Hogyan szakítottam az állami egészségüggyel?

Pár évvel ezelőtt – miközben meglehetősen magas összeget vontak le a fizetésemből TB-re – egy laborvizsgálat beutalómat azzal utasította el a leletező kisablakán túl ténykedő hölgy: drága vizsgálat ez ahhoz, hogy csak úgy felírogassa a háziorvos… Azóta sem jártam „SZTK-ban”.

Nemrég mégis elkerülhetetlenné vált a találkozás egy kórházi szakorvossal –egy fiatalkori síbaleset miatt a térdemben korán kopni kezdett az ízület. Két évtizeddel később tehát itt ülök a szakrendelő folyósólyán, mert a helyzet igencsak vészes.

Rövidre fogva: szóba került a protézis. Több orvossal is konzultáltam, heteket vártam a vizsgálatokra és az újabb konzultációkra, végül két hónap múltán a várólistáról egyeztettünk. És nem hittem a fülemnek: jó esetben másfél év múlva sorra kerülhetek! Ezzel még jól is járok, mert a statisztikák szerint, a térdprotézis műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is! Testvérek között is szinte négy év... Persze ahhoz, hogy a műtét lehetősége egyáltalán felmerülhessen, súlyos állapotot kell produkálni. Vagyis amikor már mozdulni sem tudok, csak akkor leszek jogosult a műtétre.

A döntés nem volt nehéz: igazából sosem volt ez szerelem, csak amolyan összekényszerített kapcsolat, így ezúttal végleg szakítottam az állami egészségüggyel.

Két éve a lányom egy belvárosi magánkórházban, a Dr. Rose-ban szült. Amikor először elkísértem a terhesgondozásra, azt hittem eltévedtünk. Szállodai környezet fogadott, elegáns lobby, egyenruhás recepciós lányok, kávé, tea – még jóformán le sem ültünk a váróban, máris sorra kerültünk. A szülésznővel való találkozás, az ott tapasztalt szakértelem, odafigyelés és megértés még nagyobb kontrasztot mutatott az állami rendszerhez képest.

Szóval az említett szakítás után nagyon is reálisnak tűnt visszatérnem a Dr. Rose-ba.

Két napon belül kaptam időpontot Hangody professzorhoz, aki az artroszkópos műtétek specialistája. A leleteimet átnézve kiírt egy vizsgálatot, amit még aznap el is végezték, és a következő konzultáción már a műtét időpontjáról egyeztettünk. Két héttel későbbi időpontban maradtunk. A professzor szerint még elkerülhető a protézis beültetés, helyette az artroszkópos eljárást, a mozaikplasztikás porcátültetést javasolta. Vágások nélküli „kulcslyuk” beavatkozás, mindössze egy órás, másnap már fel is kelhetek. Három napon belül otthon leszek.

Igen, mindezért fizetek. Ahogy azért a másik, akadozva működő rendszerért is, hosszú évek óta. Volt alkalmam elgondolkozni a két kifejezés közti különbségen: egészségügyi ellátás és egészségügyi szolgáltatás. A két szemlélet közt pedig épp akkora a különbség, mint másfél évnyi mozgásképtelenség és heti két tenisz edzés között. Pár héttel a műtét után múlt pénteken játszottam először, csaknem egy évnyi kihagyás után. 6:4-re nyertem a szettet.

http://www.drrose.hu/hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek