INFÓ

Hernádi féltékenységi jelenetet rendezett

2013. november 12., kedd 17:19 |

Szerelmi harcokba bonyolódott Hernádi Judit, akinek a Római vakációban nemcsak grófnőként és Anna hercegnő társalkodónőjeként kell helyt állnia, hanem még a rendező kegyeiért is meg kell harcolnia nála fiatalabb kolléganőjével. Mindezt persze csak szerepe szerint, hiszen a 60 éve bemutatott filmklasszikus színpadra vitt változata dinamikájában, humorában és hangsúlyaiban is teljesen eltér a sokak által ismert Római vakációtól. Az Orlai Produkció felhőtlen nyarat és az örök várost, Rómát idéző szórakoztató előadása igazi szívet melengető csemege a hideg, őszi napokon.

Az első benyomást, bármiről legyen is szó, nehéz elfelejteni, még nehezebb felülírni. A rendezői koncepciónak és a bravúros szereposztásnak köszönhetően azonban a Római vakáció című darabban nem maga a 60 éve bemutatott kultikus mozifilm elevenedik meg a színpadon, hanem egy dinamikájában, humorában és hangsúlyaiban teljes új mű bontakozik ki.

Hernádi Judit szerepét – aki a darabban a grófnőt, a hercegnő társalkodónőjét játssza – például a filmhez képest megnövelték, és a színésznő színpadon már jól ismert figurájára szabták. Fanyar és ironikus kommentárjaival, a tőle megszokott és a nézők által a végletekig imádott gesztusaival magánsikert arat, legyen szó akár a hercegnő tanácsokkal való ellátásáról, akár a szerelmi csalódás túléléséről, vagy a fiatalabb vetélytárs elsöpréséről. „Leginkább arra a képzetre van írva, ami a színpadról látszik belőlem, amit azon keresztül gondolnak rólam. Ez persze különösen megtisztelő, de természetesen ez nem én vagyok” – nyilatkozta korábban a színésznő.

Emellett rávilágított, hogy azt lehet hinni, ilyen esetben roppant könnyen megy a szerepformálás, azonban ez koránt sincs így, „minden mondatért meg kell dolgozni”.

Kevesen tudják, hogy létezik a Római vakációnak egy darabváltozata, mely Paul Blake tollából származik. Az előadást Cole Porter dalokkal dúsította, ettől Pelsőczy Réka rendező szerint igazán Hollywoodban érezhetjük magunkat – ez adta számára az ötletet, hogy az előadás egy filmgyári stúdióban játszódjon, ahol a nézők kicsit bepillanthatnak a kulisszák mögé, végigkísérhetik a Római vakáció című film felvételeit. Így két párhuzamos történet rajzolódik szépen a szemük előtt, a forgatások próbáinak szünetében egy-egy elcsípett pillantásból, vagy félmondatból hirtelen már nem is Rómában, hanem a féltékenységgel és szerelmi harcokkal teletűzdelt mindennapokban találjuk magunkat, ahol a fiatal színésznő az idősebb rendező érdeklődését felkeltve próbál jobb szerepekhez jutni, a Hernádi által megformált feleség pedig tehetetlenül tipródik a szeme előtt lejátszódó héjanász miatt.

Emellett olyan aktuális, hazai sajátosságokkal találkozhat a néző, mint a Nagy Dániel Viktor által megformált stylist, akinek figuráját nem más, mint az ország közkedvelt Lakatos Márkja ihletette. A fiatal színésznek egyébként nem ez az egyetlen szerepe a darab során: lenyűgöző könnyedséggel alakul át hol fodrásszá, orvossá, vagy taxisofőrré.

A Pelsőczy Réka által színpadra vitt darab így csupán címében egyezik a klasszikus mozifilmmel, mely egy felejthetetlen ikon, Audrey Hepburn karrierjét indította el annak idején – nem is akárhogyan, Anna hercegnő megformálásáért ugyanis a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták. A produkciót, filmlegendáról lévén szó, lehetetlen utánozni. Szerencsére ez sem a darab rendezőjének, sem a benne szereplő színészeknek nem volt célja. Az eredeti műtől való elrugaszkodásnak, a megszokott keretekből való kilépésnek köszönhetően pedig egy önálló, semmihez sem hasonlítható színdarab született, melyen Csáki Judit színikritikus szerint „j

ól szórakozunk; és aki tudja, hogy szórakozás címén mit szokás a néző arcába löttyinteni a legtöbb - tényleg: a legtöbb - színházban, az nem lehet ezért elég hálás.”

A Római vakáció novemberben és decemberben is a Belvárosi Színházba varázsolja az ábrándos nyarat, az örök várost, hogy a filmtörténet egyik legemlékezetesebb szerelmét idézve napsugárként simogassa lelkünket a zord időben.

További információ:

http://orlaiprodukcio.hu/eloadas/romai-vakacio/

https://www.facebook.com/orlaiprodukcio?hc_location=timeline

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta