GASZTRO

Piacmustra 7. - Itt a legtöbb biciklis és jó fej kutya

2010. június 24., csütörtök 11:36

dvid_6_014Piacelemző sorozatunkat a szombati piacokkal zárjuk.  Ennél kellemesebb zárótémát keresve sem találhattunk volna. Mindhárom szombati piac a maga nemében egyedi, kellemes élményt nyújt, érdemes rászánni a szombat reggelt arra, hogy néha napján a megszokott útjainkról letérve ezekre is ellátogassunk.

A legjobb közösségi helyeken jártunk, ahol már várták a kis létszámú kommandónkat.


Tétényi úti piac

A Tétényi úti szombati piacot elsőre kicsit trükkös megtalálni. Ha valaki nem ismerős a környéken, könnyen azt gondolhatja, hogy a piac abban az üzletközpont-szerűségben üzemel, ami valaha az Olimpia mozi otthona is volt, de gyorsan beigazolódik, hogy ez nagy tévedés. Az üzletközpont, bár valaha akár piac is lehetett - gyerekkoromban a lakótelepen lakó nagyszüleimmel jártam ide-, az biztos, hogy mostanra kísértetiesen kihalt. Itt aztán nincs piac.

Az emeletről letekintve felsejlik néhány zöldséges stand, de ennek sem szabad bedőlni, az igazi szombati piac a standokon és a metróépítkezésen túl, az épület háta mögött üzemel. Amikor megláttam az epret a játékmarkolók mellett, tudtam, hogy jó helyen járok.

tetenyi_ut_2
Megtettem pár lépést a szombat reggeli nyüzsgésben, és hirtelen egész más világban találtam magam. Röpködnek a „Jó napot, Feri bácsi” vagy „Minden jót Józsikám” köszöntések, a fiatalabb nők tanáccsal látják el az idős néniket, hogy merre láttak szép epret, az árusok szinte mindenkit a nevén köszöntenek, tudják mit keres, előre ajánlják neki az árut. Akik ide járnak szinte mind a lakótelepen vagy a környező utcákban laknak hosszú évek (évtizedek?) óta. A vásárlók nagytöbbsége az idősebb generáció tagjai, és ha csak minden szombaton találkoznak is, már összeszokott társaságot alkotnak. Persze azért van köztük kisgyerekes család is, nem Floridában vagyunk a nyugdíjas övezetben.

tetenyi_ut_4


A piac döntő többségében zöldséget és gyümölcsöt kínál, de a mobil húsbolt és a pék portékája mellett lehet kapni bőrövet, játékot, függönykarnist és művirágot is, van házi tej, termelői méz és füstölt áru is. A zöldséget és gyümölcsöt sok esetben autók csomagtartójából, kisteherautókból árulják, ezek az árusok kistermelők, 3-5 féle zöldségnél nem hoznak fel többet. A választék, főleg az idénynek megfelelő zöldségből és gyümölcsből bőséges, az árak korrektek. A málna tálcánként 289-398 forint, a meggy 498-598 forint, a cseresznye 498-798 forint között mozog. Egész tököt 150 forintért kapunk, de lehet kapni gyalultat is.

tetenyi_ut_3
Befőző szezonban – vagyis mostanság - mindenképpen érdemes a Tétényi úti piacra ellátogatni szombaton, mert jó minőségú árut normális árszinten kapunk és még az eladók is kedvesek hozzánk. Nagy lesz a nyüzsgés, de hát melyik piacon nincsenek sokat szombaton?

Hunyadi téri piac

Annak ellenére, hogy a piacot leginkább szombati piacnak neveznénk, azért hétköznap is találni árusokat a téren, főleg hétvége, vagy nagyobb zöldség-gyümölcs dömping idején. Budapest mára legkultikusabb piacán igazából szombat reggel kell vásárolni. Ilyenkor nyüzsög a park, messziről nézve olyan, mint egy felbolydult méhkas. Kevesen rohannak, inkább azok járnak ide, akiknek fontos, hogy jó minőségű árut vásároljanak, beszélgessenek a termelőkkel, vagy összefussanak a barátaikkal, mielőtt felteszik főni az ebédet.

hunyadi_ter_004

A Hunyadi tér nem olcsó. De, ha figyelmesen vásárolsz, akkor tényleg nem kerül az asztalodra Marokkóból érkezett, majd átcsomagolt zöldpaprika. Főleg hét közben jellemző, hogy a nagybanin vásárolt árut próbálják egyesek elsózni itt, csak gyorsan kipakolva az asztalra, hátha valaki siet, megvesz bármit. Egy rossz tapasztalatunk volt csupán, a néni, aki kedves csokrokat árult, csak akkor engedte meg lefotózni a portékáját, ha veszünk is belőle. Jaj, elfelejtettük, bocsánat!

hunyadi_ter_005

Ez a kis romantikus piac, utolsó gyöngyszeme a régi budapesti piacoknak, és nem csak megmaradt, de újult erővel próbál dacolni a XXI. századi multik terjeszkedésével. Maroknyi önkéntes civil szervez megmozdulásokat, jobbnál-jobb programokat a piacra, a piacért,és egy komoly weblapot is vezetnek a piac életéről, a szezonális zöldségekről, gyümölcsökről.

Ha megvásároltuk a legszebb ribizlit 300-500 forintig kilóját, kiváló vanília rudat kapunk hozzá a Culinárisban. Itt ugyanis, kellemes kis szimbiózisban él egymás mellett a két hely.

Ott jártunkkor meggy 400, cseresznye 800 forint körüli árakon, tök darabját 400-ért kínálták. Csodálatos fokhagymát vettünk 80 forintért egy fejet, és kaptunk még zsenge zöldborsót is, egy tálkával 200 forintért, de csak mert elhoztuk az utolsó pár csomó újhagymát is, 150 forintért csomóját.

 

hunyadi_ter_003

Komjádi uszoda melletti „piac”

Itt tényleg csak szombat délelőtt érdemes próbálkozni. Alig, hogy bekanyarodtunk a piacra, rögtön lebuktunk: Marci, a Tv Paprika műsorán futó Lakásétterem egyik szakácsa, szólított meg bennünket. Mint mondta, már alig várta, hogy erre a piacra is ellátogasson kis kommandónk, ő mindig itt vásárol, és nagyon meg van elégedve az árakkal és a választékkal is. A piacon minden kapható friss hús kivételével: van tejes, jóféle tehénsajtokkal, 2000-2500 forint közötti áron, de a juhtúró és a házi vaj kilója is csak 2500 forint.

dvid_6_005


Nekünk úgy tűnt, hogy erre a piacra jár a legtöbb babakocsis szülő, a legtöbb kerékpáros fiatal, és a legjobb fej kutyák is ide hozzák sétálni a gazdájukat. Hat asztalkán is kínáltak mézet, de tojásból is komoly volt a felhozatal: 25-35 forint között adták darabját, a leginkább teherautók nyitott platójáról árusító kofák. Újhagyma 120 forint, karalábé 150 forint, meggy egységesen 400, de a cseresznye már elfogyott 11-re, hiába, aki ilyenkor érkezik, az már sok mindenről lemarad.

dvid_6_010

A piac végén kiálltunk egy negyedórás sort kakaós csigáért a gyereknek, nem kellett volna, ilyet bárhol kapunk a városban egy perc alatt is, de fekete ribizlit eddig csak a Hunyadi téren és itt kínáltak. Ha már a cseresznyéről lecsúsztunk, vettünk kovászolni való uborkát 250 forintért és egy doboz mosóport, mert itt azt is kaphatunk. A Komjádi melletti piacot leginkább annak ajánljuk, akik céltudatosan, bevásárló listával érkeznek a piacra, majd szaladnak is tovább.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.06.25 15:50:52crepe

    Én most hétfőn nagyon berágtam a tétényin az egyik árusra, (ha hátulról mégy be, jobbra az első stand) Sok féle dolgot vettem, esett az eső, zacskó nem volt nálam, ő meg addig serénykedett, hogy hogy pakolja be nekem a szatyrot, hogy ne nyomja egymást a sok zöld meg gyümölcs, én meg csak nyugodtan vegyem fel az ernyőm, meg rakjam el a pénzt, amíg a barackomat nem is rakta be. Tuti, hogy direkt csinálta, mert a mérleg előtt egy ládán volt az összes csomag, ott nem maradt semmi.
    Csak azt tudnám, mi értelme volt, annyit számolt, amennyit akart, simán átverhetett volna úgy (bár, ezek után lehet, hogy úgy IS átvert)
    Nem járok nagyon gyakran arra, de azért elő szoktam fordulni, tőle soha semmit semmikor.
    Ja és a zuhogó esőben én voltam az egyetlen vásárló az egész piacon.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta