Zanza!

Mintegy 500 programot tartanak idén a Művészetek Völgyében, amely Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden zajlik július 26. és augusztus 4. között. A programok többsége Kapolcson lesz, a kísérőrendezvények kapnak helyet a csatlakozó falvakban.

Kapolcson az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesz Palya-udvar, ahol többek között Beck Zoltán (30Y), Berecz András, az Artus Társulat, Háy János, Erdős Virág, Jónás Vera, Szokolay Dongó Balázs, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Dés László, a Momentán Társulat, valamint a Maszkura és a Tücsökraj zenekar lép fel, de jelen lesz a Slam Poetry Budapest csapata is Závada Péterrel és Simon Mártonnal, fellép a meghirdetett zenei pályázaton bejutott 12 zenekar is. Idén először lesz bébiszitter-program, hogy az idősebbek is gondtalanul élvezhessék a koncerteket.

A Kaláka Versudvar minden nap 10 és 23 óra között várja a vendégeket. Náluk a költészeté, a verseké és a daloké a főszerep, a két házigazda pedig a Kaláka együttes és Lackfi János. A Versudvar vendége lesz többek között Geszti Péter, Kovács András Ferenc, Varró Dániel, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes, Tóth Krisztina, Rátóti Zoltán, Galkó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Rosonczy-Kovács Mihály és Ferenczi György is.

A Kapolcsi Hobo Klubban esténként „Hobo és Bandája” lép fel, akik idén kizárólag saját dalokat fognak játszani, tíz este alatt tízféle repertoárt hallhat majd a közönség. Délutánonként a Malompart Színpadon a Magyar Hobológiai Társaság IV. Vándor-Ló-Gyűlésének előadásait lehet meghallgatni Jász Attila költő, az Új Forrás folyóirat főszerkesztője vezetésével.

A Jazz és Irodalom Udvarban jelen lesz a Magyar Írószövetség, emellett esténként a dzsesszé lesz a főszerep. Este hat órától a Királykertben lép fel Sárik Péter, Gyárfás István, Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, a Dresch Quartet, Szőke Nikoletta, Lukács Miklós, a Bacsó Kristóf Trió, a Snétberger Zenei Tehetség Központ tehetségei, az Oláh Szabolcs Quintet és Dés András.

A Blue sPot Café udvarában a bluesé, a rocké és a közös zenélésé lesz a főszerep, fellép a Blue sPot, Sena, az Anna & the Barbies, a Roy&Adam Trio, az Elefánt, a Kistehén, Frenk, valamint a Pribojszki Mátyás Band.A Muharay Udvar-Kávéházban a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezvényeit tekinthetik meg, amely mintegy nyolcszáz fellépő közreműködésével nyolcvan programot kínál.

A komolyzenei programok a Katolikus templomban kapnak helyet, olyan zenekarokat lehet hallani, mint a Savaria Baroque, az Excanto, a Musica Florens vagy az Aura Musicale. Emellett itt lesznek a Zeneakadémia tehetségei is, az Ear együttes pedig kortárs elektronikus zenei koncertet ad.

Jancsi bácsi udvarában a roma kultúra mutatkozik be. Lesz zene, kézműves programok, ütős hangszerek készítése, cigány nyelvoktatás, táncház, seprűkészítés, cigánykenyér készítés.

A fesztivál keretében mintegy negyven kiállítás lesz látható, a Malomszigeten pedig megrendezik az Országos Fazekas és Keramikus Találkozót és Vásárt. A Művészetek Zöldje idén is hagyományos környezet- és természetvédelmi programsorozatát mutatja be a látogatóknak. Lesznek gyerekfoglalkozások, előadások, zöldtúrák. Az Örökségvölgy programjainak keretében pedig az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hatvan települése mutatkozik be kézműveseivel, művészeivel, őstermelőivel.

A Völgy kapcsolódó falvaiban is változatos programok fogadják a látogatókat: Taliándörögdön az Ősök házában, a Művelődési házban, a Református templomban, az Evangélikus templomban és e templomok udvarain lesznek folyamatosan programok, az Óvodakertben napközben gyerekprogramok, délutántól pedig könnyűzenei előadók várják az érdeklődöket, színpadra lép többek között a Kipu, a Zombori, a Presszó Tangó Libidó, a Sajnaroli és a rana, a Tükezoo, a Kobza Vajk Group, a HaSzüNa, a Mikrobe, a Ricsárdgír és a Blahalouisiana zenekar.

Az Egység Média Színpadon olyan előadók lépnek fel a hét második felében, mint az Amatild, a Laár András és a Tündértantra, a Mantra Porno, a Background, az Up!, a Mocsok 1 Kölyök, valamint az Ocho Macho. A településen ezenkívül a Kocsor-házban a 4D Zóna színpadon öt napon át előadásokon vehetnek részt a látogatók, amelyek középpontjában a tudatos élet és a tudatos társadalom áll, esténként pedig itt iskoncertek színesítik a programot. A Napfény Camping Lemanguria-sátorral, jógával, masszázzsal és délelőtti gyerekprogramokkal várja a látogatókat. Vigántpetenden a Katolikus templomban komolyzenei koncertek kerülnek előadásra, Monostorapátiban fellép a Parafónia zenekar.

Blogmustra