GASZTRO

Szakácskönyvajánló: Joanne Harris a franciákról

2009. november 22., vasárnap 12:20

Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen szakácskönyvet válasszon az, aki már biztos kézzel dobja össze a rakott krumplit, süti a rántott húst vagy főz gulyáslevest, de a nemzetközi konyhában még nem igazán jártas.

cikk-tipus-ajanlo

a_francia_konyhaA válaszom mindig ugyanaz: Joanne Harris és Fran Warde A francia konyha című könyvét ajánlom.

Ennek több oka is van: a francia konyha valamilyen szintű ismerete minden főzéstudást megalapoz, biztos kezet ad az alapvető technikákhoz és segít eligazodni az alapanyagok között. Mindemellett a főzés iránti szenvedélyt pillanatok alatt feltüzeli, az illatok és ízek bódító egyvelegét a konyhánkba varázsolja.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan találkozunk a francia konyhaművészettel. A franciák büszke, pökhendi nép, a konyha-, és szakácsművészetükre joggal, de gyakran mindenki mást lenézve, büszkék, ezért megközelíthetetlennek és túlmisztifikáltnak tűnhet tudományuk. Ez Michelin-csillagos szinten nyilván így is van, de a műkedvelő hobbiszakácsnak talán nem ezen a szinten kell keresgélnie.

Joanne Harris a szakácskönyvét angol háziasszonyoknak írta, épp ezért hiányzik belőle minden manír és fellengzés, megtalálható benne ugyanakkor a francia konyha iránti rajongás, az életmód ismerete és tisztelete, valamint a személyes kötődés is. Receptjei nem igényelnek komoly felkészültséget – sajt bevallása szerint ő sem egy nagy szakácsnő – mégis valódi francia ízeket és klasszikus fogásokat ismertetnek meg az olvasóval. A fotók gyönyörűek, a könyvből hamisíthatatlan francia hangulat árad.

 

Az írónő a héten Magyarországon járt abból az apropóból, hogy az Ulpius-ház Könyvkiadónál néhány nap múlva megjelenik az Aludj kislány!  című regénye. Ezzel teljessé válik magyar nyelven is a Harris-életműsorozat, amelynek eddig 11 kötete jelent meg itthon. Karácsonyi meglepetésül a kiadó a szerző négy könyvét különleges, díszdobozos kiadásban is megjelenteti.

Joanne Harris 1964-ben az észak-angliai Barnsley-ban született, és ma is ott él. Édesanyja francia, apja angol. Cambridge-ben modern és középkori nyelvészetet tanult, majd 15 éven át tanított. Ez idő alatt született, többek között, a nagy sikerű Csokoládé című regénye, amelyből film is készült Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével. Legújabb, Blueeyedboy című regénye 2010 tavaszán jelenik meg Angliában. Eddig két szakácskönyve jelent meg: A francia konyha, és A francia piac címmel.

 

cikk-tipus-linkek

Furcsán kezdődött a viszonyunk, olyan volt, mint először szexfilmet nézni, de aztán én is kurvának kezdtem hívni a kovászt, új könyvében ráadásul zseniális receptekkel és gyönyörű fotókkal áll elő – francia ételeket főzni amúgy is maga az otthonos melegség. | Francia káromkodás a konyhában

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta