Vacsorából uzsonna francia módra

Zanza!

quiche_brokkoli

ősz/uzsonna/iskolakezdés

A quiche (ejtsd: kís) francia étel, amelyet fogyaszthatunk reggelire, előételként vagy gyors vacsorának – és ha már itt tartunk, elég jó uzsonna is lehet belőle. A legegyszerűbb, ha quiche-t készítesz vacsorára, másnap pedig elcsomagolod a maradékot tízóraira, uzsonnára.



A legszimplább változat omlós tésztából, tejszínből, tojásból és pirított szalonnából áll (quiche Lorrainne). Ezt gazdagíthatod reszelt sajttal, brokkolival, gombával vagy akár párolt lazaccal is. Az egészséges uzsonna jegyében mi egy brokkolis, tejfölös válozatot mutatunk most be.

Az egyetlen időigényes elem a tészta, ez is csak a hűtés miatt. Rohanós napokon kiválthatod fagyasztott levelestésztával is, de azért a gyúrt tészta az igazi.

 

Hozzávalók 1 quiche-hez

A tésztához:
20 dkg liszt
½ tk só
12 dkg hideg vaj kis darabokban
5-6 ek hideg víz

A töltelékhez:
40 dkg brokkoli rózsáira szedve (lehet fagyasztott is)
2 gerezd fokhagyma
6 tojás
4 dl tejföl
½ tk őrölt szerecsendió
1 csipet Cayenne-bors
1 tk só
15 dkg reszelt sajt (gouda, cheddar, trappista, lehet vegyesen is)


Ha nem szorít az idő, a tészta a következőképpen készül: keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal keverd el, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként add hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan gyúrd labdává – minél kevesebbet érintkezik a kezed melegével, annál jobb.

Fóliába tekerve tedd a hűtőbe 30 percre. Ez után nyújtsd ki a tésztát, tedd kivajazott kerek quiche-/piteformába, szúrkáld meg, és tedd újabb fél órára a mélyhűtőbe. Innen megy majd a sütőbe –  attól lesz omlós, hogy a jéghideg tészta kerül forró sütőbe (190 fok).

A tésztát elő kell sütni: a tésztára tegyél sütőpapírt, és erre ½ kg lencsét vagy egyéb nehezéket. Ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék és papír nélkül is süsd.

A töltelékhez a tojásokat villával kissé verd fel, keverd hozzá a tejfölt és a fűszereket, majd ha egyenletes, add hozzá a reszelt sajtot is.

A brokkolit dobd 1 percre forrásban lévő, sós vízbe, szedd ki és hűtsd le. Keverd a tojásos masszához, és az egészet öntsd az elősütött tésztára.

40 perc alatt süsd készre. Szeletelés előtt legalább 20 percig hagyd hűlni, hogy a közepe is megszilárduljon. Hidegen is nagyon finom.

 

Blogmustra