INFÓ

Hogyan szakítottam az állami egészségüggyel?

2014. november 12., szerda 17:04 |

Pár évvel ezelőtt – miközben meglehetősen magas összeget vontak le a fizetésemből TB-re – egy laborvizsgálat beutalómat azzal utasította el a leletező kisablakán túl ténykedő hölgy: drága vizsgálat ez ahhoz, hogy csak úgy felírogassa a háziorvos… Azóta sem jártam „SZTK-ban”.

Nemrég mégis elkerülhetetlenné vált a találkozás egy kórházi szakorvossal –egy fiatalkori síbaleset miatt a térdemben korán kopni kezdett az ízület. Két évtizeddel később tehát itt ülök a szakrendelő folyósólyán, mert a helyzet igencsak vészes.

Rövidre fogva: szóba került a protézis. Több orvossal is konzultáltam, heteket vártam a vizsgálatokra és az újabb konzultációkra, végül két hónap múltán a várólistáról egyeztettünk. És nem hittem a fülemnek: jó esetben másfél év múlva sorra kerülhetek! Ezzel még jól is járok, mert a statisztikák szerint, a térdprotézis műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is! Testvérek között is szinte négy év... Persze ahhoz, hogy a műtét lehetősége egyáltalán felmerülhessen, súlyos állapotot kell produkálni. Vagyis amikor már mozdulni sem tudok, csak akkor leszek jogosult a műtétre.

A döntés nem volt nehéz: igazából sosem volt ez szerelem, csak amolyan összekényszerített kapcsolat, így ezúttal végleg szakítottam az állami egészségüggyel.

Két éve a lányom egy belvárosi magánkórházban, a Dr. Rose-ban szült. Amikor először elkísértem a terhesgondozásra, azt hittem eltévedtünk. Szállodai környezet fogadott, elegáns lobby, egyenruhás recepciós lányok, kávé, tea – még jóformán le sem ültünk a váróban, máris sorra kerültünk. A szülésznővel való találkozás, az ott tapasztalt szakértelem, odafigyelés és megértés még nagyobb kontrasztot mutatott az állami rendszerhez képest.

Szóval az említett szakítás után nagyon is reálisnak tűnt visszatérnem a Dr. Rose-ba.

Két napon belül kaptam időpontot Hangody professzorhoz, aki az artroszkópos műtétek specialistája. A leleteimet átnézve kiírt egy vizsgálatot, amit még aznap el is végezték, és a következő konzultáción már a műtét időpontjáról egyeztettünk. Két héttel későbbi időpontban maradtunk. A professzor szerint még elkerülhető a protézis beültetés, helyette az artroszkópos eljárást, a mozaikplasztikás porcátültetést javasolta. Vágások nélküli „kulcslyuk” beavatkozás, mindössze egy órás, másnap már fel is kelhetek. Három napon belül otthon leszek.

Igen, mindezért fizetek. Ahogy azért a másik, akadozva működő rendszerért is, hosszú évek óta. Volt alkalmam elgondolkozni a két kifejezés közti különbségen: egészségügyi ellátás és egészségügyi szolgáltatás. A két szemlélet közt pedig épp akkora a különbség, mint másfél évnyi mozgásképtelenség és heti két tenisz edzés között. Pár héttel a műtét után múlt pénteken játszottam először, csaknem egy évnyi kihagyás után. 6:4-re nyertem a szettet.

http://www.drrose.hu/hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta