elszámolással érintett deviza alapú kölcsönszerződése van, akkor 2015. április 30-ig postázzák Önnek azt a tájékoztató levelet, amelyből kiderül, mekkora visszatérítésre számíthat a bankjától. Amennyiben valaki az elszámolás eredményeként kifizetésre is jogosult, akkor előfordulhat, hogy a jóváírás már az elszámolás részleteit tartalmazó levél érkezése előtt megtörténik, ez esetben is mindenképpen érdemes utóbbit is megvárni, még mielőtt bármibe belekezdünk.

A levélből ugyanis pontosan megtudhatjuk, hogy fog kinézni a hitelünk az elszámolást és a szerződésmódosítást követően. A forintositas.hu összegyűjtötte azokat a kérdéseket, amelyek a legtöbbekben felvetődhetnek az elszámoló levelet olvasva, és megmutatjuk, hogy a levélben hol vannak ezekre a válaszok!

Mekkora a visszatérítés összege?

A levél I. részében az Elszámoláshoz kapcsolódó információk között található táblázatból látszik az, hogy a mekkora a bank által „tisztességtelenül felszámított összeg”, vagyis mekkora összeggel csökken az ügyfél tartozása a jogszabályok és a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott sorrend szerint. Ezt az összeget a vonatkozó törvényekben és az MNB rendeleteiben meghatározott szabályok és képlet szerint számították ki a bankok. A kalkuláció során a bankok figyelembe vehetik az ügyfeleknek nyújtott korábbi kedvezményeket. A fenti táblázat a kedvezményekkel csökkentett „tisztességtelenül felszámított fogyasztói követelés összegét” mutatja, az eredeti szerződés devizanemében.

Mennyi pénzt kapok vissza, és hogyan fizetik ki?

A jogszabályi előírások értelmében készpénz-visszafizetésre csak azok az ügyfelek számíthatnak, akiknek lezárt kölcsönszerződésük van, vagyis már nincs tartozásuk a bankkal szemben. Ehhez az összeghez többféleképpen is hozzá lehet jutni: ha az ügyfélnek van bankszámlája az elszámolást végző banknál, akkor a bank erre utalja át. Ha nincs, akkor az elszámoló levél kézhezvételét követően nyilatkoznia kell a bankszámlaszámról, amire az átutalását kéri. Az összeg az elszámolást végző banknál készpénzben is felvehető. A konkrét kifizetendő összeget a tájékoztató levél második táblázatában, már forintban kifejezve találja meg.

Hogy fog kinézni az új hitelem?

Az élő szerződéssel rendelkező ügyfelek kölcsönszerződéseinek feltételei módosulnak. Ennek részletezését a levél II. részében a Szerződésmódosuláshoz kapcsolódó információk között lévő táblázatban lehet megtalálni. A forintosításban is érintett ügyfelek szintén ebből a 2. táblázatból tudhatják meg a szerződésmódosulás előtti, illetve a már forintban meghatározott szerződés paramétereit, vagyis azt, hogy a jövőben mekkora törlesztőrészletet, milyen kondíciókkal kell fizetni. A táblázat segítségével össze lehet hasonlítani a múltbeli és a jövőbeni adatokat.

Hogyan tudom megnézni az elszámolásom részleteit?

Az elszámoló levelek tartalmazzák a kalkuláció alapját képező hiteltörténeti kimutatást. Az Erste Bank az elszámoló levél megküldésével párhuzamosan, még részletesebb és személyre szabott tájékoztatást nyújt az elszámolással kapcsolatosan, az erre a célra létrehozott internetes felületen (www.forintositas.hu). A részletek megtekintéséhez szükséges egyedi belépési kódot és a belépés módját szintén az elszámoló levél tartalmazza.

Honnan tudom, hogy pontos lesz az elszámolásom?

Az elszámolást a bankok a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott képletek és elvek alapján végzik el. Az elszámolás szabályainak betartását a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi.

További információ

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta