Gyermekeink és a hétköznapi hősök

A gyermekek különböző mesefilmekből és történetekből szerzik inspirációjukat, amely nemcsak a tanulási folyamataikban, hanem személyiségfejlődésükben is rendkívül meghatározó.

Emlékezzünk csak vissza, hogy milyen feledhetetlen élményeket szerzett, ha orvosoknak, rendőröknek vagy épp tűzoltóknak adtuk ki magunkat kiskorunkban. A legkisebbek szinte szivacsként szívják magukba a környezetük felől érkező tudást, illetve a viselkedési szabályokat is. Természetesen ebben a korban még az elsődleges referenciacsoportjuk saját anyukájuk és apukájuk, viszont nagy hatással van rájuk minden, a környezetük felől érkező inger is. A gyermekek egyik legáltalánosabb tanulási, fejlődési módszere az utánzás. Példaképeket állítanak maguknak, akikhez hasonlítani szeretnének, így a „hősök” által képviselt értékrendeket sajátítják el. Pszichológusok szerint viselkedésünk majd 95%-át utánzással sajátítjuk el, tehát a szimpla játszáson bőven túlmutatnak ezek a viselkedési formák.

Ahogy már említettük, személyiségfejlődésük is nagyban függ az áhított ikonoktól, hiszen gyakran hosszú ideig néznek fel rájuk. Mindenképpen kövessük figyelemmel kit választanak gyermekeink! Ezek a minták alapvető viszonyítási pontként szolgálnak, így velük összehasonlítva alakul ki a kicsik identitástudata is, illetve alapvető motivációs elemként tekintenek rájuk. Például egy pozitív, kitartó, önfeláldozó szerepben feltűnő hős - mint egy mentős vagy tűzoltó - ösztönzi a kicsiket arra, hogy érzékenyek legyenek környezetükre, kitartsanak álmaik megvalósítása mellett. Annak is oka van, ha gyermekünk az összeesküvő szerepek közül választ példaképet, hiszen ezzel kifejezi uralkodásvágyát, irányításra való fogékonyságát.

Érdemes szinte észrevehetetlenül és óvatosan olyan példákat mutatnunk, amelyeket megfelelőnek, követendőnek tartunk számukra, illetve figyeljünk saját szokásainkra, habitusunkra is. A felnőtté válás során igencsak meghatározó családunk szerkezete és felépítse, hiszen ez viselkedésünk és környezetünk legmeghatározóbb viszonyítási pontja, továbbá a szerepkörök elsajátításának elsődleges színtere.

A LEGO DUPLO építőkészletek számos lehetőséggel szolgálnak a mindennapi hősök szerepeinek életre keltésében. Akár a rendőrség, a mentők vagy a tűzoltóság munkájában felmerülő helyzeteket, izgalmas történeteket vagy hőstetteket is megtapasztalhatják a legkisebb bajnokok. A Rendőrség készletben minden megtalálható, amire egy valódi őrzővédőnek szüksége lehet a bevetések során; így a rendőrautóban ülő rendőr, a motoros bűnöző, a bank, a pékség és a rendőrkapitányság segíti a kicsiket képzelőerejük valósággá változtatásban. A hagyományosnál kétszer nagyobb LEGO kockák kifejezetten az apró kezeknek készültek; sokkal könnyebb őket megfogni, egymáshoz illeszteni és biztonságosak is, így garantált sikerélményt biztosítanak a kis építőmesterek számára. A LEGO DUPLO kockák kifejezetten támogatják a gyermekeket abban, hogy kreativitásukat, logikai- és problémamegoldó készségeiket fejleszthessék, illetve elsajátíthassák az alapvető társalgási helyzeteket is.

Nagyszerű kreatív játéktippeket találhatsz a www.DUPLOvilag.hu weboldalon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek